Peşmerge Kime Denir? Musul Operasyonunda Rolü Nedir? - Son Dakika
Dünya

Peşmerge Kime Denir? Musul Operasyonunda Rolü Nedir?

Peşmerge Kime Denir? Musul Operasyonunda Rolü Nedir?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Mesud Barzani önderliğindeki 'ölüme giden akıncılar' anlamına gelen Peşmerge kuvvetleri, Musul operasyonu için IŞİD ile savaşıyor.

18.10.2016 11:23  Güncelleme: 15:43

Irak'ın kuzeyinde Dicle Nehiri kıyısındaki Musul şehrinde, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Mesud Barzani önderliğindeki Peşmerge güçleri ve ABD öncülüğündeki birliklerin koalisyonu ile terör örgütü IŞİD(DAEŞ)'e karşı Musul'u 'geri alma' operasyonuna başladı.

PEŞMERGE NEDİR, KİME DENİR?

Kürtçe bir kelime olan 'pêşmerge' kelime anlamı olarak savaşçı, fedai ifadesi için kullanılır. 'Pêş' Kürtçe'de 'önce', 'merg' ise 'ölüm' demektir. Peşmerge kelimesinin kullanımı ile, ölüme giden, akıncı birlikler, özgürlük savaşçıları anlamları çıkmaktadır.

ABD DESKTELİ KÜRT ORDUSU

1920'lerde Kuzey Irak'ta özgür Kürt devleti hedefine ulaşmak için ilk kez tarih sayfasında ortaya çıkmış bağımsızlıkçı Kürt hareketinin silahlı bir birimidir. 2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri destekli tekrar faaliyete geçen birim Kürdistan Bölgesel Yönetimi Ordusu olarak resmiyet kazandırılmıştır. 2003'te başlayan Irak'ın İşgali'nde ABD ile birlikte koalisyon güçlerine eşlik etmiştir.

MUSUL'UN AKINCILARI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet yürüten ve sayıları yaklaşık 60 bin civarında bulunan peşmergeler, Musul operasyonununda 'kilit' görevi göreceği düşünülüyor. Musul'a girmek için 5 cepheye ayrılmış haldeler.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ EĞİTTİ

Türk Silahlı Kuvvetler (TSK), Irak'ın 25 km yakınlarında bulunan Başika'da kurulan kampda, Bağdat'lı peşmerge güçlerini, terör örgütü ile savaşması için eğitti. Bu eğitim 2015 yılında başladı. Aralık 2015'te Bağdat, Türk askerinin Bağdat'tan çekilmesi çağrısını yaparak 'Başika Krizine' neden oldu. Ankara ise bölgedeki eğitim faaliyetlerini sürdürmek ve yeni güçleri bölgeye katmak konusunda kararlı tavrını sürdürdü.

ABD, yaklaşık üç bin kişilik bu grubun eğitim sürecini destekledi. Ancak bu güçlerin Türkiye'nin kontrolünde değil, Irak ordusuna bağlı Sünni birliklerle operasyonda olmasını istedi.

Son Dakika Dünya Peşmerge Kime Denir? Musul Operasyonunda Rolü Nedir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement