AİHM'nin Türkiye'ye Kıbrıs'la İlgili Verdiği Ceza - Son Dakika
Güncel

AİHM'nin Türkiye'ye Kıbrıs'la İlgili Verdiği Ceza

AİHM\'nin Türkiye\'ye Kıbrıs\'la İlgili Verdiği Ceza

Türkiye Muharip Gaziler Derneği (Tümgazider) Malatya Şube Başkanı Bayram Akdemir, dernek binasında yaptığı basın açıklamasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kıbrıs Barış Harekatı’yla ilgili Türkiye’ye verdiği cezayı değerlendirdi.

13.05.2014 16:21

Türkiye Muharip Gaziler Derneği (Tümgazider) Malatya Şube Başkanı Bayram Akdemir, dernek binasında yaptığı basın açıklamasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kıbrıs Barış Harekatı'yla ilgili Türkiye'ye verdiği cezayı değerlendirdi.

Akdemir, dernek binasında, dernek yöneticileriyle birlikte yaptığı basın açıklamasında, kendisinin de 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda asker olarak bulunduğunu ve gazi olduğunu hatırlatarak, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'yla ilgili Türkiye'yi tazminat ödemeye mahküm etmesi bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır. Verilen bu kararla adil karar vermediklerini tüm dünyaya ilan etmişlerdir. AİHM verdiği bu kararla Rum halkını yalnız koruduğunu ilan etmiştir. Peki, Makarios'un, Yunanistan ve Amerika'dan papazlık eğitimini alıp 1930'lu yıllarda adaya dönerek ENOSİS planını uygulamak için Kıbrıslı Türklerin katledilmesine 1955-1963 yıllarında sindirme, 1963-1974 yılları arasında yapılan katliamlarda neden seyirci kalarak bu yıllarda kaybolan ve 103 Türk köyünden sürülen 25 bin Türk'ün lehine karar almayarak yalnız Rumları memnun eden bir karar almıştır" ifadelerini kullandı.

"Türk devleti Kıbrıs'ta yapılan soykırım katliamlarına seyirci kalmayarak barış harekatıyla adaya yalnız Türklere değil Rumlara da barış götürmüştür. Kıbrıs harekatında Türk devleti ne bir Rum'u yerinden sürmüş ne de bir Rum halkının burnunu kanatmıştır. Eğer adada bir Rum kayıp olmuşsa, bir Rum yerinden göç etmişse bunun tek sorumlusu Yunanistan'ın adaya gönderdiği Albay Grivas ve devamı olan ve adada kan akmasına sebep olan Nikos Sampson'dur. Bilhassa 15 Temmuz- 20 Temmuz 1974 tarihleri arasında yapılan darbede Nikos'un Makarios yanlılarına karşı yaptığı katliamları 40 yıl sonra bunu Türkler yaptı diyerek AİHM'nin böyle bir karar vermesi gerçeklerle bir alakası yoktur" diyen Akdemir, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Türk evladı olarak dünya tarihine baktığımızda atalarımız tarihte dünyaya huzuru, insanlığı, bir arada yaşamayı öğretmişlerdir. Çanakkale'de dedelerimiz cephede savaşmalarına rağmen düşmana matarasındaki suyu, torbasındaki ekmeğini bölmüştür. Kore'de babalarımız dünya barışı için can vermiştir. 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı'yla bizler gerek Türk halkına gerekse Rum halkına barış götürdük. Bu 40 yıldır adada iki toplum huzur içinde yaşamaktadır. Türk devletinin Kıbrıslı Türkleri katliamlardan korumak adına 1974 yılında gerçekleştirdiği barış harekatında, 40 yıl sonra 'bu harekatta Rumlar kayboldu, Rumlar yerinden göç ettirildi' diyerek saçma sapan bir karar veren AİHM'yi şiddetle yanlı tutumundan dolayı kınıyoruz. Bu karar yanlış ve saçma bir karardır. Gerçeklerle hiçbir alakası yoktur. Eğer adada bir Rum kaybolmuşsa, bir Rum köyünden göç etmişse bunun tek sorumlusu Yunan destekli EOKA-EOKA A terör örgütleridir. Çünkü 15- 20 Temmuz 1974 tarihleri arasındaki süreçte Nikos Sampson yanlıları adada Makarios yanlıları avına çıkmışlardı. Adadaki Rum halkı 19 Temmuz 1974 günü Türk köylerine sığınarak 'nerede kaldı Türk askeri' diyerek imdat çığlıkları atıyorlardı. Bu günleri tarih yazmaktadır. Adaya barış götüren muharip gaziler olarak AİHM'nin vermiş olduğu tek yanlı kararı kınıyoruz. Asıl Rumları mahkum etmeliydi. Eğer baskı yapan bir toplum varsa o da Türkiye değil, yıllarca evinden uzaklaştırılan, sürülen baskı ve katliam yaşayan Kıbrıs Türk halkıydı. AİHM tazminat konusunda Rumların ödemesine karar vermeliydi der saygılarımı sunarım." - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel AİHM'nin Türkiye'ye Kıbrıs'la İlgili Verdiği Ceza - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement