Op. Dr. Reşit Burak Kayan: "Göz estetiğinde ideal yöntem Endoskopik Üçlü" - Son Dakika
Advertorial Sondakika

Op. Dr. Reşit Burak Kayan: "Göz estetiğinde ideal yöntem Endoskopik Üçlü"

Op. Dr. Reşit Burak Kayan: "Göz estetiğinde ideal yöntem Endoskopik Üçlü"

Antik çağlardan bu yana bir güzellik kriteri olarak karşımıza çıkan gözler, günümüzde de özellikle kadınların bıçak altına yatma nedenleri arasında yer alıyor.

08.02.2021 16:59  Güncelleme: 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İlandır

Badem göz, kedi gözü, tilki gözü gibi pek çok isimle anılan göz estetiği operasyonları, her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Sosyal medya ve dijital platformlarda bu konuda çokça yanlış bilgilendirme yapıldığını belirten Op. Dr. Reşit Burak Kayan, göz estetiği operasyonla-rının altında yatan bilimsel gerçeklikleri ve doğru uygulamaların nasıl yapılması gerektiğini anlattı.

Gözlerin yüz güzelliğine katkısında hemfikiriz

Yüz güzelliğinin antik çağlardan beri önem gösterilen ve matematiksel denklemler veya oranlar ile tanımlanmaya çalışılan bir kavram olduğunu söyleyen Op. Dr. Reşit Kayan, "İnsa-nın var oluşundan bu yana amaç daima bir ideal belirlemek olmuş olsa da, çağlar boyu bu konuda hiçbir zaman hemfikir olamamışızdır. Hemfikir olduğumuz tek nokta ise gözlerin yüz güzelliğine olan katkısıdır. Öyle ki gözler antik çağlarda ilahiyatı temsil ediyor ve hatta göz çizimleri tanrıları tasvir etmek için kullanılıyordu. 1. Kleopatra ve Salome gibi kadınlarda da hayranlık uyandıran özelliklerin başında gözler geliyordu. Bugün hala gözlerin estetik görü-nüşüne büyük önem verilirken tıptaki gelişmelerle birlikte gözlerin istenilen görünüme ka-vuşması hiç olmadığı kadar kolay hale geldi." dedi.

Temelde 4 tip göz şekli var

Gözlerin estetik duruşu ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda farklı ırk ve bireylerde gözlerin anatomilerinin ve şekillerinin farklılık gösterdiğinin kanıtladığını belirten Op. Dr. Reşit Burak Kayan, "Temelde 4 tip göz şekli vardır. Bunlar, aynaya düz baktığınızda renkli kısmın (iris) altında beyaz kısmın görüldüğüyuvarlak şekilli gözler; aynaya düz baktığınızda renkli kısmın altında beyaz kısmın görülmediği badem gözler; gözün dış köşesinin iç köşesinden daha aşa-ğıda pozisyon aldığı aşağıya dönük gözler ve gözün dış köşesinin iç köşesinden daha yukarı-da pozisyon aldığı yukarıya dönük gözlerdir. Günümüz estetik algısında ise gözlerin dış köşe-sinin, iç köşesinden yukarıda olduğu (yukarıya dönük gözler), üst göz kapağında torbalan-manın olmadığı, kaş bitimi ile göz arasında ideal mesafenin olduğu ve kaş yayının çok fazla kavisli olmadığı göz ve göz çevresi görünüşü daha çekici ve güzel gelmeye başlamıştır." diye konuştu.

Kedi gözü veya tilki gözü doğru bir referans değil

Op. Dr. Reşit Burak Kayan, bilimsel içerikten uzak reklam kampanyaları neticesinde kedi gö-zü estetiği, badem göz estetiği, tilki gözü estetiği gibi pek çok tanımlamanın hayatımıza gir-diğine ve bu konuda yoğun bir bilgi kirliliği olduğuna da değindi: "Kedi gözü veya tilki gözü estetiği bu tanıma bir miktar uymakla birlikte doğru bir referans değildir. Çünkü kedi ve tilki-lerde üst göz kapağı katlantısı ve kaş yoktur, gözün dış köşesi iç köşesinden çok fazla yukarıdadır ve bu hayvanların göz açıklığı mesafeleri çok dar olabilmektedir. Biz bu ameli-yatlarda göz çevresine bir bütün olarak bakarız. Kaş, üst-alt göz kapağı, göz ve hatta şakak bölgesini bir bütün olarak düşünüp bu estetik işlemi bütünsel uygulamamız gerekir. Ayrıca bu ameliyatlarda hiçbir zaman gözler küçültülmemeli ve gözün dış köşesi iç köşesinden çok yüksek olacak şekilde planlama yapılmamalıdır. Badem şekilli gözler ise günümüz estetik algısında ideale en yakın, en çekici göz tipidir. Göz açıklığı mesafesi idealdir ve gözün dış köşesi iç köşesinden aşırı derecede yukarıda değildir. Badem göz estetiği ismi tanım olarak yaptığımız ameliyata uygun bir isim olsa da, göz çevresi bir bütündür ve kaş, göz kapağı ve hatta şakak bölgesi ile birlikte bir bütün olarak değerlendirilmelidir."

Op. Dr. Reşit Burak Kayan: 'Göz estetiğinde ideal yöntem Endoskopik Üçlü'

İdeal yöntem Endoskopik Üçlü

Kişisel olarak göz estetiği ameliyatlarına özel bir nesne-kişi ismi vermeyi doğru bulmadığını aktaran Op. Dr. Reşit Burak Kayan, "Bu yüzden bu ameliyat tekniğine basit ve anlaşılır olacak şekilde 'Endoskopik Üçlü' diyoruz ve göz ve göz çevresini tamamen yeniden şekillendirebil-diğimiz kalıcı bir yöntem olarak tanımlıyoruz. Endoskopik Üçlü yöneti ile yapılan göz estetiği operasyonlarında gözün dış köşesini uygun pozisyona çekmek, kaşa ideal kontur ve yüksek-liği kazandırmak, şakak bölgesinde gergin bir görünüm sağlamak ve hatta yanak bölgesinin yukarıya doğru asılması mümkün oluyor. Ameliyatı teknik olarak endoskopik yöntemle saçlı deri içerisinden 2 adet 1,5 cm'lik kesiden yapıyor, yani hastanın yüzünün herhangi bir bölge-sinde yara izi olmadan gerçekleştiriyoruz. Yine bu ameliyatlarda aynı anda gözün dış köşesi-ni, kaşı ve şakak bölgesini şekillendirebiliyoruz. Günlük hayata dönüş süresi olarak ise orta-lama 1 hafta veriyoruz.

Amaç herkesi aynı kalıba sokmak olmamalı

Son olarak estetik ameliyatlarında odak noktası ister göz ister başka bir organ olsun, temel hedefin hastanın kendini daha iyi hissetmesi olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Reşit Burak Ka-yan, sözlerini şöyle noktaladı: "Unutulmamalıdır ki güzellik; kesin matematiksel, oransal bir tanımlaması olan, herkes için aynı şablonun tarif edilebildiği bir olgu değildir. Herkesin gü-zellik tanımı birbirinden farklıdır ve öyle de olması gerekir. Amaç, herkesi aynı kalıba sokmak değil, kişinin kendisini daha güzel ve iyi hissetmesini sağlamak olmalıdır."

Son Dakika Advertorial Sondakika Op. Dr. Reşit Burak Kayan: 'Göz estetiğinde ideal yöntem Endoskopik Üçlü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement