Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Aeş(eş)(6.2.mtb'den 1.MERSİN Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Ticaret Borsası'nın (MTB) 2012 yılında 1.5 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleştirdiğini açıkladı.)

06.02.2013 14:52

Aeş(eş)(6.2.2013)

//////////

mtb'den 1.5 milyar dolarlık işlem

MERSİN Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Ticaret Borsası'nın (MTB) 2012 yılında 1.5 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleştirdiğini açıkladı. Vali Güzeloğlu, Mersin Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda kurumun çalışmalarını değerlendirdi. Kentin geleceğe taşınmasında MTB'nin önemli bir çekim gücü olduğunu dile getiren Güzeloğlu, şöyle devam etti:

"Borsa 1.5 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleştirdi. Bu, Türkiye'deki herkes tarafından bilinmesi gereken bir büyüklüktür. Bu noktada MTB, uluslararası alanda izlenen ve dünya çapında alım-satım yaparak izlenen bir borsadır. Hububatta ve narenciyede belirleyici konumda olan MTB, her geçen gün artan ve yükselen bir oranla daha öteye doğru yol almaktadır. Ülkemizin son 10 yılda gösterdiği gelişim gibi MTB de Mersin'in potansiyelinin her geçen gün yükseldiğini ortaya koymaktadır."

Geçtiğimiz hafta 'Valiler Toplantısı'na katılmak üzere Ankara'da bulunduğunu kaydeden Güzeloğlu, şunları söyledi:

"Burada Mersin'in izlenen ve bütün gelişmelerinin takip edildiği bir kent olduğunu gözlemledim. Bunun yanında her yıl Ocak ayı içerisinde büyükelçiler toplantısı yapılmaktadır. Ekonomi Bakanımız sayın Zafer Çağlayan'ın gayretleri sonrasında 2014 yılında yapılacak olan bu toplantı Mersin'in ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir. Bunu son derece değerli buluyorum. Mersin olarak tanınmayı ve büyük elçilerimiz sayesinde yurt dışında anlatılmayı hak ediyoruz."

Toplantıda söz alan MTB Başkanı Abdullah Özdemir de Türkiye'deki borsalar arasında ilk 10'da yer aldığını belirterek, şu bilgileri verdi: "1926 yılında kurulan MTB ülkemizin ilk borsalarından birisidir. 25 dönüm arazi üzerine kurulu olan MTB, bünyesinde gıda laboratuarı, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ile KOSGEB'i barındırmaktadır. 5174 sayılı yasa çerçevesinde faaliyet gösteren MTB, 2002 yılında 732 milyon dolar olan işlem hacmini 2012 yılında yüzde 115 oranında büyüterek 1.570 milyon dolara yükseltmiştir."

MERSİN, (DHA)

(6.2.2013, FOTOĞRAFLI)

/////////////

Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne 3 ISO ödülü

GAZİANTEP Hayvanat Bahçesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndan ISO 9000, ISO 18000 ve ISO 14000 belgelerini ilk alan hayvanat bahçesi oldu. Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın üçüncü ve dünyanın dördüncü büyük doğal hayvanat bahçesi olma özelliğini taşıyan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, kalitesini üç belge ile kanıtladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Celal Özsöyler, TÜBİTAK'tan

gelen heyetin hayvanat bahçesinde çalışan personelin sağlığı, hayvanların sağlığı ve beslenmesi, çevrenin güvenliği ve temizliği açısından birtakım incelemeler yaptığını belirtti. Özsöyler, heyetin yaklaşık 4 ay süren incelemelerinde hayvanların yaşam standartları, temizliği, beslenmesi, bakımı, barınakların doğal ortama uygunluğunun gözlemlediğini vurguladı. Özsöyler, çalışan personelin çalışma sertifikası, yurt içi ve yurt dışındaki hayvanat bahçelerinde çalışabilme deneyimine de bakılan incelemeler sonunda, kalite belgelerinin verildiğini kaydetti.

Ahmet KAYA/ GAZİANTEP, (DHA)

(AK/EŞ)(6.2.2013 FOTOĞRAF)

/////////

Kozan'a Dioscorides heykeli

ADANA'nın Kozan ilçesine, Roma İmparatorluğu zamanında yaşamış Yunanlı hekim ve farmakoloji bilgini olan Anavarza doğumlu Dioscorides Pedanius'un heykeli dikilecek. Konu, Kozan Belediye Başkanı Mimar Kazım Özgan'ın Türk Eczacılar Vakfı Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ile yaptığı konuşmede gündeme geldi. Başkan Özgan, milletvekili Domaç ile TBMM'nde yaptığı

görüşmede modern botanik biliminin de kurucusu olarak kabul edilen Anavarzalı Dioscorides'in yaşadığı bölgede heykelinin yapılmasını ele aldıklarını söyledi. Başkan Özgan "Kozan zengin tarihinin yanında zengin bir bitki örtüsüne de sahiptir. Bölgedeki bitkiler birçok hastalığa şifa olmuştur. Bu çalışmaları yapan ve modern botanik biliminin de kurucusu olarak kabul edilen Dioscorides. MS I. yüzyılda bu bölgede yaşamıştır. Yaptığı çalışmalarla kendisinden sonra gelen nesillerin bilim adamlarının çalışmalarına ışık tutmuştur. Böyle bir değerin bölgemizde yaşamış olması ve bunun tanıtımın yapılması hem kültürümüzün, hem de Kozan'ımızın tanıtımına önemli katkı sağlayacaktır. Bu amaçla Tarihi Roma Köprüsü civarında sayın milletvekilimizin de katkılarıyla Dioskorides'in heykelini yapmayı planlamaktayız" dedi.

Milletvekili Domaç ise Kozan da böyle bir çalışmanın gerçekleştirilmesinin kendilerini mutlu edeceğini söyledi. Görüşmeye Ak Parti Adana Milletvekili Ali Küçükaydın, AK Parti Kozan ilçe Başkanı Yusuf Bilgili ve Kozan Organize Sanayi Müdürü Fatih Aydın da katıldı.

KOZAN,(DHA)

///////////

Gönül Elçileri'nin Mersin mesaisi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca hayata geçirilen 'Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi'nin Mersin ayağı, Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun eşi Ayşe Güzeoğlu tarafından sürdürülüyor.

Projeyle ilgili olarak Suphi Öner Öğretmenevi'nde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Ayşe Güzeloğlu başkanlığında vali yardımcıları ile ilçe kaymakamlarının eşleri katıldı. Proje hakkında bilgi veren Ayşe Güzeloğlu, "Projenin temel amacı geleneklerimizde varolan hayırseverlik anlayışının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Mersinimizin tüm ilçelerinde gönüllülük kavramına yönelik farkındalığı geliştirerek, gönüllü çalışmanın yaygınlaştırılması ve toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak insan kaynağı ihtiyacının karşılanmasını hedefliyoruz" dedi.

Toplumsal kalkınmada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hedeflerin belirlendiğini dile getiren Ayşe Güzeloğlu, proje dahilinde 'Koruyucu Aile, Kaliteli Yaşlanma ve Kuşaklar Arası Uyum, Engelli Hizmetlerine Erişim, Aile ve Yoksulluk, Kadın ve Güçlenme' gibi başlıkların yer aldığını ifade etti. Güzeloğlu, projenin ilk 6 aylık aşaması için 'Koruyucu Ailelik' üzerine çalışmaların başlatıldığını vurguladı. Ayşe Güzeloğlu, bundan sonra yapılacak tüm çalışmalarda gönüllülerden destek beklediğini sözlerine ekledi.

MERSİN, (DHA)

(6.2.2013, FOTOĞRAFLI)

///////////

Atatürk'ün Niğde'ye gelişi kutlandı

MUSTAFA Kemal Atatürk'ün Niğde'ye gelişinin 79'uncu yıldönümü törenle kutlandı. Niğde Valisi Alim Barut ve diğer protokol üyelerinin katıldığı ilk tören, Atatürk'ün 5 Şubat 1934'de trenle geldiği Niğde Garı önünde başladı. Garda toplanan protokol üyeleri ve öğrenciler Atatürk Meydanı'na kadar kortej eşliğinde yürüdü. Burada bir konuşma yapan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan "İlk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ilimizi ziyaretinin onurunu 79'uncu yılında da yaşıyoruz" dedi. Törenin ardından, Niğde Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Niğde Gazeteciler Birliği ve Niğde Gazeteciler Cemiyeti tarafından ortaklaşa düzenlenen resim sergisinin açılışı yapıldı.

NİĞDE,(DHA)

(6.2.2013 FOTOĞRAFLI)

/////////

Mersin'de sigaraya taviz yok

MERSİN İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, sigara denetimlerini artırdı. Denetimler özellikle eğlence mekanları ve lokantalara yönelik yapılıyor.

Çalışmalar hakkında bilgi veren İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Aytekin Kemik, kış aylarında vatandaşların daha çok zaman geçirdiği kapalı mekanlardaki denetimlere ağırlık verdiklerini söyledi. Özellikle eğlence mekanlarının yoğun olarak bulunduğu merkez Mezitli ve Yenişehir ilçelerindeki mekanlara hafta sonu ve akşamları denetimlerini artırdıklarını kaydeden Dr.Kemik, şu bilgileri verdi:

"Sayın Valimizin de desteği ile yaklaşık bir aydır cuma akşamları bu ilçelerde bulunan mekanlara il merkezimizde bulunan 10 denetim ekibimiz ile seri denetimler yaptık. Denetimler sonucunda yasaya aykırı hareket eden işletme ve kişilere ceza uyguladık. Sevindirici olan, artık yasanın yerleştiği ve toplum tarafından büyük oranda kabul gördüğüdür. Seri denetimlerimizde bunu gözlemleme imkanımız oldu."

UYARI YOK, HEMEN CEZA

Mezitli ve Yenişehir ilçelerinde yapılan denetimlere eşlik eden İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzman Dr.Tufan Nayir ise vatandaşların sağlığını korumak için çalıştıklarını söyledi. Ceza kesmekten çok sigara içmeyen vatandaşların temiz hava solumasını sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Nayir, "Yasal düzenlemede 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yeni uygulamaya geçildi. Bu kapsamda öncesinden farklı olarak artık ihlal gördüğümüzde uyarı vermiyoruz, ilk ihlalde dahi ceza uygulamak durumunda kalıyoruz" diye konuştu.

Serkan AVCI/ MERSİN, (DHA)

(6.2.2013)

//////////

Lösemili çocuklara moral

ADANA'da doğa sporları alanında faaliyet gösteren Everest Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (EDOSK) yönetici ve üyeleri, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Pediatrik Onkoloji Servisi'nde lösemi tedavisi gören çocukları ziyaret etti. Ziyarette, EDOSK onursal üyesi Adanalı sanatçı Serhan Kelleözü lösemili çocuklara 2 saat süren müzik dinletisi sundu. Kelleözü'ne eşlik eden minikler, moral depoladı. Etkinlikle ilgili bilgi veren Everest Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Fatih Kurt ise "Çocukların yüzlerinde gülümseme görmek, bu gülümsemeye aracılık yapmak için oradaydık. Her bir çocuğumuzla tek tek ilgilendik ve onlara balon, boyama kitapları hediye ettik. Birlikte şarkılar söyledik ve oyunlar oynadık" dedi.

ADANA,(DHA) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement