Narman'da "Bulgur Kaynatma" Geleneği - Son Dakika
Güncel

Narman'da "Bulgur Kaynatma" Geleneği

Narman ilçesindeki vatandaşlar, her yıl temmuz, ağustos ve eylül aylarında "bulgur kaynatma" geleneklerini devam ettiriyor.

31.07.2016 11:34

Narman ilçesindeki vatandaşlar, her yıl temmuz, ağustos ve eylül aylarında "bulgur kaynatma" geleneklerini devam ettiriyor.

Mahalle sakinleriyle başlanan bulgur kaynatma telaşı aynı zamanda komşuların birlik ve beraberliğine vesile oluyor.

Hasat yapılan buğdayların yıkanmasının ardından mahalle aralarında kurulan ocaklar üzerine konularak bakır kazanlarda güçlükle kaynatılan buğdaylar, daha sonra yerlere serilen hasırlar üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Öte yandan mahallede kaynayan kazanların başına toplanan vatandaşlar çay içip, mısır pişirerek sohbet ediyor.

Bulgur kaynatma geleneğini sürdüren vatandaşlardan Hamza Akyol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailece bulgur kaynatma geleneğini sürdürdüklerini söyledi.

Akyol, bulgur kaynatmanın zor olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Tarlada hasadını yaptığımız buğdayları eve getirip yıkadıktan sonra kazanlarda 30 veya 60 dakika kadar kaynatıp hasırlar üzerinde 1 gün kadar kurutmaya alıyoruz. Daha sonra değirmende öğütüp kabuklarından ayırıyoruz. Bulgurları rüzgarda savurduktan sonra den taşıyla öğüterek ve sonra eleyerek kışlık erzağımızı hazırlamış oluyoruz. Ben ocak başında bulguru kaynatırken annem ve babam da kaynayan bulgurları hasırları ve brandalara sererek kurutmaya bırakıyor. Yapımı çok zahmetli ama tadı çok güzel. Kaynattığımız bulgurları ince ve kalın olarak hazırlıyor, bunu kışın den köftesi, bulgur pilavı ve çorbalarda kullanıyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Narman'da 'Bulgur Kaynatma' Geleneği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement