Arap Ülkelerinin Balık İhtiyacını Yozgat Karşılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Arap Ülkelerinin Balık İhtiyacını Yozgat Karşılıyor

Geniş bozkırlara sahip Yozgat'ta bulunan baraj ve göletlerde yetiştirilen balıklar, Arap ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

14.01.2015 17:24  Güncelleme: 12:22

Geniş bozkırlara sahip Yozgat'ta bulunan baraj ve göletlerde yetiştirilen balıklar, Arap ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin ihtiyacını karşılamak için ihraç ediliyor.

SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNİN EN FAZLA ARTTIĞI İL

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yeterince değerlendirilemeyen su ürünleri potansiyelinin harekete geçirilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca başlatılan çalışma doğrultusunda tarımsal sulamada kullanılan baraj, gölet ve akarsulara balık bırakıldığını anımsattı.

Yozgat'ın bölgede su ürünleri üretiminin en fazla arttığı illerden biri olduğunu belirten Özdemir, il sınırlarında bulunan 5 baraj gölü ve 28 gölete 2002-2009 yıllarında 960 bin sazan yavrusu bırakıldığını, daha sonraki dönemlerde de balıklandırma faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

50 TON BALIK AVLAMA KAPASİTESİ VAR

Özdemir, 2011 yılında su tutmaya başlayan, Yozgat, Tokat, Amasya ve Çorum illerinde 653 bin 230 dekar tarım alanını sulayacak ve yılda 50 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretilecek Süreyya Bey Barajında avlanma izninin alınmasının ardından su ürünleri kooperatifi kurularak balıkçılığa başlanıldığını dile getirerek, "Barajda yılda 50 ton avlanma kapasitesi olacağı tahmin ediliyor. Süreyya Bey Barajı'nın suyu temiz, Akdağlar'dan geliyor, berrak bir su. Oksijen bol olduğu için balıkların tadı da daha güzel ve temiz. Ayrıca balıklar hızlı gelişim gösteriyor. Su ürünleri mühendisimiz de yerinde inceleme yaptı, hızlı bir şekilde gelişme ve çoğalma olduğunu rapor etti. Bu durum, bölge balıkçılığı adına oldukça umut verici" diye konuştu.

HEM SAZAN HEM DE ALABALIK İHRAÇ EDİYOR

"Kafeste Alabalık Üretimi Geliştirilmesi Projesi" kapsamında bu baraj ve göletlerde kurulan tesislerde balık üretildiğini belirten Özdemir, şunları kaydetti:

"İlimizden yurtdışına balık ihracatı yapılmaya başlandı. Yozgat'tan geçen yıl bin 300 ton balık ihraç edildi. Önümüzdeki dönemlerde daha fazla balık ihracatının gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Arap ülkelerinin insanı, Yozgat'ta, Anadolu bozkırında üretilen balığı doğal olması dolayısıyla daha çok tercih ediyor. Gölet ve barajlarımızda doğal balık hızlı bir şekilde çoğalıyor. Böylelikle Yozgat'ın bozkırından hem sazan hem de alabalık ihracatı yapmış oluyoruz."

'DEVLET DESTEĞİYLE BAŞLADIK'

Çekerek Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Dursun Uslu da 2008 yılında yaptıkları müracaat sonucu kooperatifi kurduklarını belirterek, "Mühendisler geldi, incelemelerde bulundu, kooperatif kurulmasına izin verdiler. Devletin verdiği destekle geleceği olan yatırıma başlamış olduk" dedi.

Kooperatif olarak Süreyya Bey Barajı'nda su ürünleri yetiştiriciliği için 25 kişiyi istihdam ettiklerini dile getiren Uslu, "Biz bu kooperatifi kurduk, buradan herkes yararlanabilecek. Çekerek'ten, Yozgat'tan bugün balık ihracatı yapılıyor. Bu ihracat da barajların sayesinde yapılıyor" diye konuştu.

BARAJ SUYU TATLI SU BALIKÇILIĞINA UYGUN

Kooperatif üyelerinden veteriner Fatih Yüksel ise Süreyya Bey Barajı'nda suyun kalitesinin tatlı su balıkçılığı açısından oldukça iyi düzeyde olduğunu söyledi.

Bu barajın Türkiye'deki en büyük ilk 10 baraj içerisinde bulunduğunu belirten Yüksel, "Çekerek, merkez olarak 10 bin nüfuslu bir ilçe. İleriki dönemlerde yapacağımız kafes balıkçılığı, kültür balıkçılığı ve yavru üretimiyle bu iş sahasını bin kişiye kadar çıkarmayı hedefliyoruz. Barajımızın biraz daha dolmasını bekliyoruz, biraz daha dolmadan kafes balıkçılığına geçemiyoruz. Kafes balıkçılığı ve yavru üretiminde İç Anadolu'daki en kaliteli barajlardan biri" ifadelerini kullandı.

Arap Ülkelerinin Balık İhtiyacını Yozgat Karşılıyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Arap Ülkelerinin Balık İhtiyacını Yozgat Karşılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • cerennn: yozgatlıyızzz :) 15 0 Yanıtla
  • Meto: Helal olsun yozgatlılara 7 4 Yanıtla
  • Meto: Helal olsun yozgatlılara 7 4 Yanıtla
  • aysel erşahin: sen gel gösteririz yozgatı bihaber 4 0 Yanıtla

Advertisement