Kosova Kayıplarına Ağladı - Son Dakika
Dünya

Kosova Kayıplarına Ağladı

Kosova Kayıplarına Ağladı

Kosova'nın başkenti Priştine'de, 30 Ağustos Uluslararası Kayıplar Günü'nde biraraya gelen binlerce kişi, 13 yıldır kayıp olan yaklaşık 2 bin kişiyi gözyaşlarıyla andı.

31.08.2012 12:48

Kosova'nın başkenti Priştine'de, 30 Ağustos Uluslararası Kayıplar Günü'nde biraraya gelen binlerce kişi, 13 yıldır kayıp olan yaklaşık 2 bin kişiyi gözyaşlarıyla andı.

Kosova'da, 12 bin kişinin hayatını kaybettiği 1998-1999 yıllarında yaşanan savaşta kaybolan yaklaşık 2 bin kişinin akıbeti hala belirsizliğini koruyor. 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü'nde kayıp kişilerin yakınları Kosova Meclisi önünde bir araya gelerek yakınlarını bir kez daha gözyaşları ve burukluk içinde andı.

Meclis önünde bir araya gelen yüzlerce kayıp kişi yakını ve Bakanlar Mimoza Kusari –Lila ve Volra Çitaku kayıp kişilerin akıbetinin gün ışığına çıkması için çaba içinde olduklarını belirttiler, acılarını paylaştılar.

Ardından kayıp kişilerin yakınlarına hitaben bir konuşma yapan Kosova Meclis Başkanı Yakup Krasniçi, "Bugün Dünya Kayıplar Günü'nde dünyanın çeşitli yerlerinde kayıp kişiler için gözyaşı döküldüğü gibi Kosova'da da 2 bine yakın kayıp kişi için gözyaşı dökülmektedir" dedi. Krasniçi, "13 yıldan bu yana 2 bine yakın kişinin akıbetinin bilinmemesi Sırbistan'ın bir ayıbıdır. Bizler bu konuda Sırbistan ile anlaştığımız halde hala onlardan bir cevap almadık. Bu nedenle Sırbistan'ı Uluslarası Adalet Divanına vereceğiz" diye konuştu.

Krasniçi, "7 yıldan bu yana kayıpların fotoğrafları Kosova Meclis'ini çevreleyen demir parmaklıklarda asılı idi. Meclisin kararı ile resimler buradan kaldırılacak ve Meclis avlusunda az sonra Kayıp kişiler anıtının temel taşını atacağız" dedi.

Ana muhalefet partisi LDK başkanı ve aynı zamanda Priştine Belediye Başkanı İsa Mustafa'da konuşmasında kayıp kişilerin ailelerinin acılarını paylaştığını belirtirken, Priştine Belediyesi tarafından kayıp kişilerin en yakınlarına maddi yardım yapılacağını bildirdi.

Yapılan konuşmaların ardından Meclis avlusunun demirliklerinde asılı duran kayıp kişilerin fotoğrafları kaldırıldı ve Meclis avlusunda kayıp kişilerin ebediyen unutulmaması için yapılacak anıtın temel taşı Meclis Başkanı Yakup Krasniçi ve Belediye Başkanı İsa Mustafa tarafından atılırken kayıp kişiler başkanı Mürvete Rugova ağlayarak temel taşını attı.

Temel taşı atılırken 20 yaşındaki oğlunun akıbetini hala bilmeyen Mitroviçalı Atife Şabani gözyaşları içinde şunları söyledi:

"13 yıldır gözüme uyku girmiyor. Tek oğlumun hayaliyle yaşıyorum. Bu mu adalet? Hala bulanacağına dair umudum var. Sizden Allah razı olsun beklide bunu seyreden oğlumun bulunmasına yardımcı olur."

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Kosova Kayıplarına Ağladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement