MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural Açıklaması - Son Dakika
Güncel

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural Açıklaması

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural Açıklaması

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Türkiye'nin, Suriye konusunda giderek yalnızlaştığını ileri sürerek, "Türkiye, Suriye'deki iç savaşın tetikçiliğini yapan bir ülke konumuna düşürülmüştür" dedi.

10.07.2012 14:42

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Türkiye'nin, Suriye konusunda giderek yalnızlaştığını ileri sürerek, "Türkiye, Suriye'deki iç savaşın tetikçiliğini yapan bir ülke konumuna düşürülmüştür" dedi.

Vural, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde, Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasaya karşılık Türkiye'nin Fransa'ya yönelik bazı yaptırımlar öngördüğünü anımsattı. Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı François Hollande'nin görev başlamasının ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu yaptırımların gündemden düşürüleceğini söylediğini belirten Vural, "Fransa'da bu konuda herhangi bir tutum farkı yoktur. Türkiye, sanki Fransa'nın bu konudaki politikaları değişmiş gibi tepkisini sıfırlıyor" dedi. Hollande'nin henüz bu konuda tavrı bile belli olmamışken, yaptırımları geri almanın yanlış olduğunu ifade eden Vural, Türkiye'nin, kişiye göre dış politika değiştirdiğini savundu.

Hükümet'in, Suriye konusundaki politikalarını da eleştiren Vural,

"Komşularla sıfır sorun" denilen noktada, "sıfır komşu" politikasına gelindiğini ileri sürdü. Vural, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar ne yapıldı- NATO, BM ve sırtımızı sıvazlayan batılı ülkeler nerede- Bu, Nasrettin Hoca'nın, Timur'un fillerini şikayete gitmesine benziyor. Rusya şu anda bu coğrafyada muhaliflerle diğerlerini bir araya getirerek bir inisiyatif oluşturmuş durumda. Hani Ortadoğu'da Türkiye kural koyucu olacaktı- Sen, desteklediğin muhaliflere bile söz dinletemez hale geldin. Maalesef Türkiye, Suriye konusunda giderek yalnızlaştı. Türkiye, 'komşularla sıfır sorun' politikasında başarısız oldu. Dışişleri Bakanı da itiraf ediyor, 'Başarısız olduk' diyor. Bugün Türkiye, Suriye ve bu coğrafya üzerinde gücünü kullanamaz hale gelmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanı da diyor ki 'Annan Planı üzerinde çalışmak lazım. Son şans.' Siz, 'Son şans' diyorsunuz ama daha 9 Nisan'da Dışişleri Bakanlığı'nın Sözcüsü, 'Annan Planı kadük kaldı' diyor. Kadük kalmış bir planı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, 'Uygulanmalıdır' diyor. Bugün gelinen noktada, Katar ve Suudi Arabistan, Türkiye üzerinden muhalifleri silahlandırıyor. O zaman bu plan nasıl başarılı olacak-"

-"Türkiye'nin pozisyonu sorgulanıyor"-

Suriye tarafından düşürülen Türk uçağına değinen Vural, Hükümet'in bu konuda, farklı bilgilerin kaynağı haline geldiğini, kafa karıştırıcı demeçler verildiğini öne sürdü. Türkiye'nin tamamen haklı olduğu böyle bir konuda çelişkili bilgilerin içeride kafa karışıklığına yol açtığını, dışarıda ise Türkiye'nin pozisyonunun sorgulandığını belirten Vural, "Haklı olduğumuz bir konuda bile sanki haksızmışız gibi bir ortam oluşturuluyor. Bunu kabul edemeyiz. Maalesef, Türkiye'nin Suriye konusunda geliştirdiği bir inisiyatif yoktur. Rusya ve ABD eksenli kutuplaşma siyaseti etkin olmuştur. Yanlış politikalar nedeniyle Türkiye'nin etkinliği ortadan kalkmıştır. Türkiye, oradaki iç savaşın tetikçiliğini yapan bir ülke konumuna düşürülmüştür" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Büşra Ersanlı için, "Terörist olduğuna inanmıyorum" dediğini anımsatan ancak Başbakan Erdoğan'ın 2011 yılında yaptığı bir açıklamada aksine bir yorum yaptığını belirten Vural, "Başbakan bunun terörist olduğunu iddia ediyor, Dışişleri Bakanı, 'Terörist değil' diyor. Hangisine inanacağız-" diye konuştu.

- KPSS ile ilgili iddialar-

KPSS ile ilgili iddiaları da değerlendiren Vural, çok sayıda kişinin, haksızlığa uğrayacakları yönünde endişeli olduğunu, bu endişenin giderilmesi gerektiğini söyledi. ÖSYM'nin bu konudaki açıklamasının tatmin edici olmadığını belirten Vural, "KCK, KPSS'ye kadar girmiştir. Kullandıkları jokerlerle devletin belli kurumlarına adam yerleştirme operasyonu yapılmıştır. Hükümet, bu jokerlerin kimlerin yerine sıva girdiğini bulup işlem başlatması gerekiyor. Sınav konusundaki şüpheler ortadan kaldırılmalı" dedi.

Oktay Vural, BDP'nin, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda getirdikleri önerilerin yeterince dikkate alınmaması nedeniyle izin talebinde bulunmasına ilişkin soru üzerine, bu tür komisyonlarda görüş ayrılıkları olabileceğini ifade etti.

Vural, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un, tutuklu milletvekillerine ilişkin açıklamasına yönelik soruya da "Anayasa'nın 14. maddesi, milletvekillerinin tutuklanmasına bir gerekçe değildir. Sebahat Tuncel örneği ortadadır. Cezaevindeyken milletvekili seçilmiştir ve tahliye edilmiştir. O zaman Anayasa'nın 14. maddesi yok muydu-" yanıtını verdi.

Muhabir: Kubilay Çelik

Yayıncı Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement