Sakarya Elektrik Dağıtım 600 Milyon Dolara Akcez'in(2/son) - Son Dakika
Güncel

Sakarya Elektrik Dağıtım 600 Milyon Dolara Akcez'in(2/son)

Sakarya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin Lisansının 30 Yıllığına Devri Yöntemiyle Özelleştirilmesi İhalesinde En Yüksek Teklifi 600 Milyon Dolar ile Akkök Grubu ile Çek Cumhuriyeti'nden Ortağı Cez Verdi.

01.07.2008 16:07

Sakarya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin lisansının 30 yıllığına devri yöntemi ile özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 600 milyon dolar ile Akkök Grubu ile Çek Cumhuriyeti'nden ortağı Cez verdi.

Sakarya Elektrik Dağıtım'ın özelleştirme ihalesi Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu'nun ihale komisyonu başkanlığında gerçekleştirildi. İhaleye Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş., Akcez Ortak Girişim Grubu, Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. - Österreichische Elektrizitatswirtschafts - Aktiengesellschaft (Verbund) - Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. Ortak Girişim Grubu, UDDA (Unit Investment - Doğan Holding - Doğuş Holding - Anadolu Endüstri Holding) Ortak Girişim Grubu, Park Holding A.Ş. katıldı.

İhalenin elemesiz ilk turunda en yüksek teklif 355 milyon dolar oldu. Birinci elemeli turda en yüksek teklif 455 milyon dolara çıkarken, en düşük teklifi veren UDDA elendi. İkinci elemeli turda da en düşük teklifi veren Park Holding ihale dışı kaldı.

Daha sonra geçilen açık artırmada açılış fiyatı 550 milyon dolar, artırım aralığı 3 milyon dolar olarak belirlendi. Açık artırmanın ilk turunda Aslim Alarko çekilirken, Sabancı ve Avusturyalı ortağı Verbund ile Akköprü ve Çek Cumhuriyeti'nden ortağı Cez arasında altı turluk yarış yaşandı. Dördüncü turda mola alan Sabancı grubu, altıncı turda Akcez teklifi 600 milyon dolara çıkardıktan sonra, yedinci turda da mola almasının ardından ihaleden çekildiğini açıkladı. Böylece ihale 600 milyon dolara Akcez'in üzerinde kaldı.

Bundan sonraki süreçte, Rekabet Kurulu ve Özelleştirme Yüksek Kurulu onaylarının ardından, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun lisans tadiliyle birlikte bölge Akcez'e devredilecek.

-"ZAM, GAZDAN ELEKTRİK ÜRETENLERİN ZARARINI KARŞILAMAZ"-

Akkök Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, ihale sonrası yaptığı açıklamada, ihale bedelini peşin veya vadeli ödeme konusunda daha sonra karar vereceklerini söyledi. Akköprü Grubunun Türkiye'nin ilk elektrik üreticilerinden olduğunu ifade eden Berkman, halen 9'u hidroelektrik, biri rüzgar olmak üzere 10 santralin yapımını sürdürdüklerini belirtti. 10 santralin gelecek yıl tamamlanması ile kurulu güçlerinin 800 MW'a çıkacağını kaydeden Berkman, beş yıl içinde de buna ek olarak 2 bin MW'lık yatırım yapacaklarını bildirdi.

Çek Cumhuriyeti'nin elektrik üretim ve dağıtım şirketi Cez ile yarı yarıya ortak olduklarını söyleyen Berkman, özellikle tahsilat konusunda deneyimli olan Cez ile belediyeler başta olmak üzere tahsilatta sorun yaşanan kesimlerde iyi bir tahsilat sistemi kuracaklarını anlattı. Berkman, dağıtım bölgesinde yapılacak yatırımın kamu tarafından finanse edileceğini de kaydetti.

Arz sorunun çözülmesi için enerjide özelleştirmenin önemine vurgu yapan Berkman, diğer dağıtım özelleştirmelerinin de hızla tamamlanması ve üretimin de sürece dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Elektriğe yapılan zammın, dağıtım bölgelerinde sabit oran bulunduğu için etki yaratmayacağını belirten Berkman, üretimde ise bugüne kadar zam yapılmamasından doğan zararın ancak bir kısmının karşılanabileceğini ifade etti. Doğalgazdan elektrik üretenlerin dengeleme - uzlaştırma sistemi başlayana kadar zarar ettiğini belirten Berkman, onun dışında zammın üreticiyi fazla etkilemeyeceğini söyledi. (ANKA/SON)

(YLD/NB/ZG)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Sakarya Elektrik Dağıtım 600 Milyon Dolara Akcez'in(2/son) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement