Kaddafi'yi Ölüme Götüren Uydu Telefonu, Devlet İhalesini Kazandı - Son Dakika
Ekonomi

Kaddafi'yi Ölüme Götüren Uydu Telefonu, Devlet İhalesini Kazandı

Kaddafi\'yi Ölüme Götüren Uydu Telefonu, Devlet İhalesini Kazandı

Kaddafi'nin yakalanarak öldürülmesine neden olduğu iddia edilen uydu telefonları devletin en üst makamı olan Cumhurbaşkanından, kaymakamlara kadar tüm üst düzey idareciler için alındı.

02.02.2012 09:52

Devletin zirvesi Libya'nın devrik lideri Muhammer Kaddafi'nin yakalanarak öldürülmesine neden olduğu iddia edilen uydu telefonunu kullanmaya başlayacak. İzlenmesinin, takip edilmesinin ve dinlenmesinin son derece kolay olduğu belirtilen uydu telefonu Libya'nın eski liderini ölüme götürmüştü. Kaddafi'nin yakalanmasında etkin rolü olan telefonunun, güvenlik açığı oluşturduğa dikkat çeken Globalstar Avrasya Genel Müdürü Hüseyin Çağlar, güvenlik uyarılarının göz ardı edildiğini savundu.

Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü 23 Kasım 2011'de açtığı Afet ve Acil Durum Haberleşmesine Yönelik Uydu Telefonu alımı ihalesi 30 Ocak'ta sonuçlandı. İhale sonucu toplam 723 adet uydu telefonu alındı. İhalenin, geçen sene Libya'nın devrik lideri Muhammer Kaddafi'nin yakalanarak öldürülmesine sebep olduğu iddia edilen Thuraya marka telefonları teklif eden Teknomobil firmasına verilmesi dikkat çekti.

BAŞBAKANLIĞA 5, GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NA 9 TELEFON

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne 2, TBMM Başkanlığı Genel Sekreterliği'ne 2, Başbakanlığa 5, Genelkurmay Başkanlığı'na 9, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan ve Bekir Bozdağ'a 1'er, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a 2'şer adet uydu telefonu alındı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na 18, İçişleri Bakanlığı'na 6 diğer bütün bakanlıklara ise 3'er adet uydu telefonu alındı. Valilikler, kaymakamlıklar ve genel müdürlüklerle birlikte 723 adet uydu üst düzey yetkililerin kullanması için alındı.

KADDAFİYİ YAKALATAN THURAYA NEDEN GÜVENLİ DEĞİL?

Yer istasyonu Birleşik Arap Emirlikleri - Sharjah'ta bulunan Thuraya telefonlardan yapılan tüm görüşmeler uydu yer istasyonuna iniyor ve inen görüşmeler bu istasyon tarafından takip edilebiliyor. Ayrıca aranan bir Thuraya uydu telefonu değilde sabit abone ya da GSM abonesiyse görüşmeler karasal hatlar ya da VoIP hatları üzerinden iletilebiliyor. Bu da tüm görüşmelerin 3'üncü şahıslar tarafından ele geçirilebileceği anlamına geliyor.

PİYASADA ÇOK RAHAT BULUNAN BİR CİHAZLA DİNLEME YAPILIYOR

Ayrıca dünyaya 36 bin kilometre uzaklıkta sabit bir yörüngede bulunan Thuraya uydusu piyasadan rahatlıkla temin edilebilen dinleme cihazlarıyla çok rahat bir şekilde dinlenebiliyor ve dinlenen kişilerin konum tespitleri bu cihazlar aracılığıyla çok basit bir şekilde yapılabiliyor.

Türkiye'de Thuraya bayisi olarak faaliyet gösteren Teknomobil Uydu Haberleşme A.Ş., Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından K tipi yetki belgesi ile yetkilendirilen iki firmadan birisi.

Bu firmanın Türkiye pazarına verdiği Thuraya marka telefonları devletin resmi organları da yasal olarak dinleyemiyor. Çünkü Türkiye'de herhangi bir altyapı yatırımı, uydu yer istasyonu olmadığı için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yasal yaptığı dinlemeler için piyasadan temin edilen dinleme cihazları kullanmak zorunda kalıyor.

Aynı şekilde kısa bir süre önce MİT'e devredilen Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı da (GES) Thuraya telefonları dinlemek için bu cihazları kullanmak zorunda kalıyordu.

THURAYA'NIN İNTERNETİ DE ENGELLENEMİYOR

Yasal olarak dinlenemeyen Turaya telefonlarından alınan internet hizmetleri de denetlenemiyor. Türkiye'de BTK'dan lisanslı olmasına karşın, Thuraya telefonuna sahip olan bir kişi Türk mahkemelerinin verdiği internet erişim yasaklarından da etkilenmiyor. Zira internet kapatmaları mahkeme kararıyla Türk Telekom ve diğer lisanslı servis sağlayıcılar tarafından yapılırken Türk Mahkemelerinin kararları Birleşik Arap Emirlikleri firması tarafından bağlayıcı olmadığı için, Thuraya telefonlarından alınan internet hizmetleri de bu yasaklardan etkilenmiyor. Yani devlet; lisans verdiği firmaya yaptırımı olmadığı için kendi içinde çelişmiş oluyor.

"BİRÇOK GELİŞMİŞ ÜLKE UYDU YER İSTASYONLARI KENDİ ÜLKELERİNDE OLMAYAN UYDU TELEFON SİSTEMLERİNİN KULLANILMASINI YASAKLATTI"

Globalstar Avrasya Genel Müdürü Hüseyin Çağlar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Biz bu ihaleye uydu kümemizde yapılan yenileme çalışmalarından dolayı katılmama kararı aldık. Ancak basından takip ettiğimiz kadarıyla Libya'nın devrilen lideri Muammer Kaddafi bile ihaleyi kazanan sistemin telefonlarını kullandığı için yakalandı. Malumlarınız ve bizlerinde basından takip ettiği kadarıyla Libya'nın devrilen lideri Muammer Kaddafi'nin yakalanmasında etkin rolü olan telefonunun, güvenlik açığı oluşturduğu netleşmiştir. İhale öncesinde de ilgili yetkililerle bu sistemlerin güvenlik açıklarından bahsetmiştik ve birçok gelişmiş ülkenin uydu yer istasyonları kendi ülkelerinde olmayan uydu telefon sistemlerinin kullanılmasını yasaklattığını da bildirmiştik. Ancak sanıyorum son zamanlarda yaşanan Kütahya ve Van depremleri ilgili ihalenin hızlı sonuçlandırılması gerekliliğini ortaya çıkardığı için bahsettiğimiz önemli güvenlik unsurlarının göz ardı edilmesi sonucunu doğurmuştur" ifadelerini kullandı.

Çağlar, uydu haberleşmesinde ideal çözüm için önerilerini şu şekilde sıraladı:

"Bize göre bir uydu telefon sisteminin güvenli olabilmesi için öncelikle uydu yer istasyonu o ülkede kurulu olmalı ve tüm görüşmeler, ülkenin kendi topraklarında sonlanmalı. Ayrıca piyasadan kolaylıkla temin edilebilen cihazlarla havadan kolayca dinlenememeli. Türkiye gibi dağlık coğrafyalarda ise ihaleyi alan uzak yörünge sistemleri yerine her zaman iletişimi sağlayabileceğiniz yakın yörünge sistemler tercih edilmeli."

- Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Kaddafi'yi Ölüme Götüren Uydu Telefonu, Devlet İhalesini Kazandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement