Nazım'dan Anılar Beylikdüzü'nde Konuşuldu - Son Dakika
Güncel

Nazım'dan Anılar Beylikdüzü'nde Konuşuldu

Nazım\'dan Anılar Beylikdüzü\'nde Konuşuldu

Türk ve Dünya Edebiyatı'nın unutulmaz ismi Nazım Hikmet, Beylikdüzü Belediyesi'nin düzenlediği programda özlemle anıldı.

16.01.2015 10:56  Güncelleme: 10:57

Türk ve Dünya Şairi Nazım Hikmet, doğumunun 113. Yıldönümü'nde Beylikdüzü Belediyesi Kültür Merkezi'nde usta şair ile en son konuşan gazeteci Orhan Karaveli, panelin moderatörlüğünü üstlenen Alaettin Bahçekapılı, Şair Ahmet Özer, Yazar Derman Bayladı'nın duygu dolu sohbetleriyle anıldı. Ünlü tiyatrocu Dilek Türker'in ise aynı günün akşamında oynadığı "Mutlu Ol Nazım" adındaki tiyatro oyunu ile izleyicilerin tüyleri ürperdi.

Panelin yönetimini "Nazım Sen Gittin Gideli" isimli kitabı oluşturan Alaettin Bahçekapılı yaptı. Nazım Hikmet ile en son konuşan Türk gazetecisi Orhan Karaveli anılarını paylaştı. 85 yaşında olan ve gazeteciliğe devam eden Karaveli, "Ben 30 yaşında Nazım Hikmet ile tanıştım. Kendisi ile Moskova'da 15 gün boyunca duygu yüklü, bir o kadar da heyecanlı vakitler geçirdik. Onunla dostluk kurdum" diyerek başladığı konuşmasında Hikmet'in Türk ve Dünya çapında usta bir şair olduğunu, Türklük ve Türkiye hayranı büyük bir Türk milliyetçisi özelliği ile kendisini en çok etkileyen tarafının yurtseverliği olduğunu anlattı.

"O, Anadolu'da Bir Mezara Gömülmek İstiyordu"

Nazım Hikmet'in tarihte yanlış anlaşıldığına vurgu yapan Karaveli, O'nun asla bir vatan haini olmadığını söyleyerek, hayatının büyük bir kısmını zindanda geçirmesine rağmen, şairin milletine hiçbir zaman küsmediğini söyledi. Karaveli, Türkiye olarak üzerimize düşen görevin ise Nazım Hikmet'in vasiyetini yerine getirmek olduğunu belirtti. Karaveli, "Mezarını Türkiye'ye taşıyamadık. O, Anadolu'da bir köy mezarlığına gömülmek istiyordu" dedi.

"Hayatı Acı ve Sıkıntılarla Geçti"

Panelde görüşlerini aktarmaya devam eden konuklardan, Nazım Sen Gittin Gideli" isimli kitapta şiirleri bulunan şair Ahmet Özer, bu ülkenin tarihinde Atatürk, Nazım Hikmet, İsmail Hakkı Tonguç gibi isimler dünyaya geldiyse, bundan sonrası için de umudun kesilmeyeceğini ifade etti. Özer, Nazım Hikmet için, "Hayatı acı ve sıkıntılarla geçti. Bir insan bu kadar güzellikleri nasıl üretti. Herkes O'ndan övünç duydu" şeklinde konuştu. TRT emekli prodüktörü Yazar Derman Bayladı da, yasaklı dönemden kesitler sundu. Bayladı, Hikmet ile Alman Klasik Müzik Bestecisi Beethoven arasında farklı bir bağlantı kurdu. Nazım Hikmet'in şiirlerinin müzikal olduğunu ve şiir okuyuşunda harika ahenk yarattığını dile getirdi.

Mutlu Ol Nazım Sahnede…

Nazım Hikmet, doğumunun 113. Yılında duygusal bir tiyatro oyunu ile anılmaya devam edildi. Beylikdüzü Kültür Merkezi'nde sahnelenen Ataol Behramoğlu'nun, Nazım Hikmet'in eşi Vera Tulyakova'nın anılarından yararlanarak yazdığı "Mutlu Ol Nazım" oyunu Nazım hayranlarıyla buluştu. Dilek Türker usta oyunculuğu ile izleyenleri adeta kendisine kitledi. Tek kişilik oyunda Türker, zaman zaman Hikmet, zaman zaman da Vera'yı canlandırarak, anıları gözler önüne serdi.

İmamoğlu: "Sizi Görmek Beni Çok Mutlu Etti"

Oyunda Nazım Hikmet'in kendisinden 30 yaş küçük olan eşi Vera'ya İstanbul ve Türkiye hasretinden anlattığı bölümler ise oldukça etkileyiciydi. Oyunun sonunda ayakta alkışlanan Türker'e Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun eşi Dilek İmamoğlu, "Bir Nazım sevdalısı olarak sizi burada görmek beni çok mutlu etti" diyerek sanatçıyı tebrik etti ve kendisine çiçek takdim etti. Sanatçı Türker ayrıca kendisi ile ilk kez burada tanıştığını ve tanışmaktan çok memnun olduğunu söylediği Beylikdüzü Belediyesi Başkan Danışmanı ve Kültür Sanat Koordinatörü Erhan Bayladı'ya katkı ve emeklerinden ötürü teşekkürlerini sundu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Nazım'dan Anılar Beylikdüzü'nde Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement