Derin Ekonomi'nin Eylül Sayısı Bayilerde! - Son Dakika
Güncel

Derin Ekonomi'nin Eylül Sayısı Bayilerde!

Çekinceler olsa da Türkiye ile Rusya; ABD'nin oyaladığı Suriye meselesini çözmekte, yarım kalan enerji projelerini hayata geçirmekte kararlı…

07.09.2016 13:46

Türkiye'nin en saygın ekonomi dergisi Derin Ekonomi, taşları yerinden oynatan Türkiye-Rusya yakınlaşmasını Eylül sayısında kapağına taşıyor.

15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişimi sonrasında anlaşıldı ki, Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki FETÖ'cü askerler Türk-Rus ilişkilerini hedef alarak Rus jetini düşürmüştü. Geçtiğimiz kasım ayında gerçekleşen G 20 zirvesinden sonra iki ülke arasındaki ilişkiler olağanüstü düzeyde gerginleşmişti. Ancak Ankara-Tahran- Moskova hattı bu aralar oldukça hareketli. Ortak çıkar ve çatışma alanları üst üste binen bu üçlü hem kendi bekaları, hem de dünyanın en büyük insani dramı ve güvenlik konusu haline gelen Suriye meselesini çözebilecek tek ortak yapı. Bu nedenle sürdürülebilir bir mutabakat sağlanabilmesi için tarafların ilkelerini, önceliklerini vakit kaybetmeden masaya yatırması ve konsensüse varmaları bekleniyor. Bundan sonra ne olacak, sorusunun cevabı bu ay ki, Derin Ekonomi de soruşturuluyor.

SİYASETE BULAŞMIŞ BİR GAZ PROJESİ: KUZEY AKIM 2

Avrupa doğalgaz ihtiyacının yaklaşık üçte birini Rusya'dan satın alıyor. Bu gazın da yarısı Ukrayna üzerinden Avrupa'ya ulaşıyor. Ancak Rus-Ukrayna ilişkilerindeki tansiyonun yüksek olması, alternatif yolları ciddiyetle ele almayı gerektiriyor. Günümüzde büyük enerji projeleriyle politik manevraların nasıl iç içe geçtiğinin en çarpıcı örneklerinden biri de, Gazprom'un 2015 Haziran ayında açıkladığı ve Rus doğalgazını Ukrayna'yı by-pass ederek Baltık Denizi derinliklerinden Almanya'ya ulaştırmayı planlayan Kuzey Akım 2 projesi. Peki nedir bu projeyi önemli ve tartışılır kılan? Biraz siyaset, biraz diplomasi, biraz güvenlik ama hepsinden öte stratejik Kuzey Akım 2 projesinin analizi Derin Ekonomi de detaylarıyla beraber inceleniyor.

BATI'NIN DERİN VE HESAPLI SUSKUNLUĞU

"Tam Bağımsızlık" ve "Hâkimiyet-i Milliye" gibi Cumhuriyetin iki temel kuruluş felsefesine sahip çıkmak uğruna hayatını kaybeden 250'den fazla masum sivil ve güvenlik görevlisinin anısına hürmeten, Batı ittifakına mensup devlet başkanlarından neredeyse hiç destek ve başsağlığı mesajı gelmedi. Buna mukabil, Türkiye en yakın ve en hızlı desteği, 70 yıldır bağlı kaldığı Batı ittifakı yerine ittifak dışından, Rusya'dan, İran'dan ve Çin'den gördü. Tüm bu gelişmeler ve reaksiyonlar Batı'da Türkiye'nin varlığına karşı sistematik bir tutum ve çaba olduğuna ilişkin izlenimlerini – inkâr edilemez biçimde - pekiştiriyor. Darbe girişiminin dış dinamikleri, Derin Ekonomi'nin bu ay mercek altına aldığı konular arasında yer alıyor.

GÜÇLÜ FİKİRLER, DERİN ANALİZLER

Birbirinden farklı ama birbirini tamamlayan özel konular, Derin Ekonomi'nin eylül sayısında güçlü fikirlerin kalemleriyle buluşuyor. İbrahim Karagül yönetimindeki Derin Ekonomi Dergisi'nin Eylül 2016 tarihli sayısında; Sinem Köseoğlu, Doç. Dr. Ömer Bolat, Ali Saydam, Prof. Dr. Murat Yülek, Meliha Okur, Doç. Dr. Hatice Karahan, İbrahim Acar ve Doç. Dr. Kadir Tuna yorumlarıyla yer alıyorlar. Uluslararası boyutta tanınan Abdul Bari Atwan, Dr. Mamdouh G. Salameh, Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha, Robert M. Cutler, Pierre Chiartano ve Dimitri Triantaphyilou da her ay olduğu gibi Eylül ayında da Türk okuruna ufuk açacak, derinlikli fikirleriyle Derin Ekonomi'de okuyucuyla buluşuyorlar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Derin Ekonomi'nin Eylül Sayısı Bayilerde! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement