Makedonya'da Ahilik Bayramı kutlandı - Son Dakika
Güncel

Makedonya'da Ahilik Bayramı kutlandı

Makedonya\'da Ahilik Bayramı kutlandı

Makedonya'da Ahilik Bayramı kutlandı ÜSKÜP

04.10.2013 21:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makedonya'da Ahilik Bayramı kutlandı - ÜSKÜP

Makedonya'da Ahilik Bayramı kutlandı

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'da Ahilik Bayramı dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında, Üsküp'ün tarihi Türk çarşısında bulunan Murat Paşa Camisi önünde, Ahilikte ustalığa kabul edilirken düzenlenen "şed kuşanma" töreni icra edildi.

Ahilik Bayramı dolayısıyla, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsü'nün destekleriyle Esnaf ve Sanatkarlar Derneğince (ESDER) etkinlikler düzenlendi.

Geçmişten bugüne Ahiliğin anlatıldığı etkinlikler kapsamında başkent Üsküp'te yapılan törene, Başbakanlık Müşaviri Sabri Demir, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Şeref Ateş, TİKA Üsküp Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik, Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti, Esnaf ve Sanatkârlar Derneği Başkanı Mahmut Çelikus, çeşitli STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende, ayakkabı ustasının yanında 5 yıl kalfalık yapan bir gencin Ahiliğe kabulü aslına uygun olarak canlandırıldı. Geleneksel kıyafetlerin giyindiği ve Ahilik'te "şed kuşanma" adı verilen törenin ardından, ahi pilavı ve kavurma dağıtıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Şeref Ateş, Ahiliğin Türk kültürünün bir parçası olarak Makedonya'da da tanıtıldığını söyledi. Ateş, "Aslında Ahilik buradaki halk ve esnafın yabancı olduğu bir gelenek değil. Çağımızda özellikle kapitalizmin her geçen gün gücünü artırdığı bir ortamda insani değerlerin, paylaşmanın ve kardeşliğin yeniden canlandırılması için Ahilik kültürünün bu topraklarda yeniden hayat bulması gerekiyor" dedi.

Makedonya'da ilk defa düzenlenen bu şölenin tarihi Türk çarşısının esnafı tarafından geleneksel bir hale getirilmesini temenni ettiklerini belirten Ateş, Türkiye ile Makedonya arasındaki dostluk ve kardeşliğin bu tür etkinliklerle daha da iyi olacağını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Makedonya'da Ahilik Bayramı kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement