Enflasyona Ötv Darbesi - Son Dakika
Ekonomi

Enflasyona Ötv Darbesi

Enflasyona Ötv Darbesi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Akaryakıt ve Tütün Ürünlerindeki Ötv Artışı ile Su Fiyatlarında Gözlenen Artışların, Kasım Ayı Enflasyonunu Yaklaşık 0.8 Puan Artıracağını Öngördü.

26.11.2007 12:48

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, akaryakıt ve tütün ürünlerindeki ÖTV artışı ile su fiyatlarında gözlenen artışların, Kasım ayı enflasyonunu yaklaşık 0.8 puan artıracağını öngördü.

Kurul, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki kısmi düzeltmenin ise Kasım ayı enflasyonu üzerindeki baskıları sınırlayacağını tahmin etti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun 14 Kasım 2007 tarihli  toplantısına ilişkin değerlendirme özeti, bugün yayımlandı. Rapordan dikkat çeken başlıklar şöyle: 

*Son dönemde gıda fiyatlarında gözlenen yüksek artış, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de tüketici enflasyonunu olumsuz etkiledi.

*Orta vadede enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin risklere rağmen, güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle enflasyonun aşağı yönlü eğilimi devam edecek.

       

*Hizmetler gibi dış ticarete konu olmayan, yurt içi girdi kullanımının  daha yoğun olduğu ve döviz kuru hareketlerinden görece daha az etkilenen  sektörlerdeki fiyat gelişmeleri yakından takip edilmeli.

        

*Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarı,  “küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, kamu harcamalarına ve  orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere bağlı olarak” belirlenecek.

*Gıda fiyatlarındaki son bir yıllık artışın yıllık  enflasyon üzerindeki etkisi Ekim ayında yaklaşık 4 puana ulaştı. Gıda fiyatları enflasyon tahminlerine yönelik önemli bir risk unsuru  olmaya devam ediyor.

*Petrol fiyatlarındaki artış sadece enerji fiyatlarını değil aynı  zamanda alternatif yakıt arayışı kanalıyla mısır ve buğday gibi tarım  ürünleri fiyatlarını da olumsuz etkiliyor.

*Elektrik ve doğal gaz gibi kalemlerde yapılması beklenen fiyat artışlarının ikincil etkileri konusundaki belirsizlikler, faiz indirimlerinde göreli olarak daha ihtiyatlı olmaya sevk ediyor.

*Özetle, uluslararası enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin riskler devam ediyor. Merkez Bankası, kontrolü dışındaki unsurların enflasyon  üzerindeki doğrudan etkilerine tepki vermeyecek. Bununla birlikte, önümüzdeki dönemde gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmelerin genel fiyatlama davranışlarına yansımaları yakından izlenecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Enflasyona Ötv Darbesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement