Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Gösteriler - Son Dakika
Güncel

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Gösteriler

Muhalefet, devlet başkanının anayasa değişikliği planlarına karşı çıkanların düzenlediği gösterilerdeki olaylarla ilgili uluslararası soruşturma talep etti.

30.01.2015 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde muhalefet Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın yeniden iktidara gelmesi için anayasa değişikliğine gitme planlarına karşı çıkanların yaptığı gösterilerdeki olaylarla ilgili uluslararası soruşturma başlatılmasını istedi.

Muhalefet, sivil toplum kuruluşları ve diaspora mensuplarıyla ortak kaleme aldığı bildiride, gösteriler sırasında 40'tan fazla kişinin ölümünün araştırılması, suçluların bulunup adalete teslim edilmesi için uluslararası soruşturma başlatılmasını ve bir komisyon kurulmasını talep etti.

Ülkede seçim için nüfus sayımı şartı koşan yasa tasarısını protesto edenler ile güvenlik güçleri arasında bir hafta süren çatışmalarda 42 kişi ölmüştü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), göstericilerin susturulmak istendiğini belirtmişti.

HRW, gözaltına alınanların koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Hükümet ise iddiaları reddederek gözaltına alınanların yağmalama olaylarına karıştıklarını açıklamıştı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde senato, 23 Ocak'ta, seçimlere ilişkin yasa tasarısını muhalefetin istediği şekilde "nüfus sayımı şartı" ifadesini kaldırarak kabul etmişti.

Senatoda kabul edilen tasarıyla, muhalefetin talep ettiği gibi nüfus sayımı ile seçmen listesinin yenilenmesi şartları olmadan 2016'da genel ve devlet başkanlığı seçimleri yapılabilecek.

Muhalefet, nüfus sayımının yıllarca sürmesinden endişelendiği için yasa tasarısına karşı çıkıyordu.

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, tasarının 2001'de iktidara gelen Kabila'nın 3. kez devlet başkanlığı yapmasını sağlamak amacıyla sunulduğunu savunuyordu. - Kinshasa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Gösteriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement