Sabancı Vakfı, Bu Yıl 9 Yeni Projeyi Destekleyecek - Son Dakika
Güncel

Sabancı Vakfı, Bu Yıl 9 Yeni Projeyi Destekleyecek

Sabancı Vakfı, Bu Yıl 9 Yeni Projeyi Destekleyecek

Vakfın, Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında bugüne kadar verdiği hibe tutarı, bu yılla birlikte 7 milyon lirayı aştı Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sabancı: "Kadınlar, gençler, engelliler bu toplumun gücüdür. Bu gücü, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla desteklemek ve böylece nüfusumuzun çoğunluğunu oluşturan bu kesimlerin, toplumsal hayata katılımını sağlamak en temel amacımız"

03.07.2013 11:14

Sabancı Vakfı, Toplumsal Gelişme Hibe Programı (TGHP) kapsamında bu yıl 9 yeni projeyi destekleyecek.

Vakfın yazılı açıklamasına göre, bugüne kadar 28 projeye destek verilirken, bu yıl kadın, genç ve engellilere yönelik 9 proje daha programa dahil edildi. Bugüne kadar Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında verilen toplam hibe tutarı, bu yılla birlikte 7 milyon lirayı aştı.

TGHP kapsamında, Türkiye'nin 44 ilinden, 142 proje başvurusu alındı. En çok başvuru alınan bölgeler sırasıyla; Marmara, İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri oldu.

TGHP'ye dahil olan yeni projeler arasında, devlet korumasında yetişen gençlerden "çocuk gelinlere", kadın istihdamından engelli kadın haklarına kadar farklı toplumsal sorunlara eğilen projeler yer aldı. Seçilen projelerin bir kısmı Sabancı Vakfı'ndan ilk defa hibe alacakken, bir kısmı da önceki yıllarda Sabancı Vakfı'ndan hibe alarak başarılı olan ve yaygınlaştırılmasında yarar görülen devam projeleri oldu.

Bu yıl hibe alan sivil toplum kuruluşları ve projeleri şöyle:

"Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın 'Kırsal Kesimdeki Kadınların Güçlendirilmesi' projesi, Hatay ve Adıyaman'da kurulan üretim ve eğitim atölyelerinde, kadınları girişimcilik konusunda teşvik edecek.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği 'Çocuk Gelinler 3' projesine yeni uygulamalarla devam ediyor. Uçan Süpürge, eğitim modülleri ve pilot uygulamalar ile "çocuk gelinler" konusunda yerel örgütlenme çalışmaları yapacak.

Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği 'Haklarımızla Varız' projesiyle, insan hakları konusunda eğitici olarak yetiştirilecek kadınların, yaşadıkları illerdeki diğer kadınları bilinçlendirmelerini sağlayacak.

Ödemiş Yöresi Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi 'İpekle Geleceğini Doku' projesiyle, kadın istihdamının sınırlı olduğu İzmir'in Ödemiş ilçesinde eğitimler vererek, hem kadınların iş gücüne katılımını, hem de geleneksel ipekböcekçiliğinin canlandırılmasını destekleyecek.

Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği 'Sosyal Duvarları Yıkalım' projesiyle devlet korumasında yetişen gençler konusunda çalışmalar yaparak, önyargıların yıkılmasını ve farkındalığın artırılmasını sağlayacak.

Toplum Gönüllüleri Vakfı, 'GençBank' projesi ile İstanbul, İzmir, Samsun, Artvin, Adıyaman, Çanakkale ve Batman'daki GençBank'lar dışında, iki yeni GençBank daha kurarak, gençlerin yerel projelerini desteklemeye devam edecek.

Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği, 'Bilinçli Genç, Mutlu Genç-Mardin' projesiyle Mardin'in Kızıltepe ilçesinde gerçekleştireceği çalışmalarla, gençleri toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirecek.

Engelli Kadın Derneği 'Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları 2' projesinde, Bursa, Gaziantep ve Trabzon'da engelli kadınlara yönelik ayrımcılıkla mücadele etmek hedefiyle bilinçlendirme çalışmaları düzenleyecek.

Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği 'Engelli Hakları İzleme Grubu' projesi ile en az 15 sivil toplum kuruluşundan oluşan bir izleme grubu oluşturarak engelli haklarına yönelik tespit, izleme, raporlama ve lobi çalışmaları yapacak."

-"Toplumun en uzak köşelerine rahatlıkla ulaşabiliyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, vakfın temel amacının, toplumsal gelişmeyi desteklemek olduğunun altını çizerek, "Toplumsal gelişmenin en önemli göstergesi ise her kesimin temel haklarını koruyan, eşitlikler sunan, katılımcı ve demokratik bir toplum yapısıdır. Bu yapının, toplumun tüm katmanlarına yayılmasında sivil toplum kuruluşları önemli bir rol oynuyor. Biz de tek başımıza erişmekte zorluk çekeceğimiz toplumun en uzak köşelerine rahatlıkla ulaşabiliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sabancı, hibe programlarında özellikle kadın, genç ve engelli alanlarına odaklandıklarını belirterek, "Kadınlar, gençler, engelliler bu toplumun gücüdür. Bu gücü, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla desteklemek ve böylece nüfusumuzun çoğunluğunu oluşturan bu kesimlerin, toplumsal hayata katılımını sağlamak en temel amacımız" ifadelerini kullandı.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise 2006 yılından bu yana uluslararası vakıfları ve yenilikleri yakından takip etiklerini bildirerek, şunları kaydetti:

"Hibe programlarımız dünyadaki yeni ve öncü uygulamaları Türkiye'ye getirmek arzumuzun sonucunda ortaya çıktı. Bugüne kadar sadece desteklediğimiz 28 proje, 72 ilde gerek doğrudan ulaşarak gerekse çarpan etkiyle büyüyerek 300 binden fazla insanın hayatına dokundu ve ulusal düzeyde önemli etkiler yarattı. Bu yıl seçilen 9 yeni projeyle birlikte, toplam 37 projeye hibe vermiş olacağız. En başta hibe programlarımızı tasarlarken, 'Kadın, genç ve engellilerin ekonomik ve sosyal hayata katılımını sağlamayı' amaçlamıştık. Şimdi ve bu amacımıza adım adım yaklaştığımızı görmek bizi çok mutlu ediyor." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sabancı Vakfı, Bu Yıl 9 Yeni Projeyi Destekleyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement