Atlantik Enerji ve Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

Atlantik Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Atlantik Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Afganistan Maden ve Petrol Bakanı Daud Saba, Afganistan'ın geçmişte başka ülkelerin elde ettiği enerji fırsatlarını savaş ve terör ortamı nedeniyle yakalayamadığını belirterek, bundan sonraki dönemde enerji kaynakları açısından önemli bir oyuncu olmayı hedeflediklerini söyledi.

20.11.2015 12:39

Afganistan Maden ve Petrol Bakanı Daud Saba, Afganistan'ın geçmişte başka ülkelerin elde ettiği enerji fırsatlarını savaş ve terör ortamı nedeniyle yakalayamadığını belirterek, bundan sonraki dönemde enerji kaynakları açısından önemli bir oyuncu olmayı hedeflediklerini söyledi.

Saba, İstanbul'da düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde, Afganistan'ın konumunun enerji kaynakları açısından çok önemli olduğunu, bölgede büyük enerji kaynaklarının bulunduğunu vurguladı.

Ekonomik olarak gelişen ülkenin enerji ihtiyaçlarının da arttığına dikkati çeken Saba, "Enerji kaynaklarımız var. Petrol ve gaz konusunda da araştırma yapıyoruz. Şu anda pek fazla derinlemesine araştırmalar olmasa da önümüzdeki yıllarda sayısı artacak. Eğer iş birliği yapamazsak bölgemizdeki sorunları çözemeyiz. Bu işbirliğini de enerji başlatacak" diye konuştu.

Afganistan'ın Güney Asya ile Orta Asya arasında önemli bir bölgede bulunduğuna işaret eden Saba, "Afganistan geçmişte başka ülkelerin elde ettiği enerji fırsatlarını savaş ve terör ortamı nedeniyle yakalayamadı. Bundan sonraki dönemde Afganistan enerji kaynakları açısından transit ve ticaret ülkesi olarak önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor" dedi.

Afganistan'ın kaynakları geliştirme noktasında çok fazla tecrübesi bulunmadığını anlatan Saba, şöyle konuştu:

"Kaynak alanında çok yeniyiz, altyapımız eksik. İnsan kaynakları deneyimini geliştirirsek altyapıyı da güçlendirebiliriz. Afganistan olarak birinci önceliğimiz gaz. Afganistan gaz ihraç eden bir ülke. Geniş kapasitemiz var ve bunu en iyi ve etkin şekilde kullanmak istiyoruz. Kuzey Afganistan kısmında daha da önemli kaynaklar var. Gaz talebimiz çok yüksek ve gaz piyasası çok hızlı gelişiyor. Keşfedilmemiş rezervlerimiz var. Yeni rafineriler inşa edildi, kapasiteyi geliştireceğiz."

-"Güçlü şirketler Afganistan'a gelmeli"

Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman, Afganistan'da bir çok ülkede olduğu gibi politik sıkıntıların yaşandığını belirterek, "Afganistan hızlı gelişen bir bölgenin tam ortasında bulunan bir geçiş bölgesi gibi. Bu çok önemli bir avantaj ve ayrıca bizim Afganistan'la tarihi bağlarımız var. Bütün bunlar bizim Afganistan'da bulunup kalıcı olmamız gerektiğini söyleyen etkenler" dedi.

Şişman, TP'nin Afganistan'a 8 kuyuluk projeyle, küçük sayılabilecek bir adım attığını kaydederek, şunları söyledi:

"Afganistan'da 4 yıldır faaliyette bulunuyoruz. Sondaj çalışmamız var. Afganistan'ın kuzeyi jeolojik açıdan bakılınca gaz potansiyelinin devamı olan bir bölge. Bu açıdan heyecan verici. Birtakım bulgular elde ederek ileriye dönük sağlıklı adımlar atabileceğimizi düşünüyoruz. TP olarak Afganistan'da aramacılık anlamında 3 blokta faaliyetlerimiz olacak. Dünya bankası verilerine göre Afganistan'a doğrudan yabancı yatırım yıllık 80 milyon dolar civarında. Aslında azımsanamayacak bir yatırımla biz oraya gidiyoruz. Afganistan müthiş potansiyeli olan bir ülke ve bu sadece doğalgaz ve petrol anlamında değil, madencilik anlamında da çok güçlü bir potansiyel görüyorsunuz. Daha güçlü batılı şirketlerin de bizlere katılarak Afganistan'a gelmesi lazım."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Atlantik Enerji ve Ekonomi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement