Bm, Irak'taki İnsan Hakları İhlallerini Araştıracak - Son Dakika
Güncel

Bm, Irak'taki İnsan Hakları İhlallerini Araştıracak

BM İnsan Hakları Konseyi, Irak'taki insan hakları ihlallerini araştırmak için araştırma misyonu kurulmasını kararlaştırdı.

01.09.2014 19:46

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Irak'taki insan hakları ihlalleri için araştırma misyonu kurulmasını kararlaştırdı.

Irak'taki insan hakları ihlallerini bugün yapılan özel oturumda ele alan Konsey, konuya ilişkin karar tasarısını kabul etti.

Kararda, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve onunla bağlantılı grupların yaptığı eylemler dolayısıyla Irak'ta meydana gelen dramatik insan hakları ve insani hukuk ihlallerinden derin kaygı duyulduğu belirtilerek, bu ihlaller kınandı.

İhlallerden örnekler verilen kararda, BM Şartı'na göre bütün ülkelerin insan haklarının ve temel özgürlüklerin korunması ve teşvik edilmesi konusunda sorumluluğu bulunduğuna işaret edildi.

"Hiçbir terörist eylemin, hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceği" vurgulanan kararda, IŞİD ve onunla bağlantılı grupların daha geniş bir coğrafya için tehdit oluşturduğu belirtildi.

Ülkedeki dini ve etnik azınlıkların, kadın ve çocukların, savunmasız durumdaki grupların korunması gibi pekçok sorun için uygun adımın atılması gerektiği bildirilen kararda, Irak'ta çatışan bütün tarafların, sivillerin korunması için uluslararası insani hukuka ve uluslararası hukuka uyması istendi.

Kararda, üIkedeki insan hakları ihlallerinin araştırılması için BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği bünyesinde bir misyon oluşturulması benimsendi. Karar, 47 üyeli Konsey'de oydaşma (düşünce birliği) ile kabul edilirken, Güney Afrika bu oydaşmadan kendini soyutladığını bildirdi.

Türkiye, BM İnsan Hakları Konseyi'nde oy hakkı bulunmayan gözlemci üye statüsünde. - Cenevre

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bm, Irak'taki İnsan Hakları İhlallerini Araştıracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement