Yumurta Üreticilerinin İhracat Başarısı - Son Dakika
Yerel

Yumurta Üreticilerinin İhracat Başarısı

Rıfat Yerlikaya - Yaklaşık 14 milyar adet yumurta üretimiyle sektörde dünyada 10.sırada yer alan Türkiye, 2010 yılında 156 milyon dolar olan yumurta ihracatını, geçen yıl yüzde 83 artışla 286 milyon dolar çıkarmayı başardı.

25.01.2012 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rıfat Yerlikaya - Yaklaşık 14 milyar adet yumurta üretimiyle sektörde dünyada 10. sırada yer alan Türkiye, 2010 yılında 156 milyon dolar olan yumurta ihracatını, geçen yıl yüzde 83 artışla 286 milyon dolar çıkarmayı başardı.

Türkiye genelinde yumurta üreticilerinin bir araya gelerek, birlik kurmasıyla büyük gelişim gösteren yumurta sektörü, her geçen yıl ihracatını daha da artırıyor.

Bugün yılda yaklaşık 14 milyar adet yumurta üretimiyle sektörde dünyada 10. sırada yer alan Türkiye, özellikle Ortadoğu ülkelerinde "kaliteli Türk yumurtası" imajının her geçen gün daha da güçlenmesiyle pazar çeşitliliğini de gün geçtikçe artırıyor.

- İhracat 2011 yılında yaklaşık yüzde 83 arttı-

2010 yılında 156 milyon dolar olan yumurta ihracatını, geçen yıl yüzde 83 artışla 286 milyon dolara çıkararak bir rekora imza atan üreticiler, yeni girdiği İran, Libya, Azerbaycan gibi pazarlarda da varlığını güçlendirmeye çalışıyor.

Geçen yıl 17 ülkeye yaklaşık 3,5 milyar adet yumurta ihracatı gerçekleştiren Türkiye, ihracatının 200 milyon dolarlık kısmını en büyük pazar olan Irak'a yaptı. Irak'ı sırasıyla, İran, Suriye, İsrail ve Azerbaycan takip ediyor.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yumurta ihracatındaki yaklaşık yüzde 83'lük artışın üreticilerin büyük başarısı olduğunu söyledi.

Bu başarıda kaliteli Türk yumurtasının Irak pazarında kendini kabul ettirmesinin büyük rolü olduğunu anlatan Sungur, "Sektörde en büyük pazarımız olan Irak'ta artık Türk yumurtasının kalitesi tescillendi. Ayrıca geçen yıl İran, Libya ve Azerbaycan'a da önemli ihracatlar yaptık. Tüm bu gelişmeler ihracat rakamlarına olumlu bir şekilde yansıdı" dedi.

-Hedef 350 milyon dolarlık ihracat-

Türk yumurtasının yurtdışında daha iyi tanıtımı için bastırdıkları İngilizce ve Arapça broşürlerin de ihracatın artmasına büyük katkısı olduğunu vurgulayan Sungur, bu tür çalışmaları bundan sonra da sürdüreceklerini bildirdi.

Sungur, 286 milyon dolarlık ihracatın daha da artırılabilmesi için kalite ve gıda güvenliğine verilen önemin artırılması gerektiğini belirterek, "Hedefimiz ihracatımızı bu yıl 350 milyon dolara çıkarmak" dedi.

- KONYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yumurta Üreticilerinin İhracat Başarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement