Tarım ve Hayvancılık Fuarı İnek Şov ile Kapılarını Açtı - Son Dakika
Güncel

Tarım ve Hayvancılık Fuarı İnek Şov ile Kapılarını Açtı

Tarım ve Hayvancılık Fuarı İnek Şov ile Kapılarını Açtı

Tarım ve hayvancılık sektörü, İzmir Kültürpark Fuar alanında açılan Agroexpo ve Animalexpo fuarı 58 ülkeden 708 firmayı buluşturdu.

12.02.2015 15:20

Tarım ve hayvancılık sektörü, İzmir Kültürpark Fuar alanında açılan Agroexpo ve Animalexpo fuarı 58 ülkeden 708 firmayı buluşturdu. Kurdele kesiminde İzmir Büyükşehir Belediyesi Aziz Kocaoğlu'na oğlak hediye edildi.

Agroexpo Eurasia 10'uncu Uluslararası Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı ile Animalexpo 6'ncı Uluslararası Hayvancılık Teknolojileri ve Süt Endüstrisi Fuarı, Kültürpark'ta başladı. Açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Özer Türer, Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Geza Dologh katıldı.

Fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in gelişmesinin tarım ürünleri ihracatıyla başladığını aktardı. Ege ve İzmir için tarım ve hayvancılğın temel sektör olduğunun altını çizen Kocaoğlu, bunun farkına varıp üretmek zorunda olunduğunu aktardı. Türkiye'nin kalkınması ve ve yaşam standardını arttırmasının yolunun tarım ve hayvancılığın büyütmekten geçtiğini vurgulayan Kocaoğlu, "Biz 11 yıldır tarıma destek veriyoruz. Bugün Bayındır'da çiçek. Tire Süt Kooperatifi marka olduysa ve 2014'te İzmir en çok süt üreten il olduysa Büyükşehir Belediyesi'nin de payı olduğu unutulmamalı" dedi.

"YOL HARİTAMIZ HAZIR"

Büyükşehir'e bağlanan yeni köy ve beldelerle çıtayı yükselttiklerini söyleyen Kocaoğlu, "Çalışmalarımızın büyük bir bölümü bitti. Yol haritamız da hazır; artık fiiliyata geçiyoruz. 2015 yılı İzmir tarımında çok daha farklı olacak. Bundan sonraki yıllarda da kentimizde hayvancılık daha da büyüyecek. Bizim birbirimize olan güvenimizle yapamayacağımız hiçbir şey yok" ifadelerini kullandı. Sektörü kooperatifler yoluyla büyüteceklerini açıklayan Kocaoğlu, bu fuarın Gaziemir'deki yeni fuar alanında, daha da büyüyerek devam etmesini istediklerini belirtti.

HEDEF 200 BİN

Orion Fuarcılık Genel Müdürü Fatih Tan ise fuara geçtiğimiz yıl 647 firmanın ve 150 bin ziyaretçinin geldiğini belirtirken bu yılki hedefin 200 bin kişi olduğunun altını çizdi, "Toplam 6 holde 58 ülkeden 708 katılımcı yeralıyor. 1500 otobüsle sektör çalışanlarının fuarı ziyaret etmesini sağlayacağız. Bu seneki ziyaretçi hedefimiz ise 200 bin kişi" dedi.

ÇEVİRİ KRİZİ YAŞANDI

Açılışta çeviri krizi de yaşandı. Uluslararası Tarım Gazetecileri Federasyonu (IFAJ) Başkanı Gazeteci Markus Rediger'in konuşmasını çevirmek için kürsüye gelen kadın çevirmen İngilizce'den Türkçe'ye çeviri yapamayınca bu görevi gazeteci İsmail Uğural yaptı. Marcus, dünyada tarımın hızla geliştiğini söylerken kendilerinin de bu gelişmeye katkı koymak için kurulmuş uluslararası bir organizasyon olduğunu açıkladı.

ALTIN ÇAN 'SULTAN'IN OLDU

Fuar, renkli görüntülere sahne oldu. Düzenlenen Altın Çan yarışmasında süt verimliliği, yaş grubu ve estetik görünüşüne göre inekler değerlendirildi. Yarışmada Kırkpınar Çiftliği'ne ait olan ve günde 60 litre süt veren Sultan isimli inek birinci seçildi. İsviçre'de özel olarak dizayn edilen 'Altın Çan' ise İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin İçten tarafından firma sahibine verdi. İkinci olan Süt Kardeşler Çiftliği'ne ait Zeynep isimli ineğin ödülünü Alaaddin Yüksel, Üçüncü olan Sütsa Çiftliğine ait Mira isimli ineğin ödülünü ise Markus Rediger verdi.

TİCARİ HEYETLER DE GELECEK

Fuara 58 ülkeden ziyaretçinin beklendiği açıklanırken İran, Macaristan, Avusturya, Kazakistan, Azerbaycan, Cezayir, Fas, Tunus, Mısır, Ukrayna, Rusya, Belçika, Hollanda, Afrika, Çek Cumhuriyeti, Kuveyt, Afrika, Avustralya, İtalya, Amerika, Hindistan, Güney Kore gibi ülkelerden de alım heyetlerinin ikili iş görüşmeleri için geleceği belirtildi.

ROBOTLAR SÜT SAĞACAK

Türkiye'de ilk defa sergilenecek süt sağım robotları da fuarda sergilenecek. Lazer sensörleri aracılığıyla inekleri algılayıp sağım işlemini başarıyla tamamlayan robotlar yüzlerce ineklik çiftliklerde bile 1-2 kişinin çalışabilmesini yeterli kılıyor. El değmeden sağılan ineklerin sütleri yine el değmeden soğutma tanklarına gönderiliyor.

Girişin ücretsiz olduğu İzmir Tarım ve Hayvancılık Fuarları, 12-13-14 Şubat tarihleri arasında 10.00 - 18.00, 15 Şubat tarihinde ise 10.00 - 17: 00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tarım ve Hayvancılık Fuarı İnek Şov ile Kapılarını Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement