Oktay Ekinci Son Yolculuğuna Uğurlanıyor - Son Dakika
Güncel

Oktay Ekinci Son Yolculuğuna Uğurlanıyor

Oktay Ekinci Son Yolculuğuna Uğurlanıyor

Ekinci için 1980'lerden bu yana köşe yazarlığı yaptığı Cumhuriyet gazetesinde tören düzenlendi Oktay Ekinci'nin cenazesi Şişli Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Kanlıca Mezarlı...

17.10.2013 16:13

Beyin kanaması nedeniyle 61 yaşında vefat eden Cumhuriyet gazetesi yazarı, yüksek mimar Oktay Ekinci son yolculuğuna uğurlanıyor.

Oktay Ekinci'nin cenazesi, 1998-2002 ve 2004-2006 yılları arasında genel başkanlığını yaptığı Karaköy'deki Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde düzenlenen törenin ardından, 1980'lerden bu yana köşe yazarlığını yaptığı Cumhuriyet gazetesine getirildi.

Gazetenin bahçesindeki katafalka yerleştirilen Ekinci'nin cenazesinin yanına fotoğrafı konulurken, tabutun üstü çiçeklerle donatıldı.

Ekinci'nin eşi Zehra Ekinci'nin çocuklarının yardımıyla ayakta durduğu ve çok üzgün olduğu görüldü.

Törene, Ekinci'nin eşi Zehra, oğulları Kerem ve Esat Ekinci, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Kadir Gökmen Öğüt, Süleyman Çelebi, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Eski Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, ressam Bedri Baykam, yönetmen Yüksel Aksu, Cumhuriyet gazetesi yazarları ile çok sayıda seveni katıldı.

Törende konuşan Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Erinç, Oktay Ekinci'nin en çok vurgulanan özelliğinin bilgelik olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Oktay, gerçek bir bilgeydi. Onun yanında gazeteciydi, daha önceleri karikatüristti, mimardı ama Oktay son dönemde giderek azalan yurtsever, Atatürkçü, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından biriydi. Mimardı ama mimarlığın ticarete alet edilmesine karşıydı. Para kazanmaktan çok mimarlığın, bilimsel kuralları çerçevesinde, çevreyi bozmadan, insanlara hem görüntü hem de yaşamda sıkıntı vermeden yapılması konusunda savaş vermekteydi. Özellikle, kendi deyimiyle anadilinde yazdığı yazılarda, Türk mizahının seçkin örneklerini vermeyi sürdürürdü. Oktay Ekinci'yi Cumhuriyet çalışanları olarak, buranın temel direklerinden biri olarak görürdük."

"Ekinci, tek kişilik kurumdur"

Erinç, Ekinci'yi beklenmedik bir şekilde kaybetmenin üzüntülerini daha da arttırdığını vurgulayarak, "Ne yazık ki, Oktay artık aramızda olmayacak. Burada kendisine veda etmek gibi bir zorunlulukla karşı karşıyayız. Ben ve Cumhuriyet çalışanları, Oktay'ın ışıklar içinde yatması dileklerimizi buradan sizlere iletmek istiyorum. Oktay, Cumhuriyet çalışanları arasında unutulmayacaklar bölümünde yaşamını sürdürmeye devam edecek" dedi.

Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Erdal Atabek, Ekinci'nin her zaman uygarlığı, Cumhuriyeti, aydınlanmayı, aklı savunduğunu ifade ederek, "Bana göre Oktay Ekinci bir efsanedir. Oktay Ekinci, tek kişilik kurumdur. Uygarlığı, tarihi, kentin dokusunu, kenti koruyan biriydi. Paraya, yağmacılığa karşı, kentleri arsa pazarlığına dönüştürenlere karşı mücadele verdi" diye konuştu.

"Büyük dostu kaybettik"

Ekinci'nin 25 yıllık dostu olduğunu ifade eden Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Bedri Baykam, "Çalışma arkadaşlarıyla uyumlu, daima olaylara yapıcı bakan, olumlu düşünen bir büyük insanı, büyük dostu kaybettik. Birbirimizden beslenerek, Oktay Ekinci'nin o çok zor doldurulacak yerini doldurabilecek gençleri yetiştirmek hepimizin boynunun borcu" dedi.

CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, Oktay Ekinci'nin önemli bir kişilik olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Oktay arkadaşımız mimardı, çevre duyarlılığını Türkiye'de öne çıkaran, yeşil alanı en çok savunan, yapılaşma konusunda en öncü kimliğe sahip bir arkadaşımızdı. Ama onun yanında aynı zamanda demokrasi ve özgürlükler mücadelesini de bir bütünlük içerisinde sürdüren bir arkadaşımızdı. Hem çevre hem insan hakları konusunda mücadeleyi beraber verirdi. Aramızdan çok ani olarak ayrıldı. Tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum."

Tören sırasında, Gülcemal Karakoç isimli vatandaş Ekinci anısına şiir okudu.

Konuşmaların ardından, Ekinci'nin ailesi taziyeleri kabul etti. Cenaze bir süre Cumhuriyet gazetesinde bekletildikten sonra, cenaze aracıyla Şişli Camisi'ne götürüldü.

Ekinci'nin cenazesi ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından Kanlıca Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Oktay Ekinci'nin özgeçmişi

Oktay Ekinci, 1952 yılında Balıkesir'de doğdu. İlkokulu Erzincan ve İstanbul'da, orta öğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesi'nde tamamlayan Ekinci, 1969'da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü'nde öğrenimine başladı. Öğrencilik yıllarında Politika gazetesinde ve çeşitli dergilerde yazarlık ve çizerlik yapan Ekinci, karikatür çalışmalarıyla sergilere katıldı.

Mimarlar Odası'nın çeşitli kademelerinde yöneticilik görevleri üstlenen Ekinci, 1980'lerden bu yana Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.

Ekinci, 1993'ten bu yana Mimar Sinan Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak yüksek lisans öğrencilerine "Kentsel Planlamada Yerel Kimlik" ve "Koruma Politikaları" dersleri verdi.

İstanbul, Erzurum ve Antalya'da kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurullarında görev yapan Ekinci, çeşitli ödüller aldı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Oktay Ekinci Son Yolculuğuna Uğurlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement