Cumhurbaşkanı Gül: "Benim Teröristim Kötü, Seninki İyi Zihniyeti Söz Konusu Olamaz" - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Gül: "Benim Teröristim Kötü, Seninki İyi Zihniyeti Söz Konusu Olamaz"

Cumhurbaşkanı Gül: "Benim Teröristim Kötü, Seninki İyi Zihniyeti Söz Konusu Olamaz"

"bir Zamanlar Problemlerle Toplanan Bölge, Şimdi Pozitif Bir Gündeme Geçmiştir ve Bütün Toplantılar Hep Geleceğe Dönüktür, Hep Bu Bölgeyi Yeniden İnşa Etmek ve Bölgeyi Sahiplenen, Bölgede AB, NATO Büyük Şemsiyesi Altında Birleşen ve Bölgede Bu Değerleri Hakim Kılma Yönünde Büyük Bir Hareketlilik Söz Konusudur"

23.06.2010 19:45

"Bir zamanlar problemlerle toplanan bölge, şimdi pozitif bir gündeme geçmiştir ve bütün toplantılar hep geleceğe dönüktür, hep bu bölgeyi yeniden inşa etmek ve bölgeyi sahiplenen, bölgede AB, NATO büyük şemsiyesi altında birleşen ve bölgede bu değerleri hakim kılma yönünde büyük bir hareketlilik söz konusudur"

"Bu bölgedeki köklü reformlar, köklü gelişmeler sadece Avrupa için değil, muhakkak ki dünya için de çok takdirle izlenen bir gelişmedir"

" Türkiye'nin zaten bir devlet politikası olarak hedefi AB'ye tam üyeliktir. O ülkeyle, bu ülkeyle ilişkili olmak eksen kayması gibi tarif edilmememesi lazım"

?Terör ve dayanışma deyince Türkiye'nin uğraştığı terör örgütü farklı olur, diğer ülkelerin uğraştığı terör örgütü farklı olur. Dolayısıyla bir ayrım yapmadan bütün terörizmle bu anlayışı getirmek lazım. Dolayısıyla ?Benim teröristim kötü, senin teröristin iyi? zihniyeti söz konusu olamaz"

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, GDAÜ dönem başkanlığını devralan Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç ve Karadağ'dan sonra dönem başkanlığını devralacak olan Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Gül, toplantıda yaptığı konuşmada süreç içinde bulunan 11 ülkenin yaklaşık 150 milyonluk nüfusu temsil ettiğini kaydederek, "Hepimizin hedefi şudur, Avrupa ve Atlantik yapıları içerisinde yer almak ve ortak değerleri bütün bu bölgede güçlü hale getirmektir. Bu anlamda AB ve NATO boyutu Balkanlar'da çok önemlidir. AB boyutuna baktığımızda zaten Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Slovenya tam üye ülkelerdir, Türkiye, Hırvatistan müzakere yapan ülkelerdir, Arnavutluk ve Makedonya aday olan ülkelerdir. Karadağ, Sırbistan, Makedonya köklü reformlar yaparak bu süreci, bunu hedeflemişlerdir ve bu yolda önemli mesafe almaktadırlar. Yine bölgede serbest dolaşımı gerçek kılmak, AB içerisinde serbest kılmak için de vize engellerinin kaldırılması, özellikle Sırbistan ve Arnavutluk'a vizelerin kaldırılması, bunlar hep iyi gelişmeler olarak kendisini göstermiştir. Ümit ediyoruz ki, Bosna Hersek'le de yine bu vizelerin kaldırılması söz konusu olacaktır" diye konuştu.

BÖLGEDEKİ KÖKLÜ GELİŞMELER SADECE AVRUPA İÇİN DEĞİL, DÜNYA İÇİNDE ÖNEMLİ BİR GELİŞMEDİR

Bölgede son yıllarda çok görünür bir şekilde dayanışma ve işbirliğinin söz konusu olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, "En üst seviyede, cumhurbaşkanları, başbakanlar, parlamentolar, bakanlar, uzmanlar seviyesinde çok büyük bir trafik vardır. Çok büyük sayıda toplantılar yapılmaktadır. Bütün bu toplantıların hepsi de pozitif gündemle toplanmaktadır. Bir zamanlar problemlerle toplanan bölge, şimdi pozitif bir gündeme geçmiştir ve bütün toplantılar hep geleceğe dönüktür, hep bu bölgeyi yeniden inşa etmek ve bölgeyi sahiplenen, bölgede AB, NATO büyük şemsiyesi altında birleşen ve bölgede bu değerleri hakim kılma yönünde büyük bir hareketlilik söz konusudur. Bu aslında Avrupa'ya bir heyecan vermektedir, Avrupa'ya yeni bir dinamizm kazandırmaktadır ve Avrupa'nın genişlemesi ile ilgili zaten perspektif içerisinde olan bir bölgedir. Bu bölgedeki köklü reformlar, köklü gelişmeler sadece Avrupa için değil, muhakkak ki dünya için de çok takdirle izlenen bir gelişmedir" dedi.

Gül, toplantı sonunda bir İstanbul Deklerasyonu ve bundan ayrı olarak da, terörle mücadelede dayanışma ve terörü topyekün telin etme konusunda ayrı bir bildirinin onaylandığını aktararak, sürecin bir başka ayağının da "Kültürel Koridor" forumu olduğunu da sözlerine ekledi.

TÜRKİYE'NİN BİR DEVLET POLİTİKASI OLARAK HEDEFİ, AB'YE TAM ÜYELİKTİR

Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, vizelerin kaldırılması, ortak ticaret bölgesinin oluşturulması gibi somut ticari adımların atılıp atılmayacağı yönündeki bir soruya, "Biliyorsunuz Avrupa Birliği kendi tam üyeleri içerisinde serbest dolaşım hakkı var ve şimdi bu ülkeler de Avrupa Birliği perspektifi içerisinde. Dolayısıyla vizeler, kalkıyor, kalkmış, kaldırılmış vaziyette. Bugün yapılan konuşmalarda en çok üzerinde durulan konulardan birisi de bu. Bunun daha da genişletilmesi, buna dahil olmayan, hala vize engeli olan durumlar var, ülkeler var. Bunların da kaldırılması burada ortak arzu" diye cevap verdi.

Gül, ?eksen kayması" tartışmalarıyla ilgili olarak AB Komisyonu Başkanı Barosso'nun Amerikan basınına veridiği demeçleri ise şöyle değerlendirdi: "Bugün yaptığımız toplantı görüyorsunuz, Avrupa toplantısı. Benim bahsettiğim şey AB, NATO şemşiyesi altında bütünleşmek, ortak değerleri bütün bölgemizde yaymak. Bahsettiğimiz bu bölge de Avrupa'nın dışında değil, hatta Avrupa'nın şöyle daha büyük bir haritadan bakarsanız ortası olmuş oluyor neredeyse Balkanlar. Bu açıdan tartışmalar yapılıyor, ama Türkiye'nin zaten bir devlet politikası olarak hedefi AB'ye tam üyeliktir. Balkan ülkeleri, üye olan ülkeler var olmayanlar var, onların da aynı şekilde hedefi budur. Türkiye NATO'nun en eski üyelerinden biridir. Bütün gücüyle diğer bu bölgedeki komşu ülkeleri de NATO üyeliği doğrultusundaki çabalarına hep destek verir ve toplantılarda adeta onların temsilcisi gibi hareket eder. O açıdan bu tartışmalar yapılabilir. O ülkeyle, bu ülkeyle ilişkili olmak eksen kayması gibi tarif edilmememesi lazım."

BENİM TERÖRİSTİM KÖTÜ, SENİN TERÖRİSTİN İYİ ZİHNİYETİ SÖZ KONUSU OLAMAZ

Kosova'nın da bu bögesel işbirliğinin bir parçası olup olmayacağının ve zirveye neden katılmadığının sorulması üzerine Gül, "Biliyorsunuz bir hukuki süreç var, o hukuki süreç bir bitsin. Ayrıca burada herşey ittifakla alınıyor. Bazı problemler tabi ki hala şüphesiz ki var. Bu problemlerin diyalogla, konuşarak halledilmesi yönünde bu masa etrafında hepimiz konuşuyoruz. Dolayısıla bu bir süreçtir, ümit ediyoruz ki her şey yerli yerine oturur ve daha geniş bir işbirliği olur burada" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, terörle mücadelede işbirliği konusundaki ikili görüşmelerde nelerin konuşulduğuna ilişkin soruya ise ?Uluslararası dayanışma nasıl olur? Eğer kendi ülkelerinde herhangi teröristlerin faaliyetleri varsa onlara fırsat verilmesi. Terör ve dayanışma deyince Türkiye'nin uğraştığı terör örgütü farklı olur, diğer ülkelerin uğraştığı terör örgütü farklı olur. Dolayısıyla bir ayrım yapmadan bütün terörizmle bu anlayışı getirmek lazım. Dolayısıyla ?Benim teröristim kötü, senin teröristin iyi? zihniyeti söz konusu olamaz. Bu açıklamalar zaten hepimizin böyle düşündüğünü gösteriyor" diye yanıt verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Gül: 'Benim Teröristim Kötü, Seninki İyi Zihniyeti Söz Konusu Olamaz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement