Ikby'deki Siyasi Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Ikby'deki Siyasi Gelişmeler

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Müslüman Kardeşler Teşkilatına (İhvan) yakınlığıyla bilinen Kürdistan İslami Birlik Partisi'nin (Yekgirtu) 7'inci Olağan Kongresi başladı.

28.05.2016 13:37

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Müslüman Kardeşler Teşkilatına (İhvan) yakınlığıyla bilinen Kürdistan İslami Birlik Partisi'nin (Yekgirtu) 7'inci Olağan Kongresi başladı.

Erbil kentindeki Saad Abdullah Kongre Merkezi'nde "Daha Aydınlık Bir Geleceğe Doğru" temasıyla düzenlenen kongreye, partinin mevcut Genel Sekreteri Muhammed Fereç, eski Genel Sekreteri Salahaddin Bahaddin, çok sayıda parti delegesi ve üyesi katıldı.

Kongrede konuşan Fereç, dört yıl önce partiye genel sekreter seçildiğini hatırlatarak, partisinin bu süre zarfında gerçekleştirdiği siyasi çalışmalar hakkında bir değerlendirme yaptı. IKBY'de her zaman ılımlı ve yapıcı bir rol oynadıklarını belirten Fereç, hükümetin kurulmasında yer alarak bunu kanıtladıklarını söyledi.

"Hükümete katılarak, fiili olarak yapılacak reformların içerisinde yer alacağımızı belirtmek istedik" diyen Fereç, IKBY'nin önemli siyasi sorunları arasında yer alan bölge başkanlığı hakkında ise şunları kaydetti:

"Bize göre başkanlık süreci siyasi bir sorun. Bu yüzden gerekli taraflar arasında siyasi bir anlaşmanın sağlanması durumunda sorunun çözüleceğine inandık."

- "Türkiye asker devletinden, sivil devlete dönüştü"

Konuşması sırasında Türkiye'de yaşanan önemli değişimlere değinen Fereç, "Türkiye asker devletinden, sivil devlete dönüştü. Meydana gelen bu değişimden oradaki Kürtlerin de faydalanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Fereç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarafların, bölgenin siyasi ve güvenlik konularında istikrarın korunması için hayati öneme sahip çözüm sürecine geri dönmeleri ve masa etrafında konuşmaları gerekiyor."

Öte yandan Fereç, Yekgirtu'nun kurucusu ve önemli lideri Bahaddin'in yeniden seçilmesi için genel sekreterlik adaylığından vazgeçtiğini açıkladı. Fereç, diğer adaylar Muhammed Rauf ve Ebubekir Ali'nin de aynı tavrı alması çağrısında bulundu.

Salahaddin Bahaddin tarafından 1994 yılında kurulan Yekgirtu, 111 sandalyeye sahip IKBY meclisinde 10 sandalyeyle temsil ediliyor. Yekgirtu bu oranla meclisteki dördüncü parti konumunda bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ikby'deki Siyasi Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement