Doğu'nun Pamukkale'si - Son Dakika
Güncel

Doğu'nun Pamukkale'si

Doğu\'nun Pamukkale\'si

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde bulunan ve Pamukkale travertenlerine benzerliğiyle dikkat çeken kaplıcalar bölgesi, havaların ısınmasının ardından ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

14.06.2014 13:07

HÜSEYİN YILDIZ/ CEMİL KARİP - Ağrı'nın Diyadin ilçesinde bulunan ve Pamukkale travertenlerine benzerliğiyle dikkat çeken kaplıcalar bölgesi, havaların ısınmasının ardından ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

İlçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer alan, su sıcaklığının 78 derece olduğu bin 925 rakımlı Diyadin kaplıcaları, hem termomineral özellikteki suyu hem de çevresinde oluşan travertenlerle Denizli'deki Pamukkale'ye benzerliğiyle ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.

Çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılan kaplıcalar, özellikle hafta sonu çevre il ve ilçelerden gelenlerin uğrak mekanı haline geldi. Yaklaşık 300 metre derinlikten çıkan kaynak suları, 5 soğutma havuzundan geçirildikten sonra 250 metre dışarıda dolaştırılıp su sıcaklığı 45 dereceye düşürülerek havuzlara dökülüyor.

Diyadin Kaymakamı Hasan Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaplıcaların hem vatandaşlar tarafından termal turizm alanında kullanıldığını hem de ilçedeki birçok kamu ve özel binaların önemli bir kısmının ısıtılmasını sağladığını söyledi.

İlerleyen dönemlerde yapılan yeni yatırımlarla ilçenin tamamının termal suyla ısıtılmasının planlandığını vurgulayan Çiçek, "Aynı zamanda yapacağımız çalışmalar doğrultusunda bu suyla elde edilen enerji ile seracılık faaliyetleri de yapmayı planlıyoruz" dedi.

Kaplıca işletmecilerinden Fettah Yaşar ise kaplıcalar bölgesinin 2006 yılında 3 tesisin, bugün ise 7 tesisin hizmet verdiğini dile getirerek, "Her geçen gün farklı bir noktadan çıkan kaplıca sularının içinde, radyoaktivite, kalsiyum, sülfür, karbondioksit, magnezyum, kükürt, bikarbonat ile demir mineralleri bulunuyor" diye konuştu.

Bölgede 20 yıldır kaplıca işleten Rıfat Tunca da yıllar önce mühendislerin kaplıca sularında inceleme yaptıklarını ve bu suyun çeşitli hastalıklara şifa olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

Özellikle romatizmal hastalık geçirenlerin kaplıcaları tercih ettiğini anlatan Tunca, "Kaplıca suları cilt hastalıkları, mide-bağırsak ve böbrek rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, solunum yolu rahatsızlığı ve siyatik gibi hastalıklara iyi geliyor. Bunu biz söylemiyoruz, uzmanlar yapılan tespitler sonucunda bu kanıya vardı. Bu yüzden birçok ziyaretçi kaplıcaları ziyaret ederek şifa arıyor. Yaz kış demeden burayı ziyaret edenlerin sayısı hafta sonu bin 500 kişiyi buluyor" ifadelerini kullandı.

Her hafta binlerce ziyaretçinin buraya gelmesine rağmen geniş çapta bir hizmet verilemediğini söyleyen Tunca, tesislerini daha modern bir hale getirilerek halkın hizmetine sunacaklarını kaydetti.

Kaplıcalara gelen vatandaşlar ise buranın şifalı olduğuna inandıklarını ifade ederek, kaplıcaların bölgede oluşturduğu travertenlerin de Pamukkale'yi andırdığını dile getirdi. - Ağrı

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Doğu'nun Pamukkale'si - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement