"Esed'in İktidarı Türkiye'ye Zarar Veriyor" - Son Dakika
Güncel

"Esed'in İktidarı Türkiye'ye Zarar Veriyor"

"Esed\'in İktidarı Türkiye\'ye Zarar Veriyor"

ORDAF Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Suriye'de Esed'in iktidarda kalmasının Türkiye'nin imajına zarar verdiğini söyledi.

19.10.2012 00:41  Güncelleme: 09:15

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği

(ORDAF) Başkanı, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Suriye'de Esed'in iktidarda kalmasının Türkiye'nin imajına zarar verdiğini söyledi.

Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) tarafından "Haliç Buluşmaları" etkinliği kapsamında Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Sütlüce'deki Toplantı Salonu'nda düzenlenen

"Ortadoğu'da Neler Oluyor, Neden Oluyor ve Yarın Bizi Neler Bekliyor" konulu konferansta konuşan Kurşun, Doğu ile irtibatın zayıflamasıyla Türkiye'nin Ortadoğu coğrafyasından uzaklaştığını kaydetti.

Kurşun, Ortadoğu kavramının ortaya çıkmasıyla sorunların da oluştuğunu belirterek, "Hiçbir dönem dünyada bu bölgenin lehte veya aleyhte bahsedilmediği zaman olmamıştır. Ortadoğu, Müslüman, Hristiyan ve Yahudilerin dikkatlerinin yoğunlaştığı bir yerdir" dedi.

Suriye, Irak, Tunus, Mısır, Libya, Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan'ın, siyasi, ekonomik ve sosyal sorunlarına da değinen Kurşun, uzun yıllardır ilginin kesildiği bölge ülkeleri ile çok geç kalınmış ve zayıf bir ilişkinin olduğunu kaydetti.

Sivil toplum kuruluşlarının ve uzmanların siyasetçileri yönlendirmeleri gerektiğini ifade eden Kurşun, sözlerine şöyle devam etti:

"Bilgi olmayınca ilişkiler eksik kalıyor. Kardeşlik ve dostluk üzerine geliştirilen siyaset, bilgi üzerine uzmanların yoğunlaştığı bir siyasete dönüşmeli. Türkiye'nin bir ayağı Doğu'da bir ayağı Batı'da olmalı. Uzun zamandır kapalı olan Doğu'daki perdeler açılmaya başladı. Arap ülkeleri ile ticari ilişkilerimizin neden bu kadar zayıf olduğunu da düşünmek zorundayız."

-"Arap ülkeleri Filistin'i benimsemekte zorlanıyor"-

Arap ülkelerinin İsrail'i benimsemesine rağmen halen Filistin devletinin varlığını kabul etmekte zorlandığını savunan Kurşun, Arap toplumunda bugün var olan toplumsal ve siyasi sorunların, Hz. Muhammed öncesindeki Kureyş'in içinde bulunduğu sorunlarla aynı olduğunu kaydetti.

Kurşun, Suriye'de Esed'in iktidarda kalmasının Türkiye'nin imajına zarar verdiğini, ülkenin imaj kazanmak için ciddi anlamda risk almak zorunda olduğunu söyledi.

Zekeriya Kurşun, son zamanlarda Suriye ve diğer ülkelerin sıcak bir çatışma içine çekilmek istendiğini, uluslararası kuruluşların hiçbirinin Suriye meselesine ciddi anlamda sahip çıkmadığını ifade etti.

Toplantıyı yöneten UTESAV Mütevelli Heyeti Başkanı İsrafil Kuralay ise Müslümanlar ile Batı ülkeleri arasındaki sorunların, Filistin meselesi çözülmeden bitmeyeceğini vurguladı.

Müslüman toplumların zalim diktatörlerin elinden kan dökmeden kurtulması gerektiğini belirten Kurulay, "Bu ülkelerin Arap Baharı'ndan önce de sıkıntıları vardı. Bölgedeki insanlar kendi kaderlerine sahip çıkmak istiyorlar. Ama yeni bir düzen kurmaya hazırlar mı, bunu sorgulamak lazım" diye konuştu.

Muhabir: Ahmet Esad Şani/ Mustafa Yıldız

Yayıncı: Tarkan Demir - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Esed'in İktidarı Türkiye'ye Zarar Veriyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement