Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Erdoğan Japonya'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'daki resmi temaslarının ikinci gününde, bu ülkenin iş adamlarına hitap etti.

08.10.2015 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Erdoğan Japonya'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'daki resmi temaslarının ikinci gününde, bu ülkenin iş adamlarına hitap etti. Erdoğan, enerjide ithalat bağımlılığını azaltmak için diğer çalışmalarla birlikte nükleer güç santrallerini de devreye almayı hedeflediklerini belirterek, "Bu kapsamda Japonya ile birlikte hayata geçirmeyi öngördüğümüz Sinop Nükleer Güç Santrali projesine büyük önem veriyoruz. Bu proje stratejik ortaklığımız çerçevesinde uzun vadeye yayılan kapsamlı bir işbirliğini de beraberinde getirecektir" dedi.

(07.49) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Japonya'nın saygın üniversiteleri arasında yer alan Waseda Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

(10.01) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: "Türkiye güçlü ve kapasiteli bir ülke. İhtiyaç olursa (Türkiye'yi korumak için) Acil Eylem Gücümüzü sevk edebiliriz" dedi.

(15.07)

3- Aile ve Sosyal Politikalar Bakana Ayşen Gürcan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. Gürcan'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

"Güvenlik butonunun kullanımında sorunlar çıktı, takip sisteminde. Çünkü basıldığı anda ulaşılması belli bir süre gerektirdiği için. Ondan dolayı elektronik bilekliğe dönüştürdük. Onun daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Mahkeme kararı ile veriliyor. Şu ana kadar dört karar verilmiş. Dört vakada da takip ediliyor"

"Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'nden yaklaşık 85 bin kişi yararlanmış, bunun 65 bini kadın, 18 bini de çocuk. İki bin kişi kadar da erkek yararlanıcımız var şu günlerde"

(12.35) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Türkiye, 1 Kasım'da yapılacak milletvekili genel seçimine hazırlanırken, yurt dışında yaşayan seçmenler için oy verme işlemi başladı. Yurt dışındaki seçmenin oy kullanacağı ülkelerden Almanya'da 13, ABD'de 7, Fransa'da 6, Rusya, Çin ve Yunanistan'da 4, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bulgaristan, İsviçre, İran, Kazakistan'da 3 temsilcilikte oy verilebilecek. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar ayrıca 30 gümrük kapısında oy kullanabilecek.

(10.00)

5- İsveç Kraliyet Bilim Akademisi tarafından Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar, yıllarca verdiği emeklerin ardından ödüle layık görülmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, "En çok ülkem için sevindim. Türkiye'ye bilim lazım, güç durumdan çıkıp Avrupa düzeyine varılması için bilim gerekli. O yönden katkı sunduğum için de çok sevinçliyim" dedi.

Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi, Belaruslu kadın yazar Svetlana Aleksiyeviç oldu.

(03.40-15.11)

6- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofislerine Başbakanlığı döneminde dinleme cihazı konulmasına ilişkin "örgüt" suçu kapsamında yürütülen soruşturmayı tamamladı. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

(15.54)

7- Devlet büyüklerinin kullandığı kriptoluların da aralarında bulunduğu telefonların usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve TÜBİTAK görevlisi 28 kişi hakkında Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın görülmesine devam edildi.

(14.11)

8- Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, terör örgütü PKK mensuplarınca okul yakınına bırakılan roket mermisi çocukların elinde infilak etti. Patlama sonucu bir çocuk yaşamını yitirdi, 3 çocuk yaralandı.

(13.55)

9- Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) öğrencilerin yanı sıra lise mezunları için Türkiye genelinde halk eğitim merkezleri ve okullarda düzenlediği ücretsiz takviye kurslarına başvurular yarın sona erecek.

(11.15)

10- Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya kıyasla yüzde 2,9 arttı.

(10.39)

11- Rus Hava Kuvvetlerinin desteklediği Esed güçlerinin, Hama'nın kuzeyinde ağır silahlarla dün başlattığı saldırılar muhaliflerce geri püskürtüldü. Bölgede şiddetini kaybeden çatışmalar yer yer devam ediyor.

(15.38)

12- Rusya Hava Kuvvetleri'nin Lazkiye kırsalındaki Cebel Ekrad bölgesine yoğun saldırılar başlattığı bildirildi.

(15.58)

13- Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın basında yer alan "Türkiye'yi kaybetmek, Rusya için ciddi bir kayıp olur. Türkiye, gerektiğinde, doğalgazı çok farklı yerlerden temin yoluna da gidebilir" sözlerine ilişkin, "Türkiye ile ilişkilerimize büyük değer veriyoruz. İlişkilerimizin, iki ülke liderleri tarafından belirlenen planlar doğrultusunda gelişmesini içtenlikle umut ediyoruz" dedi.

(14.27)

14- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) İslami Hareket Partisi (Bizotnava) Lideri İrfan Ali Abdulaziz, Rusya'nın, Suriye'ye terör örgütü DAEŞ'i vurmak için girmediğini ve "kirli bir plan" peşinde olduğunu savunarak, "Rusya, Ukrayna sorununu çözdü mü ki Suriye'ye giriyor? Moskova, Suriye'de kirli bir plan peşinde" dedi.

(11.55)

15- Yunanistan'da, 20 Eylül'de yapılan genel seçimlerin ardından Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras başkanlığında, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) partisinin desteğiyle kurulan koalisyon hükümeti güvenoyu aldı.

(02.30)

16- İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, İsrail parlamentosu Knesset üyesi milletvekilleri ve bakanların Mescid-i Aksa'ya girmelerini yasakladığı bildirildi. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise yaptığı yazılı açıklamada, Netanyahu'nun, yasaklama kararının hiçbir değerinin olmadığını, Yahudi yerleşimcilerin de girişlerinin engellenmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

(02.51)

17- Mısır'da kapatılan El-İstiklal Partisi liderlerinden Mecdi Karkar ve Mecdi Hüseyin başta olmak üzere onlarca kişinin, yargılandıkları 20'den fazla davadan beraat ettiği bildirildi.

(04.52)

18- Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF), ABD uçaklarının vurduğu Kunduz'daki hastanenin Taliban tarafından üs olarak kullanıldığı iddiasını reddetti.

(14.24)

19- FIFA Etik Kurulu, FIFA Başkanı Sepp Blatter, UEFA Başkanı ve FIFA Başkan Yardımcısı Michel Platini ile FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke'ye 90 gün futboldan men cezası verdi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement