Umep'de Sona Gelindi - Son Dakika
Yerel

Umep'de Sona Gelindi

Umep\'de Sona Gelindi

Mersin'in merkez ilçe Mezitli Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından hazırlanan 'Uygulamalı Mesleki Eğitim Projesi' (UMEP) kapsamında Kosova, Makedonya, Bosna...

28.07.2012 10:15

Mersin'in merkez ilçe Mezitli Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından hazırlanan 'Uygulamalı Mesleki Eğitim Projesi' (UMEP) kapsamında Kosova, Makedonya, Bosna Hersek, Sırbistan ve Karadağ'dan gelen 53 gence sertifikaları verildi.

Suphi Öner Öğretmenevi'nde gerçekleştirilen sertifika törenine Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu ile eşi Sema Kıcıroğlu, Mezitli SYDV Müdürü Kamuran Zengin, 53 genç ve staj gördükleri iş yeri sahipleri katıldı. Sertifika töreni öncesi konuşan Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, bu projeyi 4 yıldır Mezitli'de uyguladıklarını söyledi. Projeye ilk 2 yıl sadece Kosova'dan 30-35 kişilik gruplar geldiğini ve bu projelerinin bütçesinin tamamen Mezitli SYDV tarafından karşılandığını ifade eden Kıcıroğlu, "Geçen yıl Kosovalı gençlerin yanı sıra Bosna Hersek ve Makedonya'dan da dahil edildi. Bu yıl bu 3 ülkenin yanına Sırbistan ve Karadağ'ı da ekledik. 53 genç bu yılda Mersin'e geldiler. Bu iki projenin bütçesini ise TİKA üstlendi" dedi.

"BALKAN COĞRAFYASINDAKİ GENÇLERİ TÜRKİYE'YE GETİRMEK İSTİYORUZ"

Kıcıroğlu, Balkan coğrafyasındaki gençleri Türkiye'ye getirip kendi iş kollarında, çalıştıkları iş kollarını veya eğitimini aldıkları iş kollarında mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti. Kıcıroğlu, ayrıca getirecekleri gençlerin Türkçe bilgilerinin de geliştirilmesinin amaçladığını kaydetti. Bu yıl bu projenin amacına daha çok yaklaştıklarının altını çizen Kıcıroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Önümüzdeki yıllarda bu projeye Yunanistan, Bulgaristan ve özellikle Batı Trakya'dan gençleri de dahil edip Balkan coğrafyasında özelikle tarihe dayalı, derin ilişkilerimizin olduğu ülkelerle ve insanlarla Türk insanını, Anadolu insanını bir hedef etrafında birleştirmeyi hedefliyoruz. Ticari ve ekonomik işbirliğinin yanı sıra kalkınma ve halklar düzeyinde de bu işbirliğini, diyalogu kurmak ve güçlendirmek istiyoruz. Bu yıl gelen gençler Temmuz ayı başında projeye dahil oldular ve Mezitli'ye geldiler. Bir aydan beri misafirimiz olarak bulunmaktaydılar."

"GENÇLER HEM İŞLERİNİ GELİŞTİRDİLER HEM TÜRÇELERİNİ"

Kıcıroğlu, bir ay boyunca gençlerin hem çeşitli iş kollarında staj gördüğünü hem Türkçe öğrendiğini hem de Mersin'in tarihi, kültürel, turistik değerlerinin bulunduğu yerleri gezdiklerini vurguladı. Kıcıroğlu, gençlere verdikleri sertifikaların bir bonservis hüviyetinde olduğunu, gençlerin kendi ülkelerinde bu sertifikalarla çok rahat iş bulduklarını dile getirdi. 4 yıldan beri gençleri yanlarına alarak eğitimlerine destek sağlayan, gençlere becerilerini aktaran Mersin ve Mezitli esnafının kendilerinin en büyük destekçisi olduğuna dikkat çeken Kıcıroğlu, esnafın dışında bu projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

5 ülkeden gelen gençler ise bu projeyi kendilerine sunan herkese teşekkür ederek, "Kendi mesleklerimizde en iyi stajı gördük. İşlerimizi ve Türkçemizi çok geliştirdik. Mersin'de çok güzel anılarımız oldu. Bir daha Türkiye'ye ve Mersin'e gelmek istiyoruz. Mersin'de hava sıcak ama insanlarının da sıcakkanlı olduğunu gördük. Biz buradan Türk insanın sevgisini, iyilikseverliğini ve selamını kendi ülkelerimize götüreceğiz. Sizleri de ülkelerimize bekliyoruz" dediler.

Konuşmaların ardından Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu tarafından 53 gencin sertifikaları verildi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Umep'de Sona Gelindi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement