Değerli Taşlarla Geleceği İşlemek" Projesi - Son Dakika
Ekonomi

Değerli Taşlarla Geleceği İşlemek" Projesi

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Güner: "Bugün dünyanın en köklü ve üretim yeteneği yüksek ülkelerinden biri de Türkiye'dir.

26.12.2014 18:18

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, "Değerli Taşlarla Geleceği İşlemek" projesiyle kuyumculuk alanındaki mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artmasını beklediklerini belirterek, "Artık ham taşı alıp, kendimiz kesip, işleyip sonra da sektöre kazandırarak daha yüksek katma değer yaratacağız" dedi.

Türkiye ekonomisinin yüksek katma değer yaratma yeteneğini geliştirmek amacıyla düzenlenen "Değerli Taşlarla Geleceği İşlemek" projesinin tanıtım toplantısında konuşan Güner, söz konusu projeyle kuyumculuk alanındaki mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artmasını beklediklerini söyledi.

Güner, projeye başladıklarında okul imkanlarının çoğaltılması ve öğrencilere daha iyi eğitimin verilmesi için yola çıktıklarını, ancak daha sonra öncelikli olarak öğretmenlerin eğitilmesi gerektiğini düşündüklerini anlattı. Proje üretmenin kolay olduğunu, asıl meselenin projeyi hayata geçirme noktasında başladığını aktaran Güner, gelecek için bütün sorunların aşılması gerektiğini vurguladı.

Güner, kuyumculuk eğitiminde uluslararası standardın yakalanmasının önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Eğer uluslararası standartları yakalamazsak, bizim bu meslekte yaşama şansımız yok. Hindistan'da 5 milyon kişi mücevher sektöründe istihdam ediliyor. Bugün dünyanın en köklü ve üretim yeteneği yüksek ülkelerinden biri de Türkiye'dir. Eksiğimiz ne? Ham elması alıp, kesip, işleyemiyoruz. Oysa asıl katma değer burada. Biz, işlenmiş taşı alıp mücevher yapıyorduk. Artık ham taşı alıp, kendimiz kesip, işleyip sonra da sektöre kazandırarak daha yüksek katma değer yaratacağız."

Güner, projenin tanıtım toplantısına, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü temsilen Serkan Gür, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Erhan Hoşhanlı ve İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Turaç da iştirak etti.

Proje hakkında

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak katkısıyla hayata geçirilen proje kapsamında, daha nitelikli mesleki eğitim verilerek, değerli ve yarı değerli taşların işlenmesi konusunda Türkiye'de nitelikli eleman yetiştirilmesi hedefleniyor.

İstanbul Kuyumcu Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Küçükçekmece Teknik Endüstri Meslek Lisesi ortaklığında sürdürülen projeyle kuyumculuk eğitimi alanında görev yapan öğretmenler eğitilerek, geleceğin kalifiye iş gücünü yetiştirecek bilgi ve donanıma sahip olmaları amaçlanıyor.

Bu çerçevede, kuyumculuk alanında eğitim veren Türkiye çapındaki 23 mesleki eğitim kurumundan 25 öğretmenin eğitilmesi, 4 ayrı sektör içi teknik gezi yapılması ve sektöre yönelik toplantı ve seminerler düzenlenmesi planlanıyor.

Kuyumculuk eğitiminde kullanılmak üzere inovatif bir müfredatın hazırlanması, pilot bir laboratuvarın kullanılması da proje kapsamında uygulanacak faaliyetler arasında yer alıyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Değerli Taşlarla Geleceği İşlemek' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement