Zeytin Gen Merkezindeki Söküm TBMM Gündeminde - Son Dakika
Yerel

Zeytin Gen Merkezindeki Söküm TBMM Gündeminde

Zeytin Gen Merkezindeki Söküm TBMM Gündeminde

Hulusi Güvel, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zeytin Gen Merkezi'nde 30-35 yıllık ağaçların okul yapımı amacıyla sökülmesini soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

07.04.2011 11:58

CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Zeytin Gen Merkezi'nde 30-35 yıllık ağaçların okul yapımı amacıyla sökülmesini soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.Zeytin Gen Merkezi'nde inceleme de yapıp, ardından TBMM'de bu konuda konuşan Hulusi Güvel, merkezin korunması gerektiğini söyledi. Konuşmasının ardından İçişleri Bakanlığı'nca yanıtlanmak üzere soru önergesi veren Güvel, ÇÜ'nün 1976'da 200 dönüm üzerine kurduğu, aralarında nadir türleri de barındıran 86 değişik türden 7 bin 500 zeytin ağacının bilimsel amaçlarla yetiştirildiği Zeytin Gen Bahçesi'nin dozerlerle söküldüğünü söyledi. Güvel, "İl Özel İdaresi'nin gerçekleştirdiği bu fiil ülkemizde bilime ne kadar önem verildiğinin de bir göstergesidir" dedi. Ülkemizde zeytin gen kaynaklarının korunmasında büyük önem taşıyan bu merkezin yapılan kurban edilmesine, tarım alanlarının imara açılmasına sesini çıkarılmamasını eleştiren Güvel, "Göz göre göre bilimin katledilmesine sesini çıkarmayan yetkilileri kınıyorum" dedi. Zeytin Gen Merkezi yerine başka bir alana okul yapılması girişimlerinin sonuç kaldığını bildiren Güvel, İçişleri Bakanı Osman Güneş'in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti:

"YÖK'ün Milli Eğitim Bakanlığı'na konuya ilişkin yazdığı resmi yazı ve bilim adamlarının verdiği olumsuz raporlara rağmen Adana İl Özel İdaresi'nin zeytin gen merkezinin olduğu tarımsal alanı imara açması ve üzerinde okul yapımında ısrar etmesinin nedeni nedir? Çukurova Üniversitesi'nin, içerisinde 86 değişik çeşitte 7 bin 500 zeytin ağacın bulunduğu Türkiye'nin ikinci büyük Zeytin Gen Merkezi yerine, üniversite yerleşkesi içinde tarıma uygun olmayan bir alan verilmesine yönelik önerisi neden uygun bulunmamıştır? Adana ve Türkiye'nin zeytin üretiminde ve gen kaynaklarının korunmasında önemli rol oynayan Zeytin Gen Merkezi'nin ortadan kaldırılmasının yaratacağı olumsuzluklar konusunda İl Özel İdaresince yapılmış bir çalışma mevcut mudur? Konuya ilişkin herhangi bir kuruluştan bilimsel değerlendirme alınmış mıdır? Gen kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımını amaçlayan Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin altında ülkemizin imzasının bulunmasına rağmen Nadir bulunan zeytin tipleri ve türlerinin yer aldığı Zeytin Gen Merkezi'nin imara açılması konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığından görüş alınmış mıdır? Alındı ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın görüşü ne yöndedir?"

- Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Zeytin Gen Merkezindeki Söküm TBMM Gündeminde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement