Fukuşima Nükleer Kazası, Kanseri Artırmadı - Son Dakika
Güncel

Fukuşima Nükleer Kazası, Kanseri Artırmadı

BM tarafından hazırlanan rapora göre Fukuşima nükleer kazasından sonra radyasyona maruz kalanların kanser olma oranları artmadı.

02.04.2014 12:10

Japonya'da meydana gelen Fukuşima nükleer kazasından sonra radyasyona maruz kalanların kanser olma oranlarının artmadığı açıklandı.

Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi (UNSCEAR) tarafından hazırlanan "2011 Fukuşima Nükleer Kazası Sonrası Radyasyona Maruz Kalma Düzeyi ve Etkisi" başlıklı rapor, BM binasında düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Rapora göre, Fukuşima nükleer kazası sonucunda kanser olma oranında, kalıtsal hastalıklarda ve özürlü çocuk doğum oranlarında gözle görülür bir değişim olmadı.

UNSCEAR Başkanı Carl-Magnus Yarsson, "İnsanlar haklı olarak radyasyonun sağlıkları üzerindeki etkisi konusunda endişeleniyorlar. Komite, bu değerlendirme temelinde nükleer kazadan dolayı oluşan radyasyon yayılmasına atfedilebilen kanser istatistiğinde önemli değişim beklemiyor" dedi.

Rapor Değerlendirme Başkanı Wolfgang Weiss ise "Komite, artması beklenen kanser ve diğer hastalıklar konusunda gözle görülür bir artış olmadığı sonucuna ulaşmıştır" diye konuştu.

Radyasyonun insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla 1955'te kurulan Komite, devletlere ve uluslararası kurumlara radyasyondan korunma konularında raporlar sunuyor. Fukuşima nükleer kazasından sonra radyasyonun etkilerini araştırmak ve analiz etmek amacıyla 80'in üzerinde bilim adamından oluşturan Komite, radyasyona maruz kaldığı tespit edilen işçiler ve çeşitli gruplar üzerinde araştırma yapmaya başlamıştı.

-Fukuşima nükleer kazası-

Japonya'da 11 Mart 2011'de meydana gelen ve yaklaşık 19 bin kişinin yaşamını yitirdiği depremin ardından oluşan tsunami, Fukuşima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açmıştı. Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketi olarak kabul edilen nükleer kaza sonucunda Japonya'daki 50 reaktör geçici olarak kapatılmıştı. Nükleer felaket sonrası radyasyona maruz kalanların kanser olacağı ve kanser oranlarında ciddi artış olacağı iddia edilmişti. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fukuşima Nükleer Kazası, Kanseri Artırmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement