Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-5

DİYARBAKIR VALİLİĞİ: LİCE'DEKİ OPERASYONLAR BAŞARIYLA TAMAMLANDI (EK)1)OPERASYON BİTTİ, YASAK KALDIRILDILice ve Hani ilçeleri kırsalındaki toplam 9 köy kırsalında düzenlenen operasyonun tamamlanması ardından burada 28 Mart tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı da sona erdi.

30.03.2017 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DİYARBAKIR VALİLİĞİ: LİCE'DEKİ OPERASYONLAR BAŞARIYLA TAMAMLANDI (EK)

1)OPERASYON BİTTİ, YASAK KALDIRILDI

Lice ve Hani ilçeleri kırsalındaki toplam 9 köy kırsalında düzenlenen operasyonun tamamlanması ardından burada 28 Mart tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı da sona erdi. Diyarbakır Valiliği'nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi: "İlimiz Lice ve Hani ilçeleri mülki sınırları içerisinde dağlık ve ormanlık alanda faaliyet yürüten, aralarında üst düzey örgüt yöneticilerinin de bulunduğu değerlendirilen BTÖ mensuplarını ve işbirlikçilerini etkisiz hale getirmek, bölgede bölücü terör örgütü mensupları tarafından kullanıldığı değerlendirilen sığınak, barınak, depo alanlarını ve uçaksavar mevziilerini tahrip etmek ve malzemeleri ele geçirmek maksadıyla operasyon düzenlenmiştir. Operasyon icra edilen bölgelerde halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması ve sivil vatandaşların zarar görmemesi amacıyla, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ilgili maddeleri gereğince, belirtilen bölgelerde (Lice İlçesine bağlı olan; Birlik Köyü, Şenlik Köyü, Ecemiş Köyü ve Daralan Köyü, Hani İlçesine bağlı olan; Kaledibi Köyü, Akçayurt Köyü, Topçular Köyü, Kalaba Köyü ve Yukarı Turalı Köyü) 28 Mart 2017 günü saat: 11: 30'dan itibaren duyurulan sokağa çıkma yasağı kararı 30.03.2017 günü saat 10.00 itibariyle kaldırılmıştır. Vatandaşlarımıza, kendilerinin can ve mal güvenliğinin sağlanması için uygulanan yasağa uydukları için teşekkür ederiz."

DHA-Genel - Türkiye-Diyarbakır - DHA

========================================================

2)BAKAN ÖZLÜ: YALANLARA VE TEZGAHLARA İNANMAYIN

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Son zamanlarda üretilen yalanlara ve tezgahlara inanmayın. Referandumda 'Evet' çıktığında büyük Türkiye'ye emin adımlarla ilerleyeceğiz. 16 Nisan'da Türkiye'nin şaha kalktığına hep birlikte şahit olacağız" dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bursa'da, Bebe Çocuk Konfeksiyon Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) üyeleri ile kahvaltıda bir araya geldi. Sektörün sıkıntılarına değinen Bakan Özlü, referandumla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin birçok alanda dünyanın orta seviyeli ülkelerinden biri olduğuna değinen Özlü, "Referandumdan çıkan sonuç bizim bu seviyelerde takılıp kalmamıza sebep olabilir. Yenilenmeden kalkınma ve gelişme olmaz. Referandumun sonucu Türkiye'nin bir sıçrama yapmasına ve süper lige çıkmasına vesile olacaktır. Bu açıdan yeni sistem ile mevcut sistem arasındaki farklılığa çok iyi dikkat etmemiz lazım. Mevcut sistem nerede ve neden tıkanıyor. Yeni sistem bu tıkanıklılıkları nasıl aşacak. Bu referandumda kişileri değil, sistemi oyluyoruz. Bu referandum Türkiye için hayati önem taşıyor. Mevcut sistem hükümetlerin kurulamaması, kurulsa da uzun ömürlü olamaması riskidir. Mevcut sistem koalisyon ve erken seçim riski taşıyor. Bizim önerdiğimiz sistem ise bütün bu sorunları ortadan kaldıracak. Yeni sistem teknik, yalımlı, açıklık, şeffaflık ve istikrar demektir. Yeni sistemde seçimlerden sonra muhakkak hükümet kuruluyor" dedi.

Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanına verilecek yetkiler konusunu da değerlendiren Özlü, şöyle devam etti:

"Bu kadar yetki bir cumhurbaşkanı için fazla değil mi diye soruluyor. Amacınız iş yapmaksa, büyük işler yapmaksa yetki istersiniz. Ama amacınız iş yapmak değilse, Türkiye'yi büyütmek değilse mevcut yetkileri daha fazla görürsünüz. Muhalefetin durumu budur. Yetki konusu, yarı başkanlık ve başkanlık sistemi diğer ülkelerle aynı şekilde. Son zamanlarda üretilen yalanlara ve tezgahlara inanmayın. Referandumdan evet çıktığında büyük Türkiye'ye emin adımlarla ilerleyeceğiz. 16 Nisanda hep birlikte Türkiye'nin şaha kalktığına hep birlikte şahit olacağız."

Bakan Özlü, kahvaltının ardından bebe ve çocuk konfeksiyonun Türkiye'deki en önemli üretim yerlerinden olan merkez Yıldırım İlçesi Vişne Caddesi'ndeki esnafı ziyaret etti.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Konuşmasından görüntüler

-İş adamlarından görüntüler

-Bakanın esnaf ziyareti

Berktuğ ÖNCÜ/BURSA, (DHA

BOYUT 352 MB

SÜRE 5 dakika 53 saniye

=========================================================

3)TUTUKLU GENERALİN EVİNDEN FETHULLAH GÜLEN'İN VAAZ VİDEOSU ÇIKTI

DARBE girişimi gecesi Yurtta Sulh Konseyi tarafından yayınlanan direktifte, Diyarbakır Sıkıyönetim Komutan yardımcısı olarak adı geçen ve halen tutuklu olan 16'ncı Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Savaş Beyribey'in evinde yapılan aramada, FETÖ/PDY terör örgütü elebaşı Fethullah Gülen'e ait mesaj ve vaaz videoları ele geçirildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Yurtta Sulh Konseyi tarafından Sıkıyönetim Komutanı olarak gösterilen 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz ve Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı olarak gösterilen 16'ncı Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Savaş Beyribey hakkında yürüttüğü soruşturma tamamlandı. Hazırlanan İddianamede Savaş Beyribey'in 3 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 15 yıl hapis cezasına çarptırılması istendi.

DARBEYE PEYGAMBERİ DE KARIŞTIRMIŞLAR

İddianamede, darbeye teşebbüs soruşturması kapsamında tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan Yüzbaşı Ali Osman Uzun'un, Tuğgeneral Savaş Beyribey'le ilgili 12 Ekim 2016 tarihinde verdiği ifadeye dikkat çekildi. Uzun'un ifadesi iddianamede şöyle yer aldı: "Bir gün Savaş Beyribey hastaneye gitti. Orada beklerken hastanede bulunan hemşire kendisine 'Rüyasında Peygamber efendimizi gördüğünü, darbeye teşebbüs girişiminde bulunulması nedeniyle tutuklu olanların vekilinin kendisi olduğunu, bu kişilere yapılan eziyetin peygambere yapılmış olduğunu ve bu kişilerin çok yakında bu eziyetten kurtulacaklarını söylediğini' anlatmış. Savaş Beyribey bu rüyayı Ali Durmuş ve Bülent Gürdoğan'a anlattı. Bülent Gürdoğan rüyayı FETÖ/PDY mensuplarının duyacağı şekilde yüksek sesle avluda anlattı." Savcı, şüphelinin bu şekilde cezaevinde bulunan FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarının çözülmesini engellemek için girişimlerde bulunduğunu kaydetti.

DARBE GİRİŞİMİ SIRASINDA İZİNDEYMİŞ

Tuğgeneral Savaş Beyribey'in gözaltına alınmasının ardından evinde ve işyerinde arama yapıldığını belirten savcı, şüphelinin evinden elde edilen dijital materyallerde FETÖ/PDY terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'e ait mesaj ve vaaz videolarının tespit edildiğini kaydetti. Şüphelinin darbeye teşebbüs sırasında izinde olduğunu belirten savcı, ifadesinde çelişkiler bulunan Beyribey'in FETÖ/PDY terör örgütü üyesi olarak darbeye teşebbüs eyleminin içerisinde olduğunu belirtti.

'DARBEYE KARŞI ÇIKTIM' SAVUNMASI

İfadesinde, darbe girişimini Antalya'da tatilde olduğu sırada televizyondan öğrendiğini belirten savaş Beyribey ise kendini şöyle savundu:

"Saat 23.16'da Kurmay Başkanlığı görevini yürüten Kurmay Albay Ahmet Köse beni arayarak, sıkıyönetim ilan edildiğini belirten belgeden bahsetti. Ben nizamiyenin kapatılmasını, emniyet alınmasını ve kanunsuz hiçbir hareket yapılmayacağı emrini verdim. Bu emirleri verdiğim zamana kadar Kolordu Komutanı Korgenaral İbrahim Yılmaz ile iletişime geçmedim. Çünkü kanunsuz emir alabileceğimi düşündüm. Bu emirleri verdikten sonra saat 03.00 sıralarında Kolordu Komutanı Korgenaral İbrahim Yılmaz'ı telefonla aradım. Kolordu komutanı ile görüştüğümde bu olayın ne olduğunu sordum. Kolordu Komutanı darbe girişiminde bulunanları kast ederek 'Manyak bunlar, Tugaya hakim ol' dedi. Kolordu komutanının darbe girişimine katılmadığını anlayınca rahatladım. Sur operasyonları sırasında kullanmış olduğumuz TELEGRAM uygulamasından Tugay nizamiyesinden herhangi bir çıkış yapılmaması, kanunsuz herhangi bir eylemde bulunulmaması konusunda mesajlar yayınladım. Darbe girişimine herhangi bir şekilde katılmadım. Devletime ve milletime yönelik bir herhangi bir saldırıda yer almadım."

Felat BOZARSLAN/ DİYARBAKIR,

===============================================

4)ELİTAŞ: ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN 16 NİSAN'DA 'EVET' DİYORUZ

AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, "Çocuklarımızın bizden hesap sormasını istemiyorsak, 16 Nisan'da 'Evet' diyoruz" dedi. Elitaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirirken, "Hani bir manken kız vardı; 'Dağdaki çobanla benim oyum bir mi?' diye alay eden, kendini üstün gören zihniyetle aynı" dedi.

Elitaş referandum çalışmaları kapsamında tüm Kayseri'yi adım adım dolaştıklarını anlatırken ana muhalefet Partisi CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. Elitaş, şöyle dedi:

"Dersine hiç çalışmamış bunlar. Hem Baykal hem de kendisi. Kılıçdaroğlu, yalan söylemekte mahir. 7 seçimdir kaybediyor, hala tek adamlığı eleştiriyor. Bu Anayasa değişikliği süreci başkanlık sistemi cumhurbaşkanlığı sistemi veya tek başlı yönetim sistemi, Türkiye'de uzun yıllardır tartışılır."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Eğer bu anayasa değişikliği halk tarafından yüzde 95 'Evet' denilse dahi biz bunu kabul etmeyeceğiz. Meşruiyetini tartışacağız" dediğini ifade eden ve bu anlayışı manken Aysun Kayacı'ya benzeten Elitaş, şunları kaydetti:

"Bu ne demek biliyor musunuz? Hani bir manken kız vardı. 'Dağdaki çobanla benim oyum bir mi?' diye alay eden, kendini üstün gören zihniyetle aynıydı. Hani bazı köşe yazarları vardı. Onlar, boğaza nazır evlerindeki içeceklerini yudumlarken, milleti tahrik etmeye çalışırlardı. 2007 yılında yüzde 47 ile iktidara gelen Ak Parti'nin büyük millet tarafından teveccühünü hazmedemeyen, içine sindiremeyenler bizleri 'Göbeğini kaşıyan adam', 'Bidon kafalı adam' diye tarif etmişlerdi. Bu ülkenin yüzde 95'nin evet dediği ama ben bu anayasayı kabul etmiyorum diyen Kemal Kılıçdaroğlu'nun o manken hanımla ne farkı var acaba? Yüzde 95'i yok sayan zihniyet, 1960'lardan 1950'deki demokratik bir sistemle gelmiş, halkın kararıyla iktidara gelmiş Menderes ve arkadaşlarının Türkiye'yi kalkındırmasını hazmedemeyen, içine sindiremeyenler, artık iktidarın ülkenin gerçek sahiplerinin ellerine geçmesine bir darbe ile engel olmaya çalıştı. Bugüne kadar her seferinde engellerle karşılaştık. Bugünkü yaşadıklarımızı çocuklarımıza, gençlerimize yaşatmak istemiyorsak, onlara daha rahat bir Türkiye muasır medeniyetler seviyesine hızla ilerleyen bir Türkiye bırakmak istiyorsak, çocuklarımızın bizden hesap sormasını istemiyorsak, 16 Nisan'da hep beraber evet diyeceğiz."

Görüntü Dökümü

-------------------------

-AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın konuşması

Haber-Kamera: Kayseri DHA)

2 dakika, 53 saniye/92 MB

=========================================================

5)AK PARTİLİ ATAŞ'DAN CENTİLMENLİK ÇAĞRISI

MANİSA'da partisinin halk oylaması irtibat bürosu açılışında konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş, referandum sürecinde centilmenliğin ilke edinilmesi gerektiğini ifade ederek, milletin siyasi görüşüne saygılı olunmasını istedi.

Anayasa değişikliği referandumu çalışmaları kapsamında Manisa'ya gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş, Manisa Öğretmenevi'nde düzenlenen kahvaltıya katıldı. AK Parti Manisa milletvekilleri Murat Baybatur, Recai Berber, Selçuk Özdağ, Uğur Aydemir ve İsmail Bilen, AK Parti İl Başkanı Berk Mersinli, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları ile partililerin bulunduğu programda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, Türkiye'nin bugünlerde önemli bir karar arifesinde olduğunun altını çizerek, "Biz AK Parti iktidarı olarak iktidarda olduğumuz günden bu yana ne zaman başımız sıkışsa hep milletimize gitmeyi tercih ettik. Çünkü milletimiz hep doğru karar veriyor. CHP bugüne kadar ülkenin kalkınmasını ve gelişmesini nasıl engellediyse Türkiye'nin hayrına olacak her önemli işin önüne set çekmeyi kendine siyaset tarzı edinmiş. Referandum süreci başladığı günden bu yana sabah yalan, akşam yalan. Bir tane doğru cümle kuramadılar. Biz milletimize asla yalan söylemedik ve yanıltmadık, aldatmadık. Yapamayacağımız hiç birşeyi milletimize vaat etmedik. Söyledikleri yalanların hiçbir gerçeği yok. Milletimiz bunlara cevabı 16 Nisan'da verecek" diye konuştu.

Türkiye'nin, milletin iradesine müdahale etmeyen yeni bir sisteme ihtiyacı olduğunu savunan Ataş, geçmişte parti kademesinde görev yapanlara da seslendi. Ataş, "Görevde olsak da olmasak da sorumluluklarımızı yapmaya mecburuz. 16 Nisan'da kafamızı duvara vurmayalım. Bu fırsat yüz yılda bir elimize geçer. Hep birlikte omuz omuza ideallerimiz gerçekleştirmek ve bu ülkeyi olması gereken yere kalkındırmak için mücadele etmeliyiz" dedi.

HALK OYLAMASI İRTİBAT BÜROSUNU AÇTI

Öğretmenevi'nde düzenlenen kahvaltının ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, Şehzadeler İlçe Başkanlığı'nın Beyaz Fil binasının altındaki halk oylaması irtibat bürosunun açılışını yaptı. Açılışta Manisalı partililere seslenen AK Partili Ataş, centilmenlik uyarısında bulundu. AK Partili Ataş, "Sonuç ne olursa olsun, milletimizin kararı başımızın tacıdır. Ama insanlık duyguları içerisinde insanlığımızı kaybetmeden bu kampanyayı yürütmeliyiz. Herkesin görüşüne saygımız var. Hiç kimseyi siyasi görüşünden dolayı dilinden, dininden, ırkından, renginden dolayı biz ötekileştirmedik. Ötekileştirenleri milletimiz çok iyi biliyor. Bu seçim sürecinde centilmenlik bilinci ilkemiz olmalı, milletimizin siyasi görüşüne saygı ana ilkemiz olmalı" dedi. Ataş konuşmasının ardından AK Partili Manisa milletvekilleriyle birlikte halk oylaması irtibat bürosunun açılışını yaptıktan sonra bir dizi açılışlarda bulunmak için ilçelere hareket etti.

Görüntü Dökümü

---------------------

AK Partili Mustafa Ataş'ın katıldığı kahvaltıdan detay görüntüler,

AK Partili Mustafa Ataş'ın açıklaması,

Halk oylaması irtibat bürosunun açılışından görüntü.

Haber: İlker KILIÇASLAN - Ersan ERDOĞAN - Kamera: Nermin UÇTU/ MANİSA,

==================================================

6) DEVRİLEN BETON MİKSERİNİN SÜRÜCÜSÜ YARALANDI

TEKİRDAĞ'ın Ergene İlçesi'nde beton yüklü mikserin kontrolden çıkıp devrilmesiyle meydana gelen kazada sürücü Mehmet Kaya ağır yaralandı

Kaza, Ergene İlçesi'nin Marmaracık Mahallesi çevreyolu giriş virajında meydana geldi. Mehmet Kaya, yönetimindeki 59 UB 166 plakalı beton mikseri ile Marmaracık Mahallesi çevreyolu virajına geldiği sırada direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu bariyere çarparak devrildi. Kazada sürücü Kaya, yaralandı. Olay yerine gelen ambulans ile Çorlu Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Kaya tedavi altına alındı. Kaya'nın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

--------------------------------

Kaza yerinden detaylar

Devrilen araç

Polis ekiplerinin çalışması

Detaylar

Haber-Kamera: Mehmet YİRUN/ERGENE(Tekirdağ), -

=========================================================

7)PARMAĞINA SIKIŞAN HALKAYI İTFAİYE ÇIKARDI

ŞANLIURFA'da, 5 yaşındaki Merve G., oyun oynarken parmağına sıkışan musluk halkası itfaiye ekiplerince çıkartıldı.

Eyyübiye Mahallesi'ndeki evlerinde oyun oynayan 5 yaşındaki Merve G. yüzük sandığı musluğun demir halkasını parmağına taktı. Küçük kızın parmağındaki demir halka çıkmayınca ailesi tarafından Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Haliliye Ek Hizmet Binasına götürüldü. Parmağı şişen ve acıdan gözyaşı döken küçük çocuk için doktor, demir halkayı çıkartması için itfaiyeye haber verildi. Hastaneye giden itfaiye ekipleri kızın parmağındaki demir halkayı doktor nezaretinde spiralle keserek çıkarıldı. Parmağındaki halkanın çıkmasıyla rahatlayan küçük kız ve babası itfaiye ekiplerine teşekkür etti.

Görüntü Dökümü

-----------------------------------

Acil servisteki çalışma

Ağlayan küçük kız

İtfaiye ekiplerinin halkayı çıkarması

Genel ve detay görüntüler

( Haber-Kamera: ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 7 MB

=====================================================

8)GÜRCİSTAN'DAN GETİRDİKLERİ LÜKS ARAÇLARI SATAN ÇETE ÇÖKERTİLDİ: 4 GÖZALTI

AKSARAY'da polis tarafından yapılan operasyonda Gürcistan'dan getirdikleri 5 adet lüks otomobili yaklaşık 1.5 milyona usulsüz olarak Türkiye'de sattığı iddia edilen 4 kişi gözaltına alındı. Aksaray Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Gürcistan'dan, o ülke vatandaşlarının üstüne kayıtlı lüks otomobilleri Türkiye'ye misafir araç olarak getiren bir şebekenin, usulsüz olarak sattığını belirledi. Bunun üzerine çalışma başlatan polis, teknik ve fiziki takibin ardından bugün operasyon düzenledi. Daha önce belirlenen adreslere eş zamanlı yapılan operasyonda Ahmet K. (19), Doğan K. (31) Derviş G. (21) ve Sezai İ. (48) gözaltına alındı. Yaklaşık 1.5 milyona satılan 5 adet lüks araca el konuldu. Şüpheli S.İ.'in evinde 17 adet tarihi eser ele geçirildi. Şüphelilerin sorgusu sürerken, 5 otomobil Gümrük Müdürlüğü'ne, tarihi eserlerde Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.

(Görüntü Dökümü

------------------

Araçlardan detay

EMniyet müdürlüğünden detay

(Haber- Kamera: Hasan BÖLÜKBAŞ AKSARAY DHA))

=====================================

9)İZNİK'TE 2000 YILLIK İSTANBUL KAPI'NIN RESTORASYONU BAŞLADI

ROMA, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan, 1'inci ve 7'nci konsülün toplanması nedeniyle Hıristiyanların önemli hac merkezlerinden Bursa'nın İznik İlçesi'ndeki surların en gösterişli bölümü olan 2000 yıllık İstanbul Kapı'da restorasyon çalışması başlatıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak İstanbul Kapı restorasyonu için yaklaşık 4.5 milyon TL harcanacak.

Bursa'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi, rotayı İznik'e çevirdi. Doğu Roma ve Selçuklu imparatorluklarına başkentlik yapan hem Hıristiyanlar hem de Müslümanlar için büyük önem taşıyan İznik'in kısa zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için çalışmalara hız verildi. Büyükşehir Belediyesi, göl içindeki batık bazilikanın sualtı müzesine dönüştürülmesi, antik tiyatro, çini fırınları, Abdülvahap Tepesi, hanlar ve medreselerle ilgili projelere devam ederken, İznik denilince ilk alan gelen 2000 yıllık surlarda da restorasyon çalışmalarına başlandı.

Toplam 4 bin 970 metre uzunluğa sahip, 12 tali kapısı ve 10 -15 metre aralıklarla yapılmış 114 kulesi bulunan, dönemin savaş ve savunma stratejilerinin de inceliklerini yansıtan İznik surlarındaki restorasyon İstanbul Kapıda başladı. İlk yapımı M.S. 1. yüzyıla tarihlenen ve antik Niceae kentinin kuzey girişinde yer alan İstanbul Kapı, Konstantinapolis'e açıldığından surların en gösterişli kapısı olma özelliği taşıyor. Yüzyıllar boyu pek çok kuşatma, doğal afet ve müdahaleler sonucunda değişimler geçirerek, günümüze ulaşan İznik surlarının en karakteristik bölümlerinden İstanbul Kapı, restorasyonun ardından tüm bu medeniyetlerin izlerini gelecek kuşaklara aktaran özgün bir eser haline gelecek.

İZNİK'TE BİR HAYAL GERÇEKLEŞİYOR

Surlarda restorasyonun başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday olan İznik'te tarihi miras çalışmalarına hız verdiklerini belirterek, "Göl içindeki 1800 yıllık bazilikadan çini fırınlarına, Roma tiyatrosundan Yeşil Cami'ye kadar tüm tarihi eserler üzerinde çalışıyoruz. Bir sur içi kenti olan İznik'te surların ayağa kaldırılması yıllardır konuşuluyordu. Onu yapmak da bizlere nasip oldu. Çalışmaları İstanbul Kapı'dan başlatıyoruz. Yaklaşık 4.5 milyon TL harcayacağımız ilk etap çalışmalarının ardından tüm kapı, sur ve kuleler birer birer özgün kimliğine kavuşacak" dedi.

TÜRKİYE'NİN İKİNCİ EN UZUN SURLARI

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın da 4 bin 970 metre ile Türkiye'nin en uzun ikinci surlarına sahip olduklarını hatırlattı. Büyükşehir Belediyesi'nin İznik'te tarihin ayağa kaldırılması noktasında hiçbir gayreti esirgemediğini vurgulayan Sargın, "Büyükşehir Belediyemizin yatırımıyla bu surları gelecek nesillere aktaracak olmanın onur ve gururunu yaşıyoruz. Sur aralarının temizlenmesi çalışmaları da bitmek üzere. Artık güneyden sur aralığına girenler, kuzeye kadar rahatlıkla bu tarihi atmosferde yürüyebilecek" dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Altepe ve protokol üyeleri, çekiç ve murçla sur duvarına yaptıkları ilk müdahale ile restorasyonunun startını verdi.

Görüntü Dökümü

------------------------

-İznik surlarının drone ile çekilen görüntüleri

-Başkanların konuşmaları

-Restorasyonun başlaması

-Detay görüntüler

BURSA, -

BOYUT 909 MB

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement