AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı - Son Dakika
Güncel

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu: (4) "Özellikle büyükşehir yasasındaki yeni kaynak düzenlemelerinden sıkıntıları hafifletmek ve bir güzel başlangıç yapmak için büyükşehir belediyelerimize bağlı kuruluşlara, il ve ilçe belediyelerimize genel bütçeden gönderilen paydan 6 ay boyunca kesinti yapılmaması kararı alınmıştır.

24.12.2014 14:05

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu çerçevesinde belediyelerin kaynak konusunda bazı sıkıntıları aşmaları için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Sıkıntıları hafifletmek ve bir güzel başlangıç yapmak için büyükşehir belediyelerimize bağlı kuruluşlara, il ve ilçe belediyelerimize genel bütçeden gönderilen paydan 6 ay boyunca kesinti yapılmaması kararı alınmıştır" dedi.

Davutoğlu, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen partisinin 100. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndaki konuşmasında, 34 beldede kongre yaptıklarını, 21 ilde kongreleri tamamladıklarını hatırlatarak, yeni il, ilçe ve belde başkanlarına başarı diledi, bu konuda emeği geçen önceki başkanlara teşekkür etti.

Bu dava bayrağını ilelebet sürdüreceklerini ifade eden Davutoğlu, bu dönemde bütün il kongrelerine katılmaya özen gösterdiğini, hepsine katılmanın mümkün olmadığını söyledi. Davutoğlu, 1 Kasım'dan beri ziyaret ettikleri 18. ilin Edirne olduğunu, 5 ayrı ilçede de kongrelere katıldıklarını, bu il ve ilçeler arasında Ağrı, Patnos, Kars, Tunceli, Erzurum, Kırklareli, Balıkesir, Trabzon, Rize, Bolu, Ankara, Şanlıurfa, Adıyaman, Elazığ, Adana, Erzincan olduğunu, hepsini saymanın mümkün olmadığını, her ilde güzelliklerle karşılandıklarını anlattı.

Başbakan Davutoğlu, il kongreleri öncesinde yaptıkları ziyaretlere değinerek, "Ülkenin her bir köşesinde benim gördüğüm bir şey var; hamdolsun teşkilatlarımız ve AK Parti kadroları dimdik, daha ilk günkü gibi ayakta, yorgunluk, bezginlik yok. Gençlik kollarımıza, kadın kollarımıza teşekkür ediyorum. Bütün katmanlarıyla ayakta. Halkımız AK Parti davasını öylesine benimsemiş ki, bazı illerimizde Adıyaman bunlardan birisi, zikredildiği için söyleyeyim, il kongresi için gittik ama en az 3 miting yapmak zorunda kaldık" diye konuştu.

İl kongresi dışında sokakta spontane bir şekilde bir araya gelen binlerce vatandaşa hitap etme onuru yaşadığını ifade eden Davutoğlu, sokağa çıktıklarında doğal bir şekilde vatandaşlara hitap ettiğini, Rize'de aynı durumun yaşandığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doğduğu köyü ziyaret edip, dedesine dua etme onurunu yaşadığını, orada da gördükleri her şeyin kendilerine milletin AK Parti davasını benimsediğini ve AK Parti'nin neferleriyle yürümeye kararlı olduğunu gösterdiğini aktardı.

Büyükşehirlere müjde

Davutoğlu, belediye başkanlarının uzun süredir beklediği bir müjdeyi vermek istediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Büyükşehir belediyesi yasasının uygulamasını da gözleyerek yasanın çıkması sonrasında söz konusu olan bazı sorunları, özellikle kaynaklarla ilgili bazı sıkıntıları aşabilmek için bazı tedbirler konusunda çalışmalar başlatmıştık. Amasya'da büyükşehir olmayan illerimizin belediye başkanlarıyla 7-8 Kasım'da da Bursa'da büyükşehir belediye başkanlarımızla ilgili bakanlarımızın, ilgili genel başkan yardımız ve ekibinin katıldığı geniş istişareler yaptık. Bu istişarelerde bir komite oluşturduk ve büyükşehir yasasının uygulanmasından kaynaklanan sorunları aşmak üzere tedbirleri çalışmaya başladık. Bu komite, çalışma hala sürüyor. İnşallah önümüzdeki günlerde daha kapsamlı bir brifing alacağım ve alınacak bütün tedbirleri tekrar gözden geçireceğiz. Ama bir anlamda bu tedbirler devreye girmeden önce özellikle büyükşehir yasasındaki yeni kaynak düzenlemelerinden sıkıntıları hafifletmek ve bir güzel başlangıç yapmak için büyükşehir belediyelerimize bağlı kuruluşlara, il ve ilçe belediyelerimize genel bütçeden gönderilen paydan 6 ay boyunca kesinti yapılmaması kararı alınmıştır. Genel bütçeden giden paydan kesinti yapılmayacak. Dolayısıyla bu aktarılan kaynak konusunda ciddi bir rahatlama getirecek. Ayrıca tedbirleri de düşünüyoruz. Bunu yaparken tüm belediyelere yapıyoruz. Parti ayrımı olmaksızın yapıyoruz."

"Bütün belediye başkanlarının talebiydi"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bütün belediyelere aynı şartlarda imkanlar tanınacağını belirterek, "Ümit ederiz diğer partilerdeki belediyeler de bu imkanları AK Parti belediyelerinin kullandığı gibi verimli, etkin bir şekilde kullanır" dedi.

Yüzde 40 oranında yapılan bu kesintinin 6 ay boyunca yapılmamasının yerel yönetimlere verdikleri önemi gösterdiğini dile getiren Davutoğlu, ayrıca alınacak tedbirleri de ele alacaklarını, bu konudaki Bakanlar Kurulu kararının 23 Aralık'ta yayınlandığını, bu talebin bütün belediye başkanlarının isteği olduğunu anlattı.

Davutoğlu, bu uygulamanın alandaki yansımaları konusunda belediye başkanlarından kendilerini bilgilendirmelerini rica ederek, bir taraftan bu çalışmaları yürütürken son dönemde 3 alanda önemli gelişme yaşandığını aktardı. Bunlardan birisinin "çözüm süreci" olduğunu bildiren Davutoğlu, kadim medeniyetler, Anadolu'dan Rumeli'ye geçiş gibi konulardan bahsederken "çözüm süreci"nin ruhuna anlatmak istediklerini söyledi.

"Çözüm sürecinin devamı konusunda net ve kararlı tutumlar sergiledik"

"Bizim için çözüm süreci, milli birlik ve beraberliğin tekrar ihya edilmesi için demokrasiyle taçlanan bir yeni bütünleşme sürecidir" diyen Davutoğlu, bu anlamda hükümetlerinin göreve geldikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde başlatılan çalışmaların süreklilik gösterecek şekilde devam ettiğini, haziranda çıkan yasanın Bakanlar Kurulu ile uygulama planı haline dönüştürüldüğünü, bu konuda atılacak adımlar hususunda net ve kararlı tavırlar sergilediklerini ifade etti.

Davutoğlu, 6-7 Ekim olaylarının geçici bir duraklamayı beraberinde getirdiğini kaydederek, bu olaylardan çıkardıkları 2 sonucun birincisinin "Kamu düzeninden hiçbir surette taviz verilemez" olduğunu dile getirdi.

"Kamu düzeninden taviz verildiği zaman çözüm süreci de işlemez hale gelir. Onun için şu anda Meclisimizde olan İç Güvenlik Reformu ve Özgürlüklerin Korunması Paketi'ni hazırladık. Edirne'den bir kez daha söylüyorum; Edirne'den Hakkari'ye kadar Türkiye'nin her bir ilinde, ilçesinde, kasabasında, köyünde kamu düzeni tam anlamıyla tesis edilecektir, edilmiştir ve korunmaya devam edilecektir" diyen Davutoğlu, vatandaşların Edirne'de dükkanlarını sabah nasıl güvenle duayla açıyor ve başına bir şey gelmeyeceğinden eminse Hakkari, Van, Diyarbakır ve Türkiye'nin her yerinde bu emniyeti sağlayacaklarını söyledi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, bu emniyeti tehdit edenlere karşı hiçbir şekilde herhangi bir müsamaha gösterilmeyeceğini belirterek, bu konuda hükümetlerinin kararlarının kesin olduğuna vurgu yaptı.

Balkan Harbi'nde, İstiklal Savaşı'nda, Çanakkale'de, Allahuekber Dağları'nda omuz omuza savaşanların ve onların torunlarının nasıl geçmişte beraberse gelecekte de beraber olacaklarını vurgulayan Davutoğlu, çözüm sürecinin böylesine et ve tırnak gibi birbirine geçmiş, milletin arasına fitne sokmak isteyenlere doğrudan verilen cevap olduğunun altını çizdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, herkesin örfüne, adetine saygı duyacaklarını, hiçbir kimseye kısıtlama getirilmeyeceğini, bu konuda hiçbir şüphesi olmadığını belirterek, Üsküp'te al bayrak hasreti olduğunu, bu al bayrağın ülkenin her köşesinde bütün vatandaşlar tarafından da aynı hasretle sevildiğini ve aynı hasretle korunacağını, bu yüzde "tek bayrak" dediklerini aktardı.

- Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement