Devasa Makineye Pancar Dayanmıyor - Son Dakika
Güncel

Devasa Makineye Pancar Dayanmıyor

Devasa Makineye Pancar Dayanmıyor

Kars'ta Ziraat Odası tarafından Almanya'dan 45 günde getirilen devasa şeker pancarı söküm makinesine pancar dayanmıyor.

04.10.2016 11:07

Kars'ta Ziraat Odası tarafından Almanya'dan 45 günde getirilen devasa şeker pancarı söküm makinesine pancar dayanmıyor. Pancar söküm makinesi, işçilerin bir ayda söktüğü 200 dönüm tarlanın işini yarım günde bitiriyor. Tarlada 6 sıra ekili pancarı birden söken makine, yaprağını doğrayarak hayvanlara bırakıyor, pancarı ise 20 tonluk deposunda topluyor. Günde 100 çiftçi, inanmadığı için makineyi yerinde görmeye geliyor.

Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, geçen yıl Kars Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli ile yaptığı görüşmede şeker pancarının ekiminin makinelerle yapılmasına karşın söküm işinin işçiler aracılığı ve çok zahmetli olduğunu bu duruma bir formül bulmak istediğini belirtti. Üretiminin artırılması yönündeki yenilik çalışmaları kapsamında Avrupa'da yaygın olan pancar söküm makinesi almaya karar veren Adem Ertaş, gerekli araştırmaları yaptıktan sonra leasing yöntemi ile Almanya'dan getirdiği makine ile çiftçilerin yüzünü güldürdü. Ziraat Odası adına 29 ton ağırlığındaki makine, 45 günde Kars'a getirildi. Deposu 1150 litre mazot alan makinenin, 24 saat kesintisiz çalışma özelliğine sahip olduğuna işaret eden Başkan Adem Ertaş, şunları söyledi:

"Kars'ta pancar, yaygın olarak Akyaka ve Arpaçay'da üretiliyor. Makinenin özelliği, işçiler aracılığı ile bir aylık söküm ve yaprağını ayırma işini 1 günde bitiriyor. Makineyi Ukraynalı operatör Anatolyi Knzik ile Konya'dan gelen Ali İhsan Koç çalıştırıyor. Bunlar iki Karslı operatör adayına da işi öğretiyor. Dokunmatik ekranı, kamera sistemleri ise sürücüye azami konfor sağlıyor. Önümüzdeki sezon Karslı operatörler görevi yürütecek. Arpaçay'dan söküm işine başladık. Plan dahilinde sırayla herkesin tarlasına uğruyoruz. 6 sıralı pancar sökme özelliğine sahip makineyle, bir ayda sökülebilen 200 dönüm pancarı, yarım günde söküyor. Doğradığı yaprağını hayvanların yemesi için tarlada bırakıyor, topraktan ayırdığı tertemiz pancarı 20 tonluk deposuna alıyor. Çiftçinin 500 liraya mal ettiği 1 dönüm pancarın sökümünü için biz 130 lira alıyoruz. Her gün yüzlerce çiftçi, inanamadığı için makineyi çalışırken görmeye geliyor. Makine, 23 saat aralıksız çalışıyor. Çiftçilerimiz bu makineye 'yürüyen fabrika' diyor. Makine,  pancar üreticisi için hem zamandan hem de ekonomiden tasarruf sağladı. Karslı çiftçi bundan böyle yarım günde pancarını söküp aynı gün içinde Şeker Fabrikası'na götürebilecek. Makine sayesinde çiftçi yeniden şeker pancarı ekmeye hevesleniyor."

- Kars

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Devasa Makineye Pancar Dayanmıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement