Müzebüs Tüm Çocuklara Ulaşmak İçin Türkiye'nin Her Yerine Gidiyor - Son Dakika
Güncel

Müzebüs Tüm Çocuklara Ulaşmak İçin Türkiye'nin Her Yerine Gidiyor

Müzebüs Tüm Çocuklara Ulaşmak İçin Türkiye\'nin Her Yerine Gidiyor

Türkiye'nin ulaşım, iletişim ve endüstri tarihini gözler önüne seren Rahmi M. Koç Müzesi, 70 farklı objeyi öğrencilerle buluşturmak için Türkiye'nin her yerini geziyor.

10.08.2015 17:21  Güncelleme: 17:55

Türkiye'nin ulaşım, iletişim ve endüstri tarihini gözler önüne seren Rahmi M. Koç Müzesi, 2003 yılında hayata geçirilen Müzebüs projesiyle müze koleksiyonundan seçilmiş 70 objeyi Türkiye'nin her yerindeki öğrencilere ulaştırıyor.

Bugüne kadar 1738 okul gezen ve 460 binden fazla öğrenciye ulaşan Müzebüs'ü müzenin eğitim danışmanı Emine Bayram anlattı.

MÜZEBÜS PROJESİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bildiğiniz gibi Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye'de ulaşım, iletişim ve endüstri tarihine adanmış ilk müzedir. Zengin koleksiyonumuza yeni yeni objelerin katılımını sağlıyor. Her yıl 200 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlayan müzemize en çok rağbeti okullar ve öğrenciler gösteriyor. Öğrenciler laboratuarlarında göremeyecekleri objeleri müzede gerçek boyutlarında görüyorlar. Bazılarının çalışır hallerini izleme fırsatını yakalıyorlar. Çocuklarımızın ve gençlerimizin müzelerden bir eğitim kurumu olarak yararlanabilmeleri için müze eğitimi almaları gerektiğine inanıyoruz. Fakat bu noktada İstanbul'a gelmekte maddi veya coğrafi olanaksızlıklar yaşayan öğrenciler olduğunun farkındayız. Bu yüzden diğer illerdeki okulların ayağına bizzat biz gitmeye karar verdik.

DERSTE ÖĞRENDİKLERİNİ HAYATA GEÇİREBİLİYORLAR

Bir eğitimcimiz ve yardımcısıyla müze koleksiyonundan seçilmiş objelerden oluşturduğumuz 'Gezici Müzemiz' il il istisnasız, kış, kar, köy, kasaba demeden tüm Türkiye'yi dolaşıyor. Müzebüs zor koşullar altında en ücra noktalara dahi ulaşıyor. Öğrencilerin isteklerine ve hayallerine kulak veriyoruz. Amacımız, çocuklara çağdaş anlamda müzeciliği tanıtmak, müze eğitiminin temel ilkelerini kavratmak, müze koleksiyonunu eğitim amaçlı kullanmak, ilk ve ortaokulların programlarındaki ünitelerle bağlantılı müze objelerinden yararlanarak müzeye gelemeyen okullara uygulamalı eğitim imkânı sağlamak, teknolojinin gelişim süreci hakkında öğrencileri bilgilendirmek, tarihi eserleri koruma bilincini geliştirmektir. Objeler üzerinden verdiğimiz eğitim sayesinde hem derslerini hem de hayatı çok daha iyi kavrayabiliyorlar.

MÜZEBÜS'ÜN İÇİNDE HANGİ OBJELER YER ALIYOR

Müzebüs'te ulaşım, iletişim, kuvvet-hareket ve çevre bilinciyle ilgili teknolojik gelişimi gösteren 70 obje sergileniyor. Bu objeler arasında buhar makinesi, kronometre, radyometre, telgraf, güneş saati, güneş pilli araba, dişli çarklar, çapraz çubuk, oktant, sekstant, mors telgrafı, semafor bayrakları, gramofon, lokomotif-otomobil-gemi modelleri, teleskop, pusula, papirüs kağıdı bulunuyor.

MÜZEBÜS'ÜN GİDECEĞİ OKULLARI NASIL BELİRLİYORSUNUZ?

Öğretmenlerden gelen istekler doğrultusunda bir sonraki eğitim ve öğretim yılının programını hazırlıyoruz. Her yıl Milli Eğitim Bakanlığı'ndan onay alıyoruz. Gideceğimiz illerin, İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ne resmi bir yazı ile bilgi veriyoruz ve gidebileceğimiz okulların isimlerini, telefon ve adres bilgilerini alıyoruz.

Son Dakika Güncel Müzebüs Tüm Çocuklara Ulaşmak İçin Türkiye'nin Her Yerine Gidiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement