Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, yıllık ortalama 100 bin ton Antep fıstığı üretimini artırmak istediklerini belirterek "Bizim hedefimiz öncelikle Antep fıstığı üretimini artırıp, ihracattaki gücümüzü kullanmak" dedi.
Burak, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nce Şehitkamil Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yeşil Altın Antep Fıstığı Zirvesi ve Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Antep fıstığının Gaziantep için olduğu kadar Türkiye için de önemli bir üretim kalemi olduğunu söyledi.
Türkiye'nin ABD ve İran'dan sonra en büyük fıstık üreticisi olduğunu ifade eden Burak, şu an 100 bin ton civarında olan üretimi hızla artırarak, daha üst sıralara yükselmek istediklerini vurguladı.
Bakanlığın fıstık üreticilerine önemli destekler verdiğini anlatan Burak, "Üretim kapasitesi olarak zirveyi zorlamak istiyoruz. Verilen desteklerle oluşturulan genç bahçeler artık meyve vermeye başlayacak ve hedefe daha emin adımlarla yürüyeceğiz" dedi.
Fıstığın ekonomik olarak da ciddi bir gelir kapısı olduğunu dile getiren Burak, şunları kaydetti:
"Son rakamlara göre Antep fıstığı ihracatımızın 2,3 bin ton civarında olduğunu görüyoruz. Bundan da yaklaşık 29 milyon dolarlık gelir elde ediyoruz. Bu yeterli değil. Çünkü ABD, ürettiği fıstığın yüzde 52'sini, İran yüzde 69'unu ihraç ederken biz sadece üretimimizin yüzde 2,6'sını ihraç ediyoruz. O yüzden bizim hedefimiz öncelikle Antep fıstığı üretimini artırıp, ihracattaki gücümüzü kullanmak."
Burak, Türkiye'deki Antep fıstığı tüketiminin kişi başına 1,36 kilogram olduğunu sözlerine ekledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşılması için özellikle bu coğrafyadaki tüm değerlerin uluslararası arenaya taşınması gerektiğini bildirdi.
Tarihi kalıntıların önemli bir miras olduğunu, Antep fıstığı gibi önemli bir nimetin de Gaziantep için kültür hazinesi ve gelir kaynağı olduğunu dile getiren Şahin, fıstığın Gaziantep için gelenek, örf, bereket, ekonomi ve mutfağın baş tacı anlamına geldiğini kaydetti.
Şahin, Antep fıstığının üretim alanlarını geliştirmek daha fazla katma değer oluşturmak için önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, fidan desteği başta olmak üzere üreticilerin destek görmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.
Sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katıldığı zirvede en çok Antep fıstığı ihracatı yapan iş adamlarına da plaket verildi.
Antep fıstığının küresel bir marka olması yönünde atılması gereken adımların tartışılacağı ve yol haritasının oluşturulacağı zirvede, "Enerji ve çevre", "İşleme teknikleri", "Tarım, Ar-Ge ve inovasyon", "Antep fıstığının dünya markası olması", "Antep fıstığının sosyal etkisi" ve "Antep fıstığı ekonomisi" konuları masaya yatırılacak. - Gaziantep
Son Dakika › Yerel › Yeşil Altın Antep Fıstığı Zirvesi ve Çalıştayı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?