Alanya'nın 'yabancı' Patronları - Son Dakika
Ekonomi

Alanya'nın 'yabancı' Patronları

Alanya\'nın \'yabancı\' Patronları

Alman bir kadının 1960 yılında Türk genciyle evlenip Alanya'ya yerleşmesiyle başlayan ve bugün gelinen noktada 90 ülkeden 22 bin yabancının yaşadığı ilçede, 960 yerleşik yabancı, patron bulunuyor.

06.11.2011 10:02

Alman bir kadının 1960 yılında Türk genciyle evlenip Alanya'ya yerleşmesiyle başlayan ve bugün gelinen noktada 90 ülkeden 22 bin yabancının yaşadığı ilçede, 960 yerleşik yabancı, patron bulunuyor.

Antalya'da 1960 yılında Türk genciyle evlenen bir Alman kadının Alanya'ya yerleşmesiyle başlayan süreçte yıllar içinde tatile gelen değişik ülkelerden birçok yabancı, Alanya'ya yerleşti. Bugün Alanya'da, 90 ülkeden 22 bin 366 yabancı yaşıyor. Kendilerine 'Yeni Alanyalılar' denilen bu yabancıların arasında, Almanlar uzun yıllar ilk sırada yer alırken, son 1 yıl içinde 2 bin Rus'un ilçeye yerleşmesiyle Ruslar birinciliği ele geçirdi. Rusları Almanlar, Danimarkalılar, Norveçliler, Ukraynalılar ve Hollandalılar izliyor. İlçede 4 bin 375 Rus, 3 bin 734 Alman, 3 bin 711 Danimarkalı, 1074 Norveçli, 1007 Ukraynalı, 966 Hollandalı yaşıyor.

Alanya'da yabancılara mülk satışı ise 1990 yılında başladı. 23 bin 45 taşınmazı bulunan yabancılar, Alanya'ya sadece oturmak için yerleşmiyor. Yaşamlarını burada sürdüren pek çok yabancı, aynı zamanda iş hayatına atılarak istihdam sağlıyor.

ALANYA 6'NCI SIRADA

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Kerim Aydoğan, bu yıl itibariyle 40 farklı ülkeden 960 yabancının ticaret yaparak ilçe ekonomisine katkıda bulunduğunu söyledi. İlçedeki yabancı şirket sayısının son bir yıl içinde 919'dan 960'a yükseldiğini kaydeden Aydoğan, Alanya'nın, 'uluslararası sermayeli şirketlerin il/ilçelere dağılımı'na göre İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir ve Muğla'nın ardından 6'ncı sırada yer aldığını vurguladı.

Oda üyelerinin yüzde 10'unu yabancı sermayeli firmaların oluşturduğunu belirten Aydoğan, şunları söyledi:

"Alanya'da kurulan yabancı firmaların kuruluş türlerine bakıldığında yüzde 95.21'lik oranla ilk sırada limited şirket, ikinci sırada yüzde 2.72 ile anonim şirket ve üçüncü sırada yüzde 2.07 ile şahıs firmalarının yer aldığı görülüyor. Oda'ya kayıtlı yabancı firmalarda ilk 3 sırayı Danimarka, Alman ve Hollandalılar almaktadır. Avrupa ülkelerinin yanı sıra, Amerika, Kanada, İran, Azerbaycan, Kazakistan, Ermenistan ve Ürdün gibi ülkelerin yatırımcıları da ilçemizde şirket kurarak ticari hayata atılmıştır."

EMLAK SEKTÖRÜ İLK TERCİH

Birçok yabancı firmanın ağırlıklı olarak Alanya merkezde faaliyet gösterdiğini söyleyen ALTSO Başkanı Aydoğan, "İrlandalılar ile Ruslar, şirket kurmak için Oba ve Mahmutlar beldelerini tercih ediyor. Alanya ticaretine yön veren yabancı firmaların çoğunluğu, emlak alım satımı ve inşaat sektöründe bulunuyor. Geriye kalan yabancı şirketler ise konaklama ve yiyecek- içecek işi ile uğraşıyor. İlçede kurulan yabancı şirket sayısı her geçen yıl artıyor" diye konuştu.

Alanya'daki 960 yabancı firmanın 545'i ilçe merkezinde yer alırken, Mahmutlar'da 140, Oba'da 86, Avsallar'da 36, Cikcilli'de 33, Konaklı'da 22, Kargıcak'da 21, Tosmur'da 20, Kestel'de 16, Türkler'de 11, Demirtaş'da 9, Payallar'da 5, Çıplaklı'da 4, İncekum'da 4, Okurcalar'da 4 ve merkeze bağlı köylerde 4 yabancı firma faaliyet gösteriyor. - Antalya/ Alanya

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Alanya'nın 'yabancı' Patronları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement