Politik ve Ekonomik Stratejiler Işid Üzerine Kurgulanıyor" - Son Dakika
Ekonomi

Politik ve Ekonomik Stratejiler Işid Üzerine Kurgulanıyor"

GAÜN Öğretim Üyesi Bekmez: "Bugün dünya, politik ve ekonomik stratejilerini bu örgüt üzerine kurgulamış durumda"

10.10.2014 11:47

ADEM YILMAZ - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bekmez, dünyanın, politik ve ekonomik stratejilerini terör örgütü IŞİD üzerine kurguladığını söyledi.

Bekmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıkladığı Orta Vadeli Program'ın (OVP), bölgesel jeopolitik risklerin en yoğun olduğu dönemde hazırlandığını ifade etti.

Bu nedenle 2014 yılı sonu için verilen tahmini rakamların büyük ihtimalle gerçekleşeceğini belirten Bekmez, 2015 ve sonrası için ifade edilen beklentilerin global ve bölgesel konjonktürdeki ani değişiklikler nedeniyle tekrar revize edileceğini ifade etti. Bunu durumun Türkiye ekonomisi açısından olumsuz olabileceği gibi olumlu sonuçlar da doğurabileceğine dikkati çeken Bekmez, risk kavramının iki yönlü işleyen belirsizlik olgusu içerdiğini dile getirdi.

Bekmez, dünyadaki konjonktürel gelişmeler dolayısıyla hedeflenen ve gerçekleşen rakamlar arasında bariz farklılıklar olsa da OVP'nin son beş yıldır açıklanmaya devam ettiğini hatırlattı.

Böylesi bir programın hem ekonomi yönetiminin niyet belirtmesi açısından hem de özel sektörün bu niyete uyum sağlaması açısından önemli olduğunu vurgulayan Bekmez, şöyle devam etti:

"Ekonomiler dinamik ve değişken unsurlar içerdiği için ve OVP'nin üç yıllık program olması nedeniyle genellikle bir sonraki yıl revize ediliyor. Konu bu bağlamda değerlendirildiğinde 2015-2017 için açıklanan OVP, soyut ama gerçekçi, muğlak ama kendi içerisinde tutarlı öngörüler içeren belge olarak karşımıza çıkıyor. Program soyut ve muğlak, çünkü global ve bölgesel jeopolitik risklerin öngörülebilirliği söz konusu değil. Örneğin bir önceki programda Ortadoğu'daki IŞİD faktörünün öngörülmesi mümkün değildi. Bugün dünya, politik ve ekonomik stratejilerini bu örgüt üzerine kurgulamış durumda." - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Politik ve Ekonomik Stratejiler Işid Üzerine Kurgulanıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement