Tekstilde 4 Bin Yıllık Marka Kent - Son Dakika
Güncel

Tekstilde 4 Bin Yıllık Marka Kent

Laodkiya antik kentinde sürdürülen kazı çalışmalarında elde edilen bulguların, Denizli'nin tekstilde 4 bin yıllık marka kent olduğu belirtildi.

30.07.2014 12:41  Güncelleme: 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEBAHATDİN ZEYREK - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, kazı çalışmalarında elde ettikleri bulguların, Denizli'nin tekstilde 4 bin yıllık bir marka olduğunu ve "moda" kavramının o dönemde günümüze yansıdığını ortaya çıkardığını bildirdi.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Laodikya antik kentinden elde edilen buluntuların, geçmişle bugün arasında köprü kurmasıyla çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Kazılarda elde ettikleri bulguların, çağdaş Denizli için en önemli ekonomik faaliyetlerinden biri olan tekstilin, kentte binlerce yıl öncesine dayanan bir geçmişe sahip olduğunu ispat ettiğini savunan Şimşek, Laodikya antik kentinde son olarak M.S. 494 yılındaki depremde yıkılan sütunlu galerilerde yaptıkları çalışmalarda yerin 7 metre altında 2 parça halinde kumaş ortaya çıkardıklarını söyledi.

Denizli'nin nemli iklim koşulları itibariyle böylesi bir buluntu elde etmenin çok önemli olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Laodikya'daki dokuma ürünlerinin, kazı buluntuları sonucunda tespit edilmesi antik kaynakların verdiği bilgileri teyit eder mahiyette. Bu önemli buluntular geçmişle günümüz arasındaki bağlantıların kurulması bakımından güzel bir örnek teşkil etmektedir. Kazı ekibi olarak böyle güzel sürprizlerle karşılaşmaktan çok mutluyuz" dedi.

Tekstilde 4 bin yıllık marka kent

Şimşek, bugüne kadar elde ettikleri bulgular ışığında, Laodikya'da bir tekstil borsasının olduğunu ve tekstilde bir marka olan Laodikya dokumalarının, tüm antik dünyaya ihraç edildiğini dile getirdi.

Antik dönemde, Fransa'da Laodikya kumaşlarını satan bir kişinin öldükten sonra mezar taşına, "Laodikya kumaşları satan kişi" olarak yazdırmasının bunun bir ispatı olduğunu ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Antik dönemdeki tekstil ürünleri de her kesimden insana hitap edecek şekilde dokunuyordu. Sıradan, orta ve üst gelirli insanların durumuna göre, farklı kumaşlar üretiliyordu. Kazılarda elde ettiğimiz buluntulardan, konfeksiyon teknolojisinin çok geliştiğini tespit ettik. İnsanların günün modasına göre çok kaliteli ürünleri rahat giyilebildiğini, hatta markanın ön planda tutulduğunu gözlemledik. Marka ve moda, binlerce yıl öncesinden günümüze yansımış durumda. Bu gün de Denizli'den tüm dünyaya çok kaliteli dokuma ürünleri gönderiliyor. Bu yönüyle de geçmişle günümüz arasındaki bağlantılarının oluşturulması açısından önemli bir arkeolojik materyal olduğunu düşünüyorum." - Denizli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tekstilde 4 Bin Yıllık Marka Kent - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement