Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması - Son Dakika
Ekonomi

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2012 yılı 3.çeyrek sonuçlarına göre Temmuz-Eylül 2012 dönemi istihdam beklentilerinde Türkiye en iyimser ülkeler arasında yer aldı.

13.06.2012 10:57

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2012 yılı 3. çeyrek sonuçlarına göre Temmuz-Eylül 2012 dönemi istihdam beklentilerinde Türkiye en iyimser ülkeler arasında yer aldı.

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2012 yılı 3. çeyrek sonuçları açıklandı.

Araştırmada, Türkiye'deki işverenlerin, dünya genelindeki en iyimser işe alım tahminlerini belirtmeye devam ettikleri, geçen yılın aynı dönemine göre net istihdam görünümünün kısmen düştüğü belirtildi. Net istihdam görünümü önceki çeyreğe göre ise 1 puan artarak yüzde 27 oldu.

Araştırmada, işverenlerin Temmuz-Eylül 2012 dönemi için beş bölgenin tamamında işgücü sayılarını artırmayı planladıkları ankette yer alan 11 sektörde de olumlu işe alım tahminleri belirtikleri ifade edildi. 2012 yılı 3'üncü çeyrek için en iyimser görünümlerin artı yüzde 35 ile inşaat ve kamu ve sosyal sektöründe olduğu belirtildi.

Araştırmada Türkiye'deki işverenlerin önümüzdeki üç aylık dönemde aktif istihdam beklentisini devam ettirecekleri geçen çeyreğe göre görünüm yüzde 1 puan artarken, Temmuz-Eylül 2012 için Türk işverenlerin yüzde 34'ünün istihdam sayılarında artış, yüzde 7'sinin düşüş öngördüğü yüzde 54'ünün ise bir değişiklik olmayacağını tahmin ettiği bildirildi.

Manpower Group Doğu Akdeniz Ülkeleri Bölge Müdürü Dalia Narkis konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki çeyrekte Türkiye'de iş arayanların, artı yüzde 27'lik olumlu tablodan faydalanmaya devam edeceklerini düşünüyoruz" dedi.

Narkis, araştırmaya ilişkin şunları kaydetti:

"Türkiye'deki canlı işe alım piyasası beklentileri, kısmen de olsa, eğitim sektöründeki iddialı istihdam girişimi ile birlikte Çalışma Bakanlığı'nın kamuda 34 bin yeni eleman alımı için fon onayı vermesi üzerine işverenlerin ve kamu ve sosyal hizmetler sektörlerinde oluşan iyimserliğe de bağlıdır. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesinin genel tablosunu değerlendirecek olursak, bölgenin büyük bölümünde borç kriziyle ilgili arka plandaki belirsizliklerin yanı sıra özellikle bölgedeki gençler arasında neredeyse sürekli hale gelen yüksek işsizlik rakamları istihdam planlarının kısıtlı kalacağı beklentisini yaratıyor.

İstihdam artışı rakamlarının beş bölgenin tümünde gelecek çeyreğe yönelik tahminleri yansıttığı belirtilen araştırmada, en güçlü istihdam beklentisinin artı yüzde 34 ile İç Anadolu Bölgesi'ndeki işverenler tarafından, net istihdam beklentisinin artı yüzde 28 olduğu Marmara'da ise işe alım potansiyellerinin sağlıklı göründüğü belirtildi. Öte yandan, geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla beş bölgenin dördünde istihdam görünümü kötüye gitti.

İşverenlerin 11 sektörün tamamında 2012'nin 3'üncü çeyreği için istihdam artışı öngördüğü vurgulanan araştırmada, artı yüzde 35'lik net istihdam görünümü ile inşaat ve kamu ve sosyal sektörlerinde güçlü bir istihdam artışı beklendiği, geçen çeyreğe kıyasla işe alım tahminlerinin 11 sektörün 4'ünde güçlendiği, beklentilerin 11 sektörün 8'inde azaldığı ve en büyük düşüşün ise yüzde 17 puan ile üretim sektöründe gerçekleştiği ifade edildi.

Dünya genelinde istihdam beklentilerinin en yüksek olduğu ülkelerin Hindistan, Tayvan, Brezilya, Türkiye ve Singapur olarak sıralandığı araştırmada, borç krizinin dünyadaki ve özellikle de avro bölgesindeki işverenlerin güvenlerini etkilemeye devam ettiği ve en kötümser istihdam görünümünün ise Yunanistan, İrlanda, İspanya, İtalya ve Macaristan'daki işverenler tarafından dile getirildiği belirtildi.

Araştırmada, üçüncü çeyrekte ülkelerin ve bölgelerin çoğunda işgücü planlarının geçen yılın aynı dönemine göre yavaşlayacağı öngörülürken, araştırmanın işgücü piyasasında ciddi işgücü alımlarına dair pek az kesin hareket belirtisi gösterdiği vurgulandı.

Araştırmada şunlar kaydedildi:

"İşverenler gerek yurt içindeki, gerekse de yurt dışındaki ekonomik belirsizlikler karşısında aralıklarla işe alımlarda bulunmayı tercih ediyorlar. Genel anlamda güç kaybeden işe alım trendine rağmen 41 ülke ve bölgenin 33'ündeki işverenler farklı ölçülerde de olsa olumlu bir istihdam beklentisi dile getiriyorlar. 32 ülke ve bölgedeki işverenler, ikinci çeyreğe göre nispeten istikrarlı ya da iyileşen bir istihdam faaliyetindeler. Bununla birlikte geçen yılın aynı dönemine göre 26 ülke ve bölgedeki istihdam beklentilerinin yavaşlaması bekleniyor."

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement