Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

"Borçları ertelenen üreticilerimize yeni finansman kaynakları yaratmak zorundayız. Yani üreticimiz, üretimini sağlayabilmek için yeni krediyle, sıfır faizli krediyle buluşmak zorunda.

14.05.2014 16:45

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Borçları ertelenen üreticilerimize yeni finansman kaynakları yaratmak zorundayız. Yani üreticimiz, üretimini sağlayabilmek için yeni krediyle, sıfır faizli krediyle buluşmak zorunda. Aksi takdirde üreticimizi tarlaya sokamayız" dedi.

Bayraktar, Malatya Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Doğal Afetleri Değerlendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek, "Kurtarılmayı bekleyen işçi kardeşlerimizin de Cenab-ı Allah yardımcısı olur, devletimiz onları inşallah kurtarma imkanı bulur. Cenab-ı Allah böyle faciaları bir daha yaşatmasın" diye konuştu.

Kuraklığa değinen Bayraktar, ekim-şubat döneminin kurak geçtiğini belirterek, "Mart ayında bir miktar yağış aldık, nisan ayı yağış ortalaması bir önceki yıla göre yüzde 27,5 düştü. Tabii durum böyle olunca başta hububat olmak üzere pancarda, ayçiçeğinde ve bazı ürünlerde fevkalade sıkıntı yaşadık" dedi.

Bayraktar, mart ayında don olayı yaşandığını hatırlatarak, "Maalesef çiçek açan meyvelerimizin hepsi yandı, bununla da kalmadı, onun arkasından bir fırtına, dolu ve bazı bölgelerimizde yine bazı ürünlerimiz bundan fevkalade zarar gördü. Genel olarak baktığımızda kayısımız, Antep fıstığımız, cevizimiz, narenciyemiz, kirazımız, bağlarımız, bunlar büyük zarar gördü" şeklinde konuştu.

Malatya, Isparta, Mersin, Kahramanmaraş, Aksaray, Ankara, Kırıkkale, Konya, Nevşehir, Niğde, Yozgat, Kayseri, Elazığ, Erzincan, Iğdır, Afyonkarahisar ve Karabük'te kayısı üretildiğini belirten Bayraktar, şunları söyledi:

"Kayısı üretim rakamlarına baktığımızda, bahçelerde yaptığımız tespitlere göre, kayısı üretimi yüzde 20'den başlayıp yüzde 90'a kadar zarar görecek gibi görünüyor. 780 bin ton civarında kayısı üretiyoruz, yarıdan fazlası Malatya ilimizde üretiliyor. Kuru kayısı ticaretinin yüzde 75'ini ülkemiz yapıyor ve bunun yüzde 90'ını da Malatya gerçekleştiriyor. 314 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz, döviz elde ediyoruz. Tabii bu rakamları verdiğimde olayın vehameti çok daha iyi anlaşılıyor."

- "Üreticimiz, sıfır faizli krediyle buluşmak zorunda"

Üreticilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılmasını talep ettiğini dile getiren Bayraktar, "Bir borç yapılandırması çıktı ama biz bunu yeterli görmüyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu borçları var, elektrik borçları var. Sayaçları kapanan üreticilerimizin muhakkak suretle elektriklerinin açılmasını istiyoruz. Çok daha önemli olan bir şey, borçları ertelenen üreticilerimize yeni finansman kaynakları yaratmak zorundayız. Yani üreticimiz, üretimini sağlayabilmek için yeni krediyle, sıfır faizli krediyle buluşmak zorunda. Aksi takdirde üreticimizi tarlaya sokamayız" diye konuştu.

Bayraktar, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda değişiklikler yapıldığını hatırlatarak, "Bununla beraber şimdi Toprak Kullanma Kanunu ve miras hukuku da değişecek. Arazilerin parçalanmasının önüne geçiyoruz. Bu, sürdürülebilir bir durum değildi. Bu, tarım sektöründe tarihi bir kanundur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Hedeflerinin büyük olduğunu belirten Bayraktar, yapısal sorunlar çözüldüğünde, gerekli tedbirleri aldıklarında ve çiftçilerin moralini düzelttiklerinde daha yüksek hedeflere ulaşacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Hedefimiz, 8-10 sene sonra 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya sahip olmak, 50 milyon turisti beslemek, 40 milyar dolarlık ihracat yapmak, 80 milyonun üzerindeki nüfusumuzu beslemek. Hedefimizi küçük gösteremeyiz. Türkiye'nin potansiyeli bu hedefe uygun. Bu hedefe ulaşma noktasında tüm paydaşlara görev düşüyor. Allah bu yolda yar ve yardımcımız olsun."

Toplantıya, Malatya Valisi Vasip Şahin, Tarım Sigortaları Havuzu Genel Müdürü Bülent Bora, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Üretimi Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, TZOB Yönetim Kurulu üyeleri, Malatya, Adana, Elazığ, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman ve Kilis Ziraat Odalarının başkanları ile üreticiler katıldı. - Malatya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement