Nusret 2013 Davet Tatbikatı - Son Dakika
Güncel

Nusret 2013 Davet Tatbikatı

Nusret 2013 Davet Tatbikatı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile dost ve müttefik ülkelerden askeri grupların katıldığı tatbikatın başlaması dolayısıyla Çanakkale'de, TCG Nusret adlı müze gemide basın toplantısı yapıldı M...

23.11.2013 12:27

Ege Denizi'nde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile dost ve müttefik deniz kuvvetleri arasında karşılıklı iş birliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek amacıyla mayın harbine yönelik planlanan "Nusret-2013 Davet Tatbikatı" için faaliyetler başladı.

Çanakkale Müze Komutanlığı İskelesi'ndeki TCG Nusret adlı müze gemide düzenlenen basın toplantısında konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, söz konusu tatbikatın ilk kez basına açık hale getirildiğini belirterek, bunun, mayın faaliyetlerinin duyurulması anlamında büyük öneme sahip olduğunu bildirdi.

Faaliyetlerin 1 Aralık'ta sona ereceğini belirten Uğurlu, Türkiye'nin ev sahipliğindeki tatbikatın, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı tarafından planlandığını, sevk ve idarenin ise Mayın Filosu Komutanlığınca yapılacağını söyledi.

Eğitim ve sörvey faaliyetleri kapsamında Türk denizlerinde Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma 300'e yakın mayın tespit ettiklerini dile getiren Uğurlu, aradan yaklaşık 100 yıl geçtiği için bunların tehlikeli olmadığını aktardı.

Uğurlu, buna karşı mayınlardan bazıları sığ sularda veya gemilerin demir alanlarındaki bölgelerde bulunduğu için zaman zaman tehlike oluşturduğuna dikkati çekerek, "Tehlikeli olan yerleri, çeşitli ilanlarla tüm denizcilerimize duyurduk. Yani buralar yasak saha olmasa bile tüm denizcilerimiz bu bölgelerde tehlike arzı bulunduğunu biliyor. Tehlike sınırı yüksek olanları da eğitim faaliyetleri kapsamında zaman zaman imha ediyoruz" dedi.

Filo Komutanlığına ait 5 mayın tarama gemisi ve 11 mayın avlama gemisi bulunduğu bilgisini veren Uğurlu, şöyle konuştu:

"Mayın avlama gemilerimizin 6'sı şu anda en büyük teknolojiyi kullanan ve dünyadaki önemli mayın avlama gemileri arasında. Bu anlamda özellikle Akdeniz'deki diğer ülkeler arasında bir itibarımız var. Gemilerimizin hepsi yüksek teknoloji gemileri ancak bu yüksek teknolojinin yanı sıra Deniz Kuvvetleri olarak en önemli unsurumuz; insan gücümüz. Nusret tatbikatımızda da yer alacak genç subaylarımız, astsubaylarımız ve uzmanlarımız, son derece fedakarca çalışan personellerimiz, çok yüksek donanıma sahipler. Bizim için Nusret gemisinin bundan 100 yıl önce yaptığı faaliyet gerçekten çok önemli. Bir diğer önemli yönü ise Nusret gemimizin bilinen harekatı; şu anda mayın harbi merkezlerinde ders olarak okutulmakta."

Toplantıda, NATO Mayın Karşılıklı Tedbirleri Görevi Grubu Komutanı Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanlığında görevli Yarbay Matthias Seipel, 1. Arama Tarama Filotillosu Komadoru Kurmay Albay Ramazan Kesgin, 2. Arama Tarama Filotillosu Komadoru Kurmay Albay Yaşar Anar, Deniz Eğitim Filotillosu Komadoru Kurmay Albay Sinan Süer ile ABD, Azerbaycan, Bahreyn, Gürcistan, Katar, Kazakistan, Kore Cumhuriyeti, Kuveyt, Malezya, Pakistan, Umman ve Ürdün'den askeri yetkililer hazır bulundu.

Tatbikat

Ege Denizi ve Saros Körfezi'nde 26 Kasım'da gerçekleştirilecek tatbikat, TCG Cezayirli Gazi Hasanpaşa gemisinde Mayın Filosu Komutanlığınca oluşturulan Mayın Harbi Harekat Merkezi tarafından sevk ve idare edilecek.

Su üstündeki çalışmalarda, liman eğitimleri ile hava ve su üstü unsurları tarafından icra edilecek mayın dökme harekatı gerçekleştirilecek.

Denize dökülecek mayınlar, mayın avlama gemileri tarafından tespit edilecek, mayın harbi dalgıçları ve insansız su altı cihazlarıyla teşhis edilerek etkisiz hale getirilecek.

Mayınlar, gemiler tarafından tarama faaliyetiyle su yüzeyine çıkarılarak toplanacak.

Tatbikata, 7 mayın karşı tedbir gemisi, mayın dökücü gemisi, fırkateyn, iki karakol gemisi, mayın toplama gemisi, helikopter, SAS timi ile C-130 tipi mayın döküş uçağı, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı uçaklar ve Sahil Güvenlik botu katılacak. - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nusret 2013 Davet Tatbikatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement