Perakendeden Elde Edilen Gelir Arttı - Son Dakika
Ekonomi

Perakendeden Elde Edilen Gelir Arttı

Perakendeden Elde Edilen Gelir Arttı

Deloitte raporuna göre, 2013 Mali yılında dünyanın en büyük 250 perakende şirketi toplamda yaklaşık 4,4 trilyon dolar gelir elde etti.

13.01.2015 13:38  Güncelleme: 13:55

Deloitte raporuna göre, 2013 mali yılında dünyanın en büyük 250 perakende şirketi toplamda yaklaşık 4,4 trilyon dolar gelir elde etti.

Deloitte, 2015 Perakende Sektörünün Küresel Güçleri Raporu'na göre listedeki şirketlerin yıllık ortalama geliri ise 17,4 milyar dolar oldu.

Avrupa'daki durgunlukla Amerika ve Çin'deki büyümenin yavaş seyretmesi gibi sebepler, hem tüketicilerin finansal hareket kabiliyetlerini sınırladı hem de perakende satışlarının düşmesine sebep oldu. Buradan hareketle, dünyanın en büyük 250 perakendecisinin 2011 yılında aşağı yönlü harekete geçen cirosal büyüme oranları, 2013 mali yılında da yavaşlamaya devam etti.

Rapora göre, satışa göre ağırlıklandırılmış, kur farkı dikkate alınarak hesaplanmış perakende cirosu 2012 mali yılında yüzde 4,9 artarken, bu seneki artış oranı yüzde 4,1 oldu. Düşük büyümeye karşın listede yer alan perakendecilerin yaklaşık yüzde 80'i (199 şirket) 2013 mali yılında kar açıkladı.

Son yıllarda listede bulunan Birleşik Mağazalar AŞ (BİM) bu sene 16 basamak yukarı çıkarak 151. sıraya yükseldi. Geçen sene 5,8 milyar dolar olan gelirini bu sene 6,2 milyar dolara yükselten BİM, 2008-2013 arası yüzde 22,8 büyüme sağlamış oldu ve en hızlı büyüyen 50 perakendeci arasında 17. sırada yerini aldı.

Raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Küresel jeopolitik ve ekonomik sıkıntılara rağmen uluslararası turizm, beklentilerin ötesinde büyümeye devam ediyor. Gelişen pazarlarda büyüyen orta sınıf metropollere seyahat ediyor ve alışveriş yapıyor. Örneğin Fransa'nın 16 milyar avro değerindeki lüks endüstrisinin neredeyse yarısı turistlere ait. Dolayısıyla 2015 yılında turistlerin büyümeye katkı sağlayacağı öngörülüyor. Havaalanları bu kitleye ulaşabilmek için perakendeciler için önemli bir destinasyon haline dönüşüyor ve havaalanı perakende tasarımı diye bir kavram oluşuyor. Havaalanlarındaki satış noktalarında en iyi hizmeti sunabilmek için havaalanlarındaki turist verilerini analiz etmek markalar için kritik hale geliyor.

Gelecek dönem mobil perakendeciliğin agresif büyümeye devam etmesi bekleniyor. 2015 yılında dünya nüfusunun yüzde 65'i akıllı mobil telefon kullanacak ve internet kullanımının yüzde 83'ü bu mobil cihazlarla olacak.  Perakendecilerin bu duruma, mağaza içinde ücretsiz Wi-Fi sunarak ve mobil dostu web sitelerini optimize ederek cevap vermeleri bekleniyor. Bunun yanında, mahremiyet ve güvenliğin önemi giderek artacak; güven, şeffaflık ve müşterilerin özel bilgilerini koruma, sadakati sağlamak adına kritik faktörler haline gelecek. Hız, perakendede önemli bir trend olarak önemini koruyor. Modanın hızlı değişimi, sadece belirli bir süre için satışta olan ürünler ve sürpriz indirimler, ürünlere ve hizmetlere hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlayacak "pop-up" satış noktaları, self-servis kiosklarla ödeme sırası beklemenin önlenmesi, aynı gün teslimat ve bilgiye anında erişim gibi uygulamalar bu kapsamda karşılaşılacak trendlerden sadece birkaçı olarak öne çıkıyor."

Raporda, perakendecilerin müşterileri için sosyal medya kampanyaları, müzik festivalleri, moda gösterileri ve interaktif ekranlar gibi satın alma tecrübesini geliştiren yenilikçi çözümler sunmaya devam edeceği belirtilerek, müşterilerinse ister mağazada olsunlar ister online, ister evlerinde olsunlar ister sokakta, tüm kanallarda kesintisiz ve tutarlı bir müşteri deneyimi bekledikleri vurgulandı.

Deloitte Türkiye Tüketim Endüstrisi Lideri Özgür Yalta, perakende sektörünün yeni teknolojiler, bilgiye erişim hızı ve değişen tüketicinin etkisiyle hızla dönüşmeye devam ettiğini belirterek, "Seyahat perakendeciliği, mobil perakendecilik, deneyim perakendeciliği, 'daha hızlı' perakende ve yenilikçi perakendecilik adını verdiğimiz bu trendlere uyum sağlayabilmek için perakendecilerin pazar verisini kullanarak ürün/hizmet sunumlarını, iş modellerini ve sundukları müşteri deneyimini gözden geçirmeleri; büyük veri ve teknolojiden faydalanarak kendi yenilikçi uygulamalarını hızlı bir şekilde hayata geçiriyor olmaları gerekecek" dedi.

Deloitte Küresel Başekonomisti Ira Kalish ise 2014 yılında durgun geçen ekonominin, pek çok tüketiciyi ve dolayısıyla perakende satışlarını da finansal olarak sınırladığını ifade etti.

Kalish, 2015 yılında küresel perakende sektörünün ne yöne gideceğinin, özellikle büyük devletlerin ekonomik istikrarlarına bağlı olacağını aktararak, "Çin ve Avro Bölgesi kadar pek çok gelişmekte olan ekonomi zorlu bir 2014 geçirdi. Buna karşılık, ABD ve İngiltere ekonomileri iyi performanslarını devam ettirmekle kalmıyor, geleceğe yönelik güçlü sinyaller vermeye de devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

2013 mali yılının en büyük 10 perakendecisi gelir (milyar dolar)  sıralamasına göre şöyle:

Gelir Şirket Ülke 2013 yılı perakende geliri (Milyar $) 1 Wal-Mart ABD 476,3 2 Costco ABD 105,2 3 Carrefour S.A. Fransa 98,7 4 Schwarz Almanya 98,7 5 Tesco İngiltere 98,7 6 The Kroger ABD 98,4 7 Metro Almanya 86,4 8 Aldi Almanya 81,1 9 The Home Depot ABD 78,8 10 Target ABD 72,6
- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Perakendeden Elde Edilen Gelir Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement