İzmir Enternasyonel Fuarı 80'inci Kez 'dünyaya Merhaba' Dedi - Son Dakika
Güncel

İzmir Enternasyonel Fuarı 80'inci Kez 'dünyaya Merhaba' Dedi

İzmir Enternasyonel Fuarı 80\'inci Kez \'dünyaya Merhaba\' Dedi

Türkiye'nin en eski uluslar arası fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını 80'nci kez açtı.

08.09.2011 20:52

Türkiye'nin en eski uluslar arası fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını 80'nci kez açtı. Fuar 10 gün boyunca yaklaşık 1. 5 milyon ziyaretçiyi ağırlayacak.

Açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Aydın Valisi Kerem Al, Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP, MHP ve Ak Parti'nin İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, iş insanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Armoni Bandosu eşliğinde söylenen Türkiye ve partner ülke Avusturya'nın ulusal marşlarından sonra tören, partner ülke Avusturya'dan gelen 3 kişilik Johan Strauss Ensemble Orkestarsı'nın verdiği mini konser ve Denizli'den gelen 10 kişilik folklör gösterisi ile renklendi.

KOCAOĞLU: İEF EXPO ADAYLIĞI İLE DAHA ANLAMLI

Fuarın ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Çocukluğumuzdan itibaren her köşesini bildiğimiz, dünyadaki yeni teknolojilerle ilk kez tanıştığımız, bize uzay aracını, astronotu, renkli televizyonu, son model otomobilleri ve daha pek çok yeniliği Türkiye'de ilk kez gören insanlar olma ayrıcalığını yaşatan fuarımızı tam 80'nci kez açmanın onurunun sizlerle paylaşıyoruz" diye konuştu. Kentin EXPO 2020 adaylığı ile birlikte 80'nci İEF'in çok daha önemli bir misyon üstlendiğini dile getiren Kocaoğlu, Gaziemir'de de 330 bin metrekare alan üzerinde dünya ölçeğinde yeni bir fuar alanı oluşturulduğunu, Kültürpark'taki 26 bin metrekarelik hollerin ise kongre merkezine dönüştürüleceğini söyledi.

Ankara'YA 'OMUZ VERİN' ÇAğrıSI

Tüm stratejilerine EXPO 2020 hedefi doğrultusunda şekillendirdiklerini de vurgulayan Kocaoğlu, "Ama kentimizin bu süreçte, İnciraltı'nın planlanması için özel yasa çıkarılması, tıpkı Antalya örneğinde olduğu gibi turizm ve hizmet sektörlerine en kısa zamanda hem de birkaç kat fazla olarak geri döneceğine inandığımız özel teşviklerin getirilmesi ve bölgesel teşvik düzenlemesindeki eşitsizliğin giderilmesi konusunda Ankara'nın omuz vermesine ihtiyacı var. Bakanlarımız da hazır buradayken özellikle altını çizmek istedim. Bu üç mütevazi talebin, Akdeniz'in en önemli kentlerinden biri olma hedefiyle hızlanan İzmir'in önündeki birkaç bariyerin kaldırılması olarak algılanmasını istiyoruz" dedi.

KIRAÇ'TAN EXPO'YA DESTEK ÇAğrıSI

İzmir Valisi Cahit Kıraç da bir çok alanda ilklerin öncüsü olan İzmir'in EXPO 2020 adaylığını hatırlatarak vatandaşlardan sivil toplum kuruluşlarına pek çok kesimin bu yarışta kendilerine destek olacaklarına inandığını vurguladı. Denizli Valisi Abdülkadir Demir de Denizli'nin sanayi, tarım ve turizmdeki avantajlarını anlattı ve yatırım daveti yaptı. İZFAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Rıza Gülerman da Türkiye ekonomisine ayna tutan İEF'in bilim, sanat ve eğlencenin de adresi olacağını kaydetti.

EXPO İÇİN BİR OY DAHA GARANTİ

Avusturya Gençlik Aile ve Ekonomiden Sorumlu Federal Bakan Dr. Reinhold Mitterlehner de fuarda partner ülke olarak bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirterek dünyadaki ekonomik ortamın aksine İEF'te iyimser bir yaklaşım gördüklerini söyledi. Mitterlehner ayrıca "İzmir'in EXPO 2020 adaylığını kalpten destekliyoruz" dedi.

HİSARCIKLIOĞLU: YARIŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir'in yatırım avantajlarıyla yurtdışında ne kadar rağbet gördüğüne şahit olduklarını belirterek, "Şimdi yeni bir yarış başlıyor. EXPO 2020 sadece İzmir'in değil, ülkemizin yarışıdır. Çünkü İzmir kazanırsa Türkiye kazanır. 80'nci yılını kutladığımız İzmir fuarı tarihimizde de ayrı bir öneme sahiptir" dedi. Türkiye'nin her yıl ortalama yüzde 7 büyüyerek 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefini de hatırlatan Hisarcıklıoğlu, küreselleşmeye ayak uyduramayan firma ve ülkelerin yarışta geri kaldığını, bu yönde fuarların da daha stratejik hale geldiğini kaydetti. Yurtiçi fuarlara izin yetkisini elinde bulunduran TOBB'un sektöre ilişkin önemli düzenlemeler yaptığını, fuar yapma konusunda gelişmiş ülke standartlarını getirdiklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, her yıl periyodik olarak fuar rehberi çıkardıklarını anlattı.

BAKAN ERGÜN: İzmir ÇOK DEĞİŞTİ DAHA DA DEĞİŞECEK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin 2023 hedeflerine değinerek teknoloji yoğunluklu üretimi artırmayı planladıklarını vurguladı. Türkiye'de her alan çok mesafe alındığını kaydeden Ergün, şunları söyledi:

"İzmir de çok değişti, daha da değişecek. Önümüzde 2023'ün Türkiye'si var. O Türkiye muhteşem bir Türkiye, o Türkiye'nin İzmir'i muhteşem bir İzmir olacak. Şehirler var kendi coğrafya ve tarihlerinin sunduğu fırsatlarla gelişen şehirler. Bu şehirlerimizden birisi İzmir. Coğrafyanın ve tarihin buraya sunduğu fırsatlardan daha fazla yararlanmalıyız, İzmir, İstanbul, Kocaeli, Antalya daha fazla yararlanmalı. Ama bazı şehirlerimiz var. Tarih ve coğrafya onlara fırsat sunmak yerine bazı dezavantajlar vermesine rağmen kendi girişimci gücünü kendi fırsatlarını kendileri yaratan şehirler var. Bunlardan biri de Denizli. Onun için Denizli şehrimiz girişimciliğini motive ederek kendi fırsatlarını yaratan şehirlerimizden birisi. Çorum, Kayseri, Gaziantep gibi şehirlerimiz. Ama Türkiye bir ülke olarak hem tarihi ve coğrafyasının kendine sunduğu fırsatları, hem de kendi insan gücünün sunduğu fırsatları birleştirerek 2023 Türkiyesi haline gelecektir. "

KILIÇDAROĞLU: BÜTÜN TÜRKİYE İzmir'LE GURUR DUYUYOR

Sahneye "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları eşliğinde çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bütün Türkiye İzmir'le gurur duyuyor. Emeği, alınterini, sermayesiyle buluşturan ve İzmir fuarını fuar yapan değerli işadamlarımız size de saygılarımı sunuyorum. Sizler iyi ki varsınız. Türkiye'nin geleceğine büyümesine ciddi katkılarda bulunuyorsunuz. İstihdam yaratıyor, uluslar arası alanlarda Türkiye için rekabet ediyorsunuz. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

İzmir AKDENİZ'E UZANAN KISRAK BAŞI GİBİDİR

İzmir'in bir ilkler kenti olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "İzmir Kurtuluş Savaşı'nda zafer bayrağının göndere çekildiği ilk ildir. İzmir o açıdan çok önemli bir kenttir. Bu ülkeyi kuranlar şunu söylemişler: 'Savaş meydanlarında kazanılan zaferler ekonomik zaferlerle taçlandırılmadan bağımsızlık sağlanamaz' demişler ve ortak aklı egemen kılarak İzmir İktisat Kongresi'ni düzenlemişlerdir. İlk ticaret fuarının burada kurulması tesadüf değildir. Burası Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan bir ildir. Arkasında güçlü bir Ege vardır. Ege demek barış ve zenginlik demektir. Bu vesileyle Denizli'nin davet edilmesi yabancı sermaye olmaksızın oradaki işadamlarının alınteriyle olağanüstü atılımlar yapan bu kenti tercih ettiği için Aziz Kocaoğlu'nu ayrıca yürekten kutluyorum" dedi. Kılıçdaroğlu, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

BÜYÜME KİŞİ BAŞINA GELİRE ENDEKSLENEMEZ

"Bir ülkenin büyümesi, gelişmesi sadece ve sadece kişi başına gelire endekslenemez. Öyle olsaydı Suudi Arabistan dünyanın en gelişmiş ülkesi olurdu. Büyüme ekonomi, sosyal yaşam ve en önemlisi insan demektir, insanın kültürü, aklı, zekası demektir. Zekayı özgürleştirdiğiniz ölçüde büyür ve kalkınırsınız. Hayatı sorgulayacaksınız, gerçeği sorgulayacaksınız. İzmir bunu yapıyor ve İzmir'le gurur duyuyoruz. Sayın Belediye Başkanımız bu fuarı bile yetersiz buldu. Görkemli bir kongre merkezi yapacak burda. Kent içi orman nedir, nasıl yaratılır, İzmirli Aziz Kocaoğlu bunu İzmirlilere gösterecek. Ben Türkiye'deki bütün ana kent belediye başkanlarını İzmir'e davet ediyorum. Gelsinler İzmir'e sayın Aziz Kocaoğlu'nu dinlesinler. "

Daha sonra protokol sahneye davet edildi ve sembolik kurdela kesimi yapılarak 80'inci İEF açıldı.

---------------KUTULAR------------------

NOTLAR:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın alana girişinde bir grup Ak Partili "İzmir seninle gurur duyuyor" şeklinde tezahürat yaptı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun girişinde sadece alkışlayan ve slogan atmayan bazı partililer de bu durum karşısında yuhalama girişiminde bulunsa da parti yetkilileri tarafından engellendi. Ancak daha sonra Rifat Hisarcıklıoğlu'nun konuşması sırasında da altta kalmayan CHP'liler Kemal Kılıçdaroğlu'nun isminin anılmasıyla "İzmir seninle gurur duyuyor" sloganı attı. Slogan yarışı Hisarcıklıoğlu'nun Ak Partili bakanlara hitabıyla devam etti. Mustafa Kemal Atatürk'ün ismi geçtiğinde ise ortak alkış geldi. Diğer yandan Avusturyalı konuk Bakan ne olduğunu anlayamadı ve konuyu tercüme ettirdi.

Hisarcıklıoğlu konuşmasına devam ederken, sivil polisler Ak Parti'lilerin oturduğu sıralardaki bir kişiyi CHP'lileri provake edici şekilde yaptığı el kol hareketleri nedeniyle uyarmak istedi. Ancak sivil polisin CHP'li olduğunu sanan Ak Partililer ayağa kalkarak tepki gösterdi. Bunun üzerine diğer polislerin de devreye girmesiyle kısa bir süre arbede ve karmaşa yaşandı.

Daha önceki fuar açılışlarında protokol trübününün hemen yanındaki koltuklarda kendilerine yer ayrılan ilçe belediye başkanları bu kez sahnenin en uzağındaki köşe koltuklara oturtuldu. Protokol tribününün arkasına ise protokol düzenine aykırı olarak bazı ilçe belediye meclis üyelerinin oturması gözlerden kaçmadı.

80'inci yıl özel logolu hazırlanan yelpaze, fuar ziyaret krokisi, kalem, not defteri ve şapka tören alanındaki tüm sandalyelere konuldu. Tribünler yarı yarıya boş kaldı.

80'NCİ İEF'TEN KISA KISA

Törene partner ülke Avusturya'dan gelen 13 üst düzey bürokrat ve işadamı heyeti Gençlik Aile ve Ekonomiden Sorumlu Federal Bakan Dr. Reinhold Mitterlehner başkanlığında ve Onur Konuğu İl Denizli'den gelen heyet ise Denizli Valisi Abdülkadir Demir başkanlığında açılışta yer aldı.

55 ülkeden 256'sı yabancı 827'si yerli 1083 firmanın katıldığı fuar 8-18 Eylül 2011 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Ticari katılım ve delegasyon düzeyinde katılan ülkeler Türkiye, Afganistan, Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bangladeş, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Gana, Irak, İran, Kamboçya, Karadağ, Kenya, KKTC, Kosova, Kuveyt, Küba, Lesotho Krallığı, Mağlezya, Moğolistan, Moritanya, Nijerya, Polonya, Romanya, Rusya, Slovenya, Sri Lanka, Suudi Arabistan, Tunus, Ukrayna, Yemen ve Yunanistan oldu.

Her yıl farklı bir tema ile düzenlenen fuarın teması bu yıl da 'Çevre ve Çevre Teknolojileri' olarak belirlendi ve bu kapsamda fuar içinde bulunan İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde 80'inci İEF Çevre Zirvesi düzenlendi.

Tekne, Yat ve Denizcilik, Bilişim ve İletişim ve 80'inci İEF logolu Özel Hediyelik Eşya gibi özel bölümler de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Fuar kapsamında "Fuar Bizim Hayatımız" kitabı hazırlandı.

Sinema festivalleri, özel konserler, yöresel lezzetler festivali, yelken yarışları ve tiyatro gösterimleri de fuar kapsamında yer aldı. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Enternasyonel Fuarı 80'inci Kez 'dünyaya Merhaba' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement