Filipinler'deki Barış Süreci - Son Dakika
Güncel

Filipinler'deki Barış Süreci

KUALA Filipinler'deki barış sürecinin en önemli unsurlarından biri olan, Bangsamoro Temel Yasası'nın (BTY) onaylanması 2016'ya bırakıldı.

16.12.2015 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KUALA Filipinler'deki barış sürecinin en önemli unsurlarından biri olan, Bangsamoro Temel Yasası'nın (BTY) onaylanması 2016'ya bırakıldı.

Filipinler Haber Ajansı'nın Senatör Ferdinand Marcos'a dayandırdığı haberinde, yasanın Senato tarafından "kasıtlı geciktirildiği" iddia edildi.

Marcos, "Senato oylamayı erteleyerek, BTY'yi istemediğini gösteriyor. Umarım bir sonraki yönetim barış sürecini devam ettirir" dedi.

Yeni dönem çalışmalarına 18 Ocak'ta başlayacak Senato'nun 9 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler nedeniyle 5 Şubat'ta yeniden tatile girecek olması nedeniyle yasanın seçim sonrasına kalabileceği belirtiliyor.

Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi Moro İslami Kurtuluş Cephesi, yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne neden olan çatışmaların ardından hükümetle, 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Anlaşma kapsamında Mindanao bölgesine kalıcı ve sürdürülebilir barış getirilmesini öngören Bangsamoro Temel Yasası, Filipinler parlamentosunda onaylanmayı bekliyor.

Yasanın onaylanması halinde, Mindanao Özerk Bölgesi'nin yerini alacak Bangsamoro Siyasi Birimi vilayetlerinin belirlenmesi için halk oylamasına gidilecek. Gelecek yıl yapılacak seçimlere kadar yönetimi bir geçiş otoritesinin üstlenmesi planlanıyor. Mayısta yapılacak genel seçimlerin ardından haziran ayında Mindanao ve çevresinin Müslümanların yönetimine geçmesi bekleniyor.

Tarihi anlaşma kapsamında taraflar, silahlarını 16 Haziran'da sembolik olarak bırakmıştı. Maguindanao bölgesinde düzenlenen silah bırakma törenine Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi Lideri Hacı Murat İbrahim katılmıştı. Törende 145 savaşçı silahlarını, Türk Büyükelçi Haydar Berk başkanlığındaki bağımsız kurula teslim etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filipinler'deki Barış Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement