Burundi'de Bir Muhalif Öldürüldü - Son Dakika
Güncel

Burundi'de Bir Muhalif Öldürüldü

Burundi'de silahlı kişilerin düzenlediği saldırıda bir muhalif öldürüldü.

01.09.2015 16:34

Burundi'de silahlı kişilerin düzenlediği saldırıda bir muhalif öldürüldü.

Başkent Bujumbura'nın Kabezi bölgesi yetkilisi Leonce Ndinzirindi, AA muhabirine açıklamasında, kimliği belirsiz silahlı kişilerin muhalefetten Dayanışma ve Demokrasi Hareketi (MSD) partisinden Albert Nsabimana'nın, evine düzenlenen saldırıda hayatını kaybettiğini, eşinin de yaralandığını söyledi.

Kabezi'de insan hakları savunucusu Michel Niyungeko, Nsabimana'nın siyasi nedenlerden dolayı öldürüldüğünü iddia etti.

Jimy Nduwayo adlı polis komiseri ise ülkede artan şiddet olaylarının, sivillerin ruhsatsız silah taşımasından kaynaklanığını savundu.

Bujumbura'ya yakın Muyira bölgesinde hükümet yanlısı gençlik grubunun lideri Ernest Misigaro dün sabah işe gittiği sırada uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti.

Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın sağ kolu İstihbarat Başkanı Adolphe Nshimirimana'yı 2 Ağustos'ta hedef alan suikastten iki hafta sonra da eski Genelkurmay Başkanı Albay Jean Bikomagu da silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü.

Tutsi etnik grubuna bağlı Bikomagu'nun Hutu etnik grubuna bağlı Nshimirimana'nın öldürülmesine misilleme olarak vurulduğu kaydedilmişti.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirdi.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu Nisan ayı sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara döküldü. Şiddet eylemlerinde bugüne kadar 140'a yakın kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi de başka ülkelere kaçmak zorunda kaldı.

Ülkede 21 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak 3. kez iktidara gelen Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Burundi'de Bir Muhalif Öldürüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement