Avrupa Bitki Islahı Koleji Projesi - Son Dakika
Ekonomi

Avrupa Bitki Islahı Koleji Projesi

Uygulayıcı kurum olarak aralarında Bitki Islahçıları Alt Birliğinin (BİSAB) de bulunduğu "Avrupa Bitki Islahı Koleji Projesi" Avrupa Birliği (AB) fonundan sağlanacak 250 bin avro destekle hayata geçirilecek.

08.10.2015 10:58

Uygulayıcı kurum olarak aralarında Bitki Islahçıları Alt Birliğinin (BİSAB) de bulunduğu "Avrupa Bitki Islahı Koleji Projesi" Avrupa Birliği (AB) fonundan sağlanacak 250 bin avro destekle hayata geçirilecek.

Türkiye Tohumcular Birliğine bağlı BİSAB'ın yazılı açıklamasına göre, Türkiye, Fransa, Belçika, İspanya ve İsveç'in dahil olduğu Avrupa ülkeleri arasında bitki ıslahında master programı yaptırmayı hedefleyen proje, AB fonundan, Erasmus+Strategic Partnership programı kapsamında en yüksek puanlardan birini alarak kabul edildi.

Uygulayıcı kurum olarak aralarında BİSAB'ın da yer aldığı Avrupa Bitki Islahı Koleji Projesi, AB fonundan 250 bin avro destekle hayata geçirilecek.

Projede ülke koordinatörleri olarak, Fransa LaSalle Beauvais Enstitüsünden Dr. Sebastian Rieder ve Dr. Jean-Paul Reynord, Belçika Gent Üniversitesinden Dr. Wim Hoste, Valencia Politeknik Üniversitesinden Jaime Prohens, İsveç Uppsala Üniversitesinden Dr. Anders Kvarnheden ve Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Hülya İlbi görev yapacak.

Türkiye'den Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi (BISAM) ve Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOTEM) de proje paydaşları arasında yer alacak.

Programdan yararlanacak öğrenciler Türkiye'deki biyo teknoloji ve tohum firmalarında uygulamalı staj yapacak.

Projeye, Fransa Tohumcular Birliği gibi diğer uluslararası organizasyonlar da destek verecek.

BİSAB Başkanı Yalçın Kaya, konuya ilişkin değerlendirmesinde, master programında, tohum üretimi ve kalitesinin, genetik çeşitlilik ve kaynakları, biyo teknoloji, sebze-tarla bitkileri ve meyve ıslahı, hastalık ve zararlı mekanizmaları, genetiği konularında ağırlıklı eğitimler verileceğini kaydetti.

Kaya, projede, ıslahla ilgili interaktif ve uygulamalı ortak eğitimler düzenlemek, sektör ihtiyacına yönelik ortak danışmanlı tezler yürütmek, bitki Islahı alanında proje hazırlama ve yürütme becerisi kazandırmak, tez çalışmaları için özel tohum kuruluşlarında staj yapma imkanı sunarak sektörün geleceğe yönelik ıslahçı istihdamı oluşturmaları için insan kaynaklarına katkı sağlamak ve sektöre yönelik online eğitimler vermek gibi konuların da yer aldığını ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Avrupa Bitki Islahı Koleji Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement