Yöresel Kıyafetleriyle Keman Konseri Veren Köylü Çocuklara İlgi Yoğun Oldu - Son Dakika
Yerel

Yöresel Kıyafetleriyle Keman Konseri Veren Köylü Çocuklara İlgi Yoğun Oldu

Yöresel Kıyafetleriyle Keman Konseri Veren Köylü Çocuklara İlgi Yoğun Oldu

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklığında hazırlanan ‘Zeytin Çekirdekleri Projesi’ kapsamında ilçenin kırsal mahallelerinde yaşayan köy çocuklarının yöresel kıyafetleriyle verdikleri keman konserine ilgi yoğun oldu.

31.05.2016 16:07

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklığında hazırlanan 'Zeytin Çekirdekleri Projesi' kapsamında ilçenin kırsal mahallelerinde yaşayan köy çocuklarının yöresel kıyafetleriyle verdikleri keman konserine ilgi yoğun oldu.

Ayvalık'ın kırsal mahallelerinde taşımalı eğitim sistemiyle eğitim veren Çakmak İlkokulu'nda okuyan minik öğrencilerin okul bahçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Okul Öğretmenleri, öğrenciler ve velilerinin katıldığı mini konserde seslendirdikleri 'Ayvalık Çarşı' adını taşıyan eser ise büyük bir beğeniyle karşılandı.

Köy çocuklarının eğitim ve öğretimlerinde müziğe dokunmaları ve bu sayede derslerinde daha da fazla başarılı olmalarını amaçlayan proje kapsamında, ilçe genelinde birçok organizasyonda konser veren öğrencilerin ilk kez yöresel kıyafetler giyerek konser verdikleri öğrenildi.

Yöresel kıyafetleriyle ellerinde kemanlarla verdikleri konser sonunda muhabirimize açıklamalarda bulunan öğrencilerden Halil Budak, "Kırcalar köyünde yaşıyorum. Perşembe ve Cuma Günleri gönüllü keman öğretmenlerimiz bizlere eğitim veriyorlar. Keman ile ilk kez tanıştığımda 'Bu ne?' demiştim. Sonradan da bu güzel enstrümana alıştım. Şimdi ise keman çalmayı çok seviyorum" dedi.

Çakmak İlkokulu öğrencilerden Halime Gül Köse de, "Kırcalar köyünde yaşıyorum. 5. Sınıf öğrencisiyim. Zeytin Çekirdekleri Projesine ilk önce koro da şarkılar söylüyordum. Şimdi ise keman çalıyorum. Keman çalmayı çok seviyorum. Konserlerden sonra bizleri alkışladıktan sonra çok güzel keman çaldığımızı söylüyorlar. Buda beni çok mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.

"GELECEĞİN MOZARTLARI YETİŞİYOR"

Zeytin Çekirdekleri Projesi'nin Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık İlçe Milli Eğitim müdürlüğü tarafından hazırlanan ortak bir proje olduğunu vurgulayan İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen ise; "Köylerde imkanlar kısıtlı diye bilinir. Ama Ayvalık'ın kırsal mahallelerine bakıldığında imkanların çocuklarımıza nasıl getirildiği ve bu çocukların bu imkanları nasıl getirildiğinin de en güzel göstergesidir. Bu proje amacına uygun ve son derece başarılı sonuçlar vermiştir. Köy çocuklarımızın bu yaşlarda sanatla buluşması, sanatı öğrenmesi ve içlerindeki yeteneklerinin ortaya çıkarılmasıyla, bu projeye velilerinde katılması bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor" diyerek, önümüzdeki eğitim ve öğretim döneminde Ayvalık'ta Güzel Sanatlar Lisesi'nin açılacağını ve bu öğrencilerin de bu lisenin alt yapısını oluşturacak ve bu okulda eğitim görecek zümreyi teşkil edeceğini kaydetti.

Erkan Bilen, Zeytin Çekirdekleri Projesi kapsamında eğitim gören köy çocukları başta olmak üzere projeye katılan çocukların, kültür ve sanatın başkenti olma yolundaki Ayvalık'ta geleceğin sanatçıları olmaya nazmet olduğunu da sözlerine ekleyerek, "Geleceğin Mozart'larının Ayvalık'ın bir köyü olan Çakmak Mahallesinden çıkabilmesinin mümkün olacağını savundu.

PROJE DAHİLİNDEKİ ÇOCUKLARA GÖNÜLLÜ EĞİTİMLER VERİYORLAR

Çakmak İlkokulunda okuyan köy öğrencilerinin Zeytin Çekirdekleri Projesi kapsamında gönüllü müzik eğitmeni Cahit Baylav da, " Bir buçuk yıl kadar önce bu proje ile tanıştım. 'Keman eğitimi görmek isteyen kırsal mahalle öğrencileri var' denildi. Bende Burhaniye 'de oturuyordum. Buraya yakın olduğu içinde bu eğitimleri gönüllü olarak vermeyi kabul ettim. Bu proje her şeyden önce bir sosyal sorumluluk projesidir. Burada çocuklara müzik eğitimi verilirken bir yandan da bu sayede iyi birer insan olmalarının eğitimlerini vermeye çalışıyoruz. Çakmak İlkokulu'nun yanı sıra İlçe merkezinde de bu proje sürüyor. Bu projede bugüne kadar 700 öğrenciye müzikle ulaşıldı. Bu proje kapsamında müzik başta olmak üzere, resim derslerimize sürekli gelen öğrenci sayısı 120 kişidir. Bunun yanı sıra Keman derslerimize 40, viyola derslerimize 10, koro derslerimize ise 60 kadar öğrenci katılmaktadır" diye konuştu.

"AMAÇ ÇOCUKLARIN HAYATINA MÜZİKLE DOKUNMAK"

Zeytin Çekirdekleri Projesi'nin Türkiye'de bir ilk olduğunu savunan Projenin eğitmenlerinden Veysel Avınca da, "Bu projenin mimarlarından Gül Gürsoy böylesi bir projeyi hayata geçirmek istediklerini ve katkı verilmesi gerektiğini söylemişti. Böylelikle bu projeye dahil olmuştum. Projedeki amaç; köy çocukları başta olmak üzere ilçe genelindeki bu yaşlardaki öğrencilerin sanatı sevmesini sağlamaktır. Tabiki öncelikli hedefimiz bu eğitimleri gören çocukların arasından dahi sanatçılar çıkarmak değil. Her çocuğun hayatına müzikle, resimle dokunabilmek ve bu çocuklarımızın hayatlarına müzik ve sanata yer verebilmelerine olanak sağlayabilmektir" ifadelerini kullandı.

Veysel Avınca, hafta dört gün boyunca Çakmak İlkokulu'nda müzik eğitimleri verdiklerini de hatırlatarak, "Köy öğrencilerimizin imkanlarının kısıtlı olduğunu düşünerek bu öğrencilere de ilçe merkezinde yaşayan çocukların yararlandığı imkanlarla kavuşturulması gerektiğine inandık. Bu yüzden de çocuklarımızın ayağına bu imkanları getirdik. Bu projeye Ayvalıklı eğitimcilerin yanı sıra gönüllü olarak İstanbul ve İzmir gibi metropol kentlerden gönüllü üniversite eğitimcileri ve yurt dışından da gönüllü eğitmenler projemize katkı verip, buraya kadar gelerek öğrencilerimize keman ve viyola eğitimleri vermektedir" diye konuştu. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yöresel Kıyafetleriyle Keman Konseri Veren Köylü Çocuklara İlgi Yoğun Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement