Mısır'da Anayasa Değişikliği Tarafları Karşı Karşıya Getirdi - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Anayasa Değişikliği Tarafları Karşı Karşıya Getirdi

Mısır'da 2014 anayasasının bazı maddelerinin değiştirilmesi konusundaki tartışmalar her geçen gün artıyor.

19.09.2015 14:15

Mısır'da 2014 anayasasının bazı maddelerinin değiştirilmesi konusundaki tartışmalar her geçen gün artıyor. Aydın ve kanaat önderlerinden bir grup anayasa değişikliğini desteklerken, diğer grup ise buna şiddetle karşı çıkıyor.

25 Ocak Devrimi'nin simge karakterlerinden Şeyh Mahzar Şahin tarafından başlatılan "Anayasada Değişime Evet" adındaki kampanya tartışmaların dozunu daha artırdı.

Dün gece bir yerel televizyon kanalına telefonda bağlanan Şahin, "2014 anayasasının referandum ile kabul edilen en yüce anayasa olduğu, ancak bazı maddelerin ülke geleceğinde ciddi sorunlara neden olabileceğini" söyledi.

Şahin, kendisinin Cumhurbaşkanı Abdulkfettah es-Sisi'nin talimatıyla harekete geçtiği soruyla ilgili ise "Ben daha önce anayasanın bazı maddelerinin değişmesinin gerektiğine dair açıklama yapmıştım ve açıklamalarım görsel olarak da yayınlandı" ifadesini kullandı.

El-Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin önde gelen uzmanlarından Amr Şubeki ise anayasa üzerinde planlanan değişikliğe karşı çıkarak, dün gece aynı saatlerde başka bir yerel televizyon kanalında, "Bazıları, anayasada olmayan bazı maddeler üzerinden tartışma başlattı" dedi.

Ülkenin bir çok sorunu varken bazı çevrelerin yeni problemler çıkarma peşinde olduğuna ve 2014 anayasasının son derece akılcı ve yarı parlamenter sisteme uygun olarak hazırlandığını dile getiren Şubeki, şunları söyledi:

"2014 anayasasına göre parlamentonun üçte ikisinin Cumhurbaşkanını görevden alabileceği söyleniyor. Bu doğru değil. Anayasa, üçte iki çoğunluğun Cumhurbaşkanı ile ilgili referandum kararı alabileceğini söylemektedir. Çünkü halk oyu ile işbaşına gelmiş cumhurbaşkanını parlamento görevden alamaz. Ayrıca halk Cumhurbaşkanı lehinde oy verirse eğer, parlamento otomatik olarak fesh edilmektedir."

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin geçen hafta halka hitaben yaptığı konuşmasında kurduğu, "Anayasa iyi niyetle yazılmış ancak ülke iyi niyetle yönetilmez" şeklindeki cümlesinin ardından başlayan tartışmaların, parlamento seçimlerine kadar süreceği öngörülüyor.

Mısır'da birçok siyasi konuda aynı düşünen ve Cumhurbaşkanlığına yakınlığıyla bilinen Şubeki gibi bazı isimlerin bile anayasa değişikliğine karşı çıkması dikkat çekiyor. Ülke kamuoyunun yakından takip ettiği tartışmaların tarafları karşı karşıya getirdiği gözleniyor.

Mısır 2014 anayasasında en fazla dikkat çeken maddelerden birisi de savunma bakanı ile ilgili. Anayasa yapılırken, Savunma bakanının iki dönem aynı görevde kalacak olması anayasa ile garanti altına alınmıştı. O dönemde Mısır Savunma Bakanlığı koltuğunda Abdulfettah es-Sisi oturmaktaydı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Anayasa Değişikliği Tarafları Karşı Karşıya Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement