Bulgaristan'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

Bulgaristan\'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

SOFYA (AA) – Bulgaristan'da 6 Kasım'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışan adaylar, televizyonda yaptıkları ilk tartışmada Türkiye ile yakın diyaloğa destek açıkladı.

20.10.2016 16:17

SOFYA (AA) – Bulgaristan'da 6 Kasım'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışan adaylar, televizyonda yaptıkları ilk tartışmada Türkiye ile yakın diyaloğa destek açıkladı.

İktidardaki Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Demokratlar (GERB) partisinin aday gösterdiği Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva ile ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisinin (BSP) aday gösterdiği eski hava kuvvetleri komutanı Rumen Radev ile özel bir televizyon kanalında karşı karşıya geldi.

Tzaçeva, AB'nin sığınmacı krizinin çözümü konusunda Türkiye ile sürdürdüğü işbirliğine ve AB-Türkiye mutabakatına destek açıklarken, "AB ve NATO üyesi olarak bizler AB'nin Türkiye ile ilgili aldığı kararların bir parçasıyız. Zor ve çok tartışılabilir olan bu anlaşma sayesinde Bulgaristan sınırındaki sığınmacı tehlikesi azalmıştır. Türkiye ile olan diyaloğumuz iki ülkenin yararınadır." dedi.

Muhalefetin adayı emekli general Rumen Radev de Bulgaristan'ın Türkiye ile köklü bir diyalog içinde olması ancak "zayıf ve muhtaç olan" bir ülke gibi hareket etmemesi gerektiğini savundu.

Radev, AB-Türkiye mutabakatı ve vize serbestisi konusunda Türkiye'nin 72 kriterden henüz karşılanmayan 5 kriteri yerine getirmek zorunda olduğuna vurgu yaptı.

Adaylar televizyon programında, Bulgaristan'ın Türkiye ile ortak sınırında yasadışı göçü önlemek için inşa ettiği tel örgüyü de tartıştılar.

Tzaçeva, milli sınırların korunmasının AB'nin dış sınırlarının korunmasıyla eş anlamlı olduğunu belirtirken, bu konuda AB'nin Bulgaristan'a verdiği desteğin önemini vurguladı.

AB ülkelerinin sınır güvenliği önlemleri için Bulgaristan'a 160 milyon avro destek sözü verdiğini, AB sınır koruma ajansı Frontex'in personel göndererek destek olduğunu ifade eden Tzaçeva, bu çabalar sayesinde günlük yakalanan kaçak göçmen sayısının yaklaşık 81'e düştüğünü söyledi.

Radev ise son dönemde kaçak göçmen sayısının giderek arttığına, birçok kişinin Sırbistan sınırından geri gönderildiğine dikkati çekerek, giderek büyüyen bu sorun karşısında Milli Güvenlik Kurulunun (MGK) toplanmasının şart olduğunu kaydetti.

Tartışmada, Rusya ile ilgili gelişmeleri ve Kırım'ın ilhakını da tartışan politikacılar, Kırım'ın Ukrayna'ya ait olduğu, Bulgaristan'ın Rusya'ya karşı yaptırımları uygulamasından dolayı uğradığı zararların tazmin edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement