Rabia Şehitleri İçin Haccediyorlar - Son Dakika
Güncel

Rabia Şehitleri İçin Haccediyorlar

Rabia Şehitleri İçin Haccediyorlar

Mısır'da "Rabia şehitleri için umre" ve "Her şehit için umre projesi" adı altında başlatılan kampanyalar kutsal topraklarda yankı buldu Şehitler için hac kampanyasına Mısır'dan gelenlerin yan...

11.10.2013 11:38

Serkan Fidan - Mısır'da başlatılan "Rabia şehitleri için umre" ve "Her şehit için umre projesi" kampanyaları, kutsal topraklarda bazı hacı adayları tarafından hayata geçiriliyor.

Rabia şehitleri için hac kampanyasına Mısır'dan gelenlerin yanı sıra Suudi Arabistan'da yaşayan bazı Mısırlılar da destek veriyor.

Mekke'de yaşayan ve 5 arkadaşı Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda şehit olan Mısırlı Abdurrahman Zikri de ordu birliklerinin müdahalesi sırasında hayatını kaybeden Abdurrahman Cude için hacca niyetlendi. Elektrik mühendisi olan Abdurrahman Zikri (28), Mekke'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisi gibi mühendis olan yakın arkadaşı ve adaşının Rabiatul Adeviyye Meydanı'na müdahale eden askerler tarafından şehit edildiğini söyledi. Abdurrahman Cude'nin gerçek anlamda şehadeti hakedenlerden biri olduğunu ifade eden Zikri, "Onun bütün hayali, Mescidi Aksa'nın özgürleştirilmesiydi. Allah da bunu bildiği için ona şehadeti nasip etti" dedi.

"Şehit kardeşimin yerine haccetmenin mutluluğunu yaşıyorum"

Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzrerinden Rabia şehitleri yerine hac ve umre yapılması için kampanya başlattıklarını belirten Zikri, "Bu gruba katılanların sayısı 60-70 civarında. Temel gayemiz, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda şehit olan kardeşlerimizin yerine umre ve hac yapmaktı. Çok şükür bunda da başarılı olduk" diye konuştu.

Normalde bir insanın hac yaparken tamamen ondan alacağı sevabı düşüneceğini kaydeden Abdurrahman Zikri'nin durumu ise tamamen farklı. "Şehit bir kardeşimin yerine haccediyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum" diyen Zikri, kendisi gibi şehitler için hacca niyet eden çok arkadaşı olduğunu, bunların çoğunun Arafat'tan bir gün önce Mekke'de olacağını, bir kısmının da Suudi Arabistan'da yaşayanlar olduğunu, buluşup Arafat'a çıkacaklarını söyledi.

Suudi Arabistan'da yaşayanların yanı sıra maddi imkanı müsait olup da Mısır'dan buraya gelenler de olduğunu ifade eden Zikri, "Onların bu haccı şehitlerin yerine yapmalarına rağmen kendilerine yapmış gibi sevaba nail olacaklarına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"Bu darbe Mısır'a huzur getirmedi, getirmeyecek"

Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı yapılan darbe ve sonrasında yaşananlara da değinen Abdurrahman Zikri, ülkesinde son zamanlarda yaşananların Müslüman Kardeşler (İhvan) için yeni bir şey olmadığını, eski Devlet Başkanı Cemal Abdülnasır zamanından beri İhvan'a olan tavrın bir devamı olduğunu söyledi.

Hüsnü Mübarek devrildikten sonra kendilerine yeni haklar verildiğine inanarak devrimi gerçekleştirdiklerini belirten Zikri, şöyle konuştu:

"Biz sandığa Mısır halkı olarak gittik ve Muhammed Mursi'yi iktidara getirdik. Bunu yaparken 4 yıl sonra tekrar sandıkta yaptıklarının hesabını sormak şartıyla getirdik ama maalesef askeri darbeyle şok yaşadık. Bu darbe hiçbir şekilde Mısır'a huzur getirmedi, getirmeyecek. Mısır mali anlamda iflasın eşiğine geldi. Bununla birlikte katliamlar, tutuklamalar hergün gün onlarca kişiyi işkenceye maruz bırakıyor. Üzülerek söylüyorum durum hergün daha kötüye gediyor."

"Türk halkının desteğini asla unutamayız"

Mısır'da yaşananlara karşı Türkiye ve Arap ülkelerinin yaklaşımını da değerlendiren Abdurrahman Zikri, İslam ülkeleri içinde özellike Türkiye'nin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olumlu duruşunu "kelimelerle ifade etmenin mümkün olmadığını" belirtti. "Bizim nazarımızda Tayyip Erdoğan, bütün İslam ülkelerinin önderi ve lideridir" diyen Zikri,  Erdoğan'ın, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e takındığı tavırın da duruşunu kendileri nazarında daha pekiştirdiğini kaydetti.

Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda yaşananları ve Rabia işaretini ilk gösterenin Türkiye televizyonları olduğunu vurgulayan Zikri, "Bize sahip çıkan Türk halkı olmuştur. Türk halkının bu desteğini asla unutamayız" ifadesini kullandı.

Diğer Arap ülkelerinin Mısır meselesini kendi açılarından değerlendirdiğini ifade eden Zikri, "Baştan beri bizim devrimimizi desteklemediler. Yapılan askeri darbeye kendileri de zemin hazırladı. Bundan mutluluk duyduklarını gördük. Türkiye'nin duruşu ise bu anlamda tamamen farklı. Mısır halkının yanında" diye konuştu.

Şehit arkadaşı için hacca niyetlenen Abdurrahman Zikri, askeri yönetimin devam etmeyeceğini umduklarını, huzurlu günlerin de Mısır için yakın olduğunu kaydetti.

AA muhabirinin görüştüğü bazı Mısırlı hacı adayları ise Mısır'da son dönemde yaşananlara ilişkin görüş belirtmekten kaçındı. Mısırlı hacı adayları, hac ibadetini yerine getirmek üzere Mekke'de olduklarını ve ülkelerinin bir an önce huzura kavuşması için dua ettiklerini söyledi. - Mekke

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rabia Şehitleri İçin Haccediyorlar - Son Dakika


Advertisement